Heeft u een rode hanger gevonden aan uw PMD-kliko?

Dan zit er afval in dat er niet in thuis hoort. Op de hanger staat aangevinkt of geschreven wat we hebben gezien. Het gevolg is dat uw PMD-kliko niet is geleegd. Dit doen we om hoge kosten voor verwerking van vervuild PMD te voorkomen.

De oplossing

  • Haal het afval dat er niet in hoort uit de PMD-container.
  • Doe wat er niet in hoort in de juiste afvalbak of breng het naar de milieustraat.
  • Bel de containerservicelijn op 0800 333 66 99 (normale belkosten).

De containerservicelijn is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. 

De medewerker vertelt u wanneer uw PMD-kliko (zonder het verkeerde afval) alsnog geleegd wordt. Zo hoeft u geen vier weken te wachten op een lege kliko. 

Let op: Heeft u twee keer een rode hanger gekregen? Dan moet u alsnog het verkeerde afval uit de container halen, maar komen we hem niet meer tussendoor legen. 

Samen kunnen we PMD nog beter scheiden

Het aanbieden van PMD is gratis. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankpakken. 

Hoe hoger de kwaliteit van PMD, hoe meer er kan worden hergebruikt. Uw PMD bevat waardevolle grondstoffen die geschikt zijn om nieuwe producten van te maken. Jammer genoeg zien we in het PMD ook zaken die er niet in thuis horen. Dat verstoort de recycling en leidt tot afkeur van PMD. Dat is jammer, want het PMD van veel mensen die hun best doen om goed te scheiden wordt dan verbrand in plaats van gerecycled. Ook kost het verbranden van afval veel geld. Hiervan komt de rekening uiteindelijk bij de inwoners te liggen. Verbranden is ook een stuk slechter voor het milieu.

Mag het bij het PMD?

Om u te helpen met goed scheiden van PMD bestaat er een ezelsbruggetje. Beantwoord u deze drie vragen met ‘JA’?  Dan hoort uw afval bij het PMD:

  • Is het een verpakking van plastic, metaal of een drankpak?
  • Is het leeg?
  • Komt het uit uw keuken of badkamer?

Twijfelt u of iets bij het PMD mag? Kijk dan even op de website Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Mag dat, de inhoud van mijn container controleren?

Ja, dat mag want gemeenten zijn wettelijk verplicht om huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en duurzaam te laten verwerken. Ook houden we ons zorgvuldig aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).