Geen theatershow, maar corona

Het is januari 2020. Anke (Angel) Prevoo vertelt aan Wijks Nieuws vol enthousiasme over haar nieuwe theatershow ‘Anke Prevoo Ego XXL’. Deze Wijkse artiest, die met haar zang en pianospel de harten van veel stadsgenoten heeft veroverd, gaat het land in met een muzikale theatershow waarin manipulatie, eigenwaarde, aanstellers en slachtoffers aan bod komen. De eerste try-out vond plaats op zondag 19 januari in Theater Calypso. Er volgde nog één try-out, daarna ging Nederland op slot. Nu zijn we ruim een jaar verder. Met deze theatershow zal ze waarschijnlijk niet meer in het theater te zien zijn. Het was een bijzonder jaar voor haar, want ook zij kreeg Corona. Nog steeds ondervindt zij hier dagelijks de gevolgen van.

Ingrijpend

Via haar zoon en zijn vriendin, die carnaval hadden gevierd, kreeg ook zij het coronavirus. „Het begon met hoesten en je beroerd voelen. In het begin waren dat milde symptomen en dachten we nog helemaal niet aan corona,” vertelt ze. „Bij mij bleven de klachten. Het meest vervelende is dat je je eigen lichaam niet meer kent. Er komen steeds weer andere klachten bij. Sinds drie maanden heb ik hartkloppingen, ik was gevoelig voor voedingsmiddelen, kreeg uitslag, werd vergeetachtig, had enorme hoofdpijn en was kortademig. Een tijdje geleden had ik weer een terugval, de laatste weken gaat het gelukkig weer iets beter. Soms kan ik lekker wandelen, andere keren moet ik na tien minuten alweer naar huis omdat het niet gaat.” Heel veel steun heeft ze aan de facebookpagina ‘Corona patiënten met langdurige klachten’. „Hier vind ik veel herkenning. We kunnen vragen stellen, we delen tips over supplementen, therapieën en ademhalingsoefeningen. Veel mensen realiseren zich niet wat voor lijdensweg deze ziekte kan zijn.”

Corona brengt ook rust

De theatershow, waar zoveel tijd en energie in is gestoken, kon niet meer doorgaan. „Er waren acht try-outs gepland., waarvan er maar twee zijn uitgevoerd. Gelukkig waren deze gefilmd. Achteraf gezien vond ik het niet zo erg, want dat gaf mij de gelegenheid om te kunnen schrappen en verbeteren. Ik heb veel tijd besteed aan het aanvullen, dat was heel nuttig. Tijdsdruk was er niet. De verplichte rust leidt er toe dat je zelf ook tot rust komt; het is rustiger op straat, de lucht lijkt blauwer. Van nature ben ik een binnenvetter en niet zo sociaal, dus dat vind ik niet zo erg.”

Anke verwacht niet dat ze met deze theatershow nog op het podium staat. „Ik denk er nu over om vanuit mijn ligstoel te filmen en de filmpjes te plaatsen op internet, zodat iedereen het toch kan zien. Mensen kunnen nu nog niet naar het theater en als het wel weer kan is het programma niet meer zo actueel. Dan brengen we het theater nu maar naar de mensen toe.” Nu het langzamerhand wat beter gaat is Anke weer voorzichtig begonnen met zingen. „Daar geniet ik enorm van en ook mijn arts vindt het een goed idee. Heel voorzichtig ben ik bezig met het maken van een nieuwe show.”