Waarom nog afval scheiden?

In onze gemeente hebben we gekozen voor bronscheiden van afval. Dat betekent dat we u vragen uw GFT, papier, PMD en restafval te scheiden. Er zijn inwoners die zich afvragen waarom we dat zo doen. Je kunt in deze tijd toch ook alles bij elkaar gooien en in een fabriek nascheiden? Dat is toch veel beter? We leggen u graag uit waarom we hier niet voor kiezen.

Nascheiden is helaas niet voor elk soort afval een oplossing

Papier, GFT, textiel en glas kun je alleen recyclen als het gescheiden wordt ingezameld. Papier en textiel dat bij het huisvuil zit, wordt nat en vies. Daardoor zijn deze grondstoffen niet meer geschikt om opnieuw te gebruiken. Groente-, fruit- en etensresten plakken in het restafval vast aan ander afval en zijn daardoor slecht te scheiden. Ook zit er veel ‘vervuiling’ tussen, zoals kleine stukjes plastic. Apart inzamelen is daarom nodig.

Redenen om PMD niet na te scheiden uit restafval

  • PMD is de enige soort grondstof, die wel uit het restafval kan worden gehaald. Waarom kiest de gemeente daar dan niet voor? Dat is uit te leggen:
  • Eén reden is dat u zelf goed uw PMD scheidt. In 2021 zamelden we ongeveer 75% van het PMD in onze gemeente gescheiden in. De resultaten bij gemeenten die in onze provincie voor nascheiding hebben gekozen, blijken lager te liggen. Slechts 50% van het PMD wordt bij die gemeenten uit het restafval gehaald. 
  • We hoeven door het scheiden minder restafval te verbranden, waardoor we het milieu minder belasten.
  • Ook leveren we door het scheiden meer PMD aan bij de verwerker. Dat PMD krijgt ‘een tweede leven’ als grondstof voor allemaal producten. 
  • We zijn nu door het zelf scheiden van PMD ook voordeliger uit. Dat komt omdat de gemeente een flinke vergoeding ontvangt voor brongescheiden PMD. Bij nascheiden is die vergoeding veel lager. We rekenden uit dat bronscheiden ruim €200.000 per jaar goedkoper is dan nascheiden. En dat is weer goed voor uw portemonnee! Want de kosten die gemaakt worden voor het opruimen van het afval, verrekenen we in de afvalstoffenheffing.

Er zijn gemeenten, waar nascheiden wel verstandiger is

Dat zijn vaak gemeenten met veel hoogbouw, waar weinig ruimte is voor PMD-kliko’s. Bij die gemeenten gaat standaard veel meer PMD bij het restafval dan bij ons. In die gevallen kan nascheiden aantrekkelijker zijn.