Coronanieuws

Beste inwoners en ondernemers,

Opluchting én teleurstelling voelen wij na het kijken naar de persconferentie. Opluchting, omdat winkeliers, contactberoepen en andere ondernemers vanaf morgen hun klanten weer mogen verwelkomen. Zij hebben zicht op inkomsten en op sociale contacten. Want een bezoek aan de kapper of schoonheidssalon en vrij kunnen winkelen betekent zo ontzettend veel voor zowel inwoners als ondernemers. Daarnaast voelen we grote teleurstelling, want voor onze cultuursector,  horeca en evenementen is het helaas nog niet zover. Voor hen is de persconferentie een enorm bittere pil. Want de nood is enorm hoog bij deze ondernemers en organisaties. Hopelijk besluit het kabinet op 25 januari dat ook zij weer open mogen. En laten we met elkaar de horeca blijven steunen door maaltijden af te halen of te laten bezorgen.

Gedeeltelijke versoepelingen 

Winkels mogen vanaf zaterdag -met een paar beperkingen- open. Ook voor de mensen in contactberoepen komt er gelukkig een einde aan de harde lockdown. De studenten gaan na het weekend weer naar hun mbo, hbo of universiteit. En we kunnen weer meer sporten. Het lockdownslot gaat er langzaam af. Dat geeft een deel van de ondernemers gelukkig weer lucht en perspectief. En het maakt veel inwoners blij, die meer vrijheid gaan ervaren. Helaas geldt dit niet voor onze horecaondernemers, evenementen- en de culturele organisaties.

Wij blijven ons hard maken voor horeca, evenementen en cultuur 

Wij kunnen de landelijke maatregelen niet veranderen. En de invloed die wij hierop hebben, is klein. Toch doen wij er alles aan om onze zorgen aan de Rijksoverheid over te brengen. Afgelopen maandag deed burgemeester Dijksma (Utrecht) namens alle Utrechtse gemeenten een dringend beroep op het kabinet om versoepelingen toe te staan. Het water staat veel ondernemers en organisaties in onze gemeente aan de lippen. Wij maken ons daar zorgen over. Daarom hebben alle Utrechtse burgemeesters donderdag in het Veiligheidsberaad opnieuw aangedrongen op versoepeling. Dit zullen we blijven doen voor de horeca, evenementen- en cultuursector. 

Minder begrip voor de maatregelen van de Rijksoverheid

Het aantal besmettingen door omikron is en blijft waarschijnlijk voorlopig nog heel hoog. Het aantal ziekenhuisopnames is dat (nog) niet. Dit helpt niet bij het begrip voor de maatregelen van de Rijksoverheid. En we begrijpen dat het steeds moeilijker wordt voor iedereen om zich hieraan te houden. Want we hebben allemaal genoeg van de pandemie. Maar helaas zijn we er nog niet. We zullen met elkaar moeten leren leven met corona. Op een manier die niet ten koste gaat van onze samenleving. Wij blijven ons inzetten voor een open samenleving, met respect voor elkaar. 

Het college van burgemeester en wethouders,
Iris Meerts
Hans Buijtelaar
Wil Kosterman
Henk Vreeswijk

Persconferentie 14 januari 2022: Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Alle informatie over de coronamaatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Mondkapjes: waar en wanneer? Overzicht sport vanaf 15 januari 2022
Versoepelingen mogelijk onder voorwaarden

U kunt u laten testen op de volgende testlocaties

't Dorpshuys Cothen - C.B. Kentiestraat 2

  • elke dinsdag, donderdag en zaterdag tussen 13.30 - 17.00 uur.

Sportpark Mariënhoeve - Lekdijk Oost 12-16

  • Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur.
Logo Testen voor toegang

Testen voor toegang

Wilt u uit eten, naar een evenement of naar het theater? Hiervoor heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Bent u niet volledig gevaccineerd, dan is testen voor toegang noodzakelijk. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Maak een afspraak via de website Testen voor toegang. Deze gratis test kan in Wijk bij Duurstede bij de testlocatie aan de Achterstraat 4. De testlocatie is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op zondag van 8.00 tot 13.00 uur.

Gaat u op reis naar het buitenland? 

Gaat u op vakantie en heeft u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan kunt u vaak met een testbewijs reizen. U kunt u laten testen voor uw reis. De testlocaties en openingstijden staan op  de website Testen voor je reis. Deze test is sinds 1 oktober niet meer gratis. 

Coronaverhalen uit de samenleving