De PMD-verzamelcontainers verdwijnen

De bewoners van een appartement of boven/binnenstadwoning gaan inzamelen met speciale PMD-zakken

In de afgelopen maanden spraken we met bewoners van hoogbouwwoningen en een deel van de binnenstad. Die gesprekken gingen over hoe we de inzameling van PMD kunnen verbeteren. De uitkomst van deze gesprekken heeft geleid tot een oplossing. De bewoners van een appartement of boven/binnenstadwoning gaan inzamelen met speciale PMD-zakken. De PMD-verzamelcontainers worden begin januari weggehaald.

Woont u in een woning waarbij het mogelijk is een PMD-kliko te plaatsen? 

Dit betekent dat u vanaf begin januari 2022 alleen gebruik kunt maken van een eigen PMD-kliko. Heeft u geen PMD-kliko? Dan kunt u deze tot en met maart 2022 gratis aanvragen. De PMD-kliko wordt elke vier weken geleegd. Voor de agenda kunt u kijken op de website van MijnAfvalWijzer

Heeft u wel een PMD-kliko, maar gebruikt u de bovengrondse PMD container omdat één kliko niet voldoende is voor u? Dan kan u een extra PMD-kliko tot en met maart gratis aanvragen. Ook is het mogelijk om van maandag t/m zaterdag tussen 9:00 en 12:00 uur uw PMD gratis naar de milieustraat te brengen.

Voor het aanvragen van een PMD-kliko neemt u contact op met Inovim:

e-mail: servicedesk@inovim.eu
telefoonnummer: 0800 - 333 66 99
Aanvragen is tot en met maart 2022 gratis.

PMD-zakken worden iedere vrijdag opgehaald bij hoogbouw en de binnenstad

U kunt als flat-, appartement-, bovenwoning- of binnenstadbewoner al langer gratis PMD-zakken aanvragen om de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (zoals blik en aluminium) en drinkpakken te scheiden. U hoeft binnenkort deze PMD-zakken niet meer weg te brengen naar een grote bovengrondse of ondergrondse PMD-container. Vanaf vrijdag 3 december worden de PMD-zakken iedere week bij hoogbouw en in de binnenstad opgehaald door onze inzamelaar PreZero (voorheen SUEZ). 

U kunt de PMD-zakken (met uitzondering van de binnenstad) iedere vrijdag vóór 07.30 ‘s morgens aanbieden naast de ondergrondse restafvalcontainers. In de binnenstad biedt u de PMD-zakken iedere vrijdag voor 07.30 uur ’s morgens aan naast de verzamelcontainers voor GFT.

Gratis PMD-zakken

Gebruik voor PMD alleen de transparante PMD-zakken. Wanneer u in de hoogbouw of de binnenstad woont krijgt u gratis een set PMD-zakken voor 3 december in uw brievenbus. Wanneer deze op zijn kunt u extra PMD- zakken kosteloos aanvragen bij de containerservicelijn: 0800 - 333 66 99. Deze worden dan binnen 2 weken bij u thuis bezorgd.

Aanvragen PMD verzamelzakken

Welke plastic verpakkingen mogen in de PMD-zak?

Het gemakkelijkst onthoudt u dit door de volgende 3 regels:

 • Is het een plastic verpakking? 
 • Komt het uit de keuken of de badkamer? 
 • Is het leeg?

Dan mag het in de PMD-zak.

Welke metalen verpakkingen mogen in de PMD-zak?

Alle soorten blik, zoals:

 • bierblikjes
 • frisdrankblikjes
 • soep- en groenteblikken

Alle soort aluminium verpakkingen, zoals:

 • deksels van kwark en toetjesbakjes (wel graag los)
 • aluminiumfolie en schaaltjes

Welke drinkpakken mogen in de PMD-zak?

Alle drinkpakken, zoals:

 • pakken of pakjes voor vruchtensap/ zuiveldrank/ water en wijn
 • melk- en yoghurtpakken
 • soep en tomatenpureepakjes

Doe bij voorkeur de doppen apart in de zak.

De boven- en ondergrondse PMD-containers verdwijnen

Vanaf januari 2022 worden de PMD-containers weggehaald. Vanaf dat moment kunt u als bewoner van de hoogbouw of de binnenstad alleen wekelijks PMD in zakken aanbieden.

Heeft u iets van plastic of metaal dat niet in het overzicht staat en/of twijfelt u? 

Kijk dan op de website van Milieu Centraal bij de afvalscheidingswijzer of download de Afvalscheidingswijzerapp van Milieu Centraal via de Google Playstore of de Appstore (Apple).

Plaatje van de afvalscheidingswijzer