Coronanieuws

19 april 2022: Het virus blijft onder ons, waakzaamheid is geboden

Op 15 maart hebben we afscheid genomen van de meeste maatregelen. Dit heeft nog niet geleid tot extra druk op de zorg. Toch is het virus niet weg. Dit najaar kunnen we weer een opleving in het aantal besmettingen verwachten, of kan een nieuwe besmettelijke variant opduiken. Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven.

Voorlopig blijven de basismaatregelen dan ook van kracht: houd u aan de hygiënemaatregelen zoals hoesten en niezen in de elleboog, was regelmatig uw handen, blijf thuis bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht.

Informatie van de Rijksoverheid

Per 11 april 2022 is een zelftest voldoende om erachter te komen of u corona heeft

Vanaf 11 april verandert het testbeleid. Bij coronaklachten doet u vanaf nu altijd een zelftest. Dit geldt ook voor kinderen. Bij een positieve zelftest hoeft u ook geen bevestigingstest meer te doen bij de GGD. Alleen specifieke doelgroepen kunnen zich bij klachten nog laten testen bij de GGD. Bijvoorbeeld zorgmedewerkers of als u een herstelbewijs voor uw reis nodig heeft. 

Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Testlocatie Wijk bij Duurstede gesloten per 12 maart 2022

Voor inwoners van Wijk bij Duurstede is de locatie in Cothen (C.B. Kentiestraat 2) een goed alternatief. Deze locatie is vanaf 12 maart ook op zaterdag en zondag open. In Cothen wordt alleen op afspraak getest. In de regio zijn diverse testlocaties zonder afspraak te bezoeken.

Kijk voor het actuele overzicht op de website van GGD regio Utrecht

Vaccineren (vrije inloop van 10.00-15.30 uur)

Vaccineren kan elke dinsdag zonder afspraak op sportpark Mariënhoeve. U kunt dus vrij inlopen voor een eerste, tweede en boosterprik.

Testen bij klachten (op afspraak)

U kunt u, nadat u een afspraak gemaakt hebt, laten testen op de volgende testlocaties:

't Dorpshuys Cothen - C.B. Kentiestraat 2

  • elke dinsdag, donderdag en zaterdag tussen 13.30 - 17.00 uur.

Meer informatie

Alle informatie over vaccineren en testen vindt u op de website van GGD regio Utrecht.

Vanaf 22 december kunt u voorlopig niet terecht voor een vaccinatie op Mariënhoeve. U kunt naar een priklocatie in de Utrechtse regio. Kunt u zelf niet op een priklocatie komen en heeft u niemand in uw omgeving die u kan brengen? Dan kunnen de vrijwilligers van de Wijkse Dienst of van Wijk Helpt u helpen! 

Maar let op:

  • De Wijkse Dienst rijdt naar de priklocaties in Houten Expo, Nieuwegein en Utrecht Jaarbeurs.
  • Wijk Helpt rijdt naar de andere locaties. Dit zijn Utrecht Hoog Catharijne, Amersfoort (Rijtuigenloods en Meander Medisch Centrum), Veenendaal en Woerden.
  • Houd u daar dus rekening mee als u uw vaccinatie plant!

U betaalt  € 5 voor een retourrit, de gemeente legt daar per retourrit € 5 bij. 
Om zoveel mogelijk mensen te helpen, kan het zijn dat er meerdere personen tegelijk worden vervoerd. Dat gebeurt uiteraard coronaproof.

Normaal rijdt de Wijkse Dienst en Wijk Helpt alleen binnen de gemeentegrenzen. Gezien deze bijzondere omstandigheden en de wens om zoveel mogelijk inwoners te laten vaccineren, zijn de vrijwilligers bereid om tijdelijk naar priklocaties in de regio te rijden. “Hier zijn wij ontzettend blij mee. Ik waardeer de vrijwilligers enorm! Ik wil hierbij de Wijkse Dienst en Wijk Helpt alvast hartelijk bedanken voor hun inzet. Met elkaar zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk inwoners in de gelegenheid worden gesteld om de boostervaccinatie te halen”, aldus wethouder Wil Kosterman. 

Veel inwoners hebben te maken met de gevolgen van Corona. Mogelijk komt u zonder werk en inkomen te zitten. Daardoor kunnen geldzorgen ontstaan. Misschien heeft u zorgen over uw gezondheid of die van uw naasten. De gemeente helpt u uw vragen te beantwoorden. Op de hulpwijzer staat waar u terecht kunt met uw vragen of zorgen. 

Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of iemand in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt.

Bij dit online loket vindt u een lijst met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Landelijk Steunpunt Coronazorgen