Buurtsportcoaches Tobias en Luc

Niet alleen het bewegen, maar ook het sociale aspect wordt gemist

“Het was schrikken, vorig jaar maart,” vertelt buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen van Stichting Wijksport. „Samen hebben we gekeken naar wat er niet kon, maar vooral naar wat er nog wel kon. Gelukkig waren er nog wel mogelijkheden om buiten te sporten, zeker voor kinderen.” Op allerlei manieren werd naar oplossingen gezocht. „In het begin hebben we nog wel filmpjes gemaakt zodat kinderen thuis aan de slag konden, maar dat is lastig want je weet niet wie er meedoen. Al snel werden er bij Zappsport home workout filmpjes gemaakt met voetballer Nathan Rutjes die met zijn zoontje Lavezzi oefeningen deed. Professionele, ontzettend leuke filmpjes!”

Meer zorgen zijn er over volwassenen en ouderen

„Voor hen ligt het sporten al heel lang stil. In 2019 hebben we met Pieter Barte en met de gemeente zoveel geïnvesteerd om ouderen te testen en aan het sporten te krijgen. Het is heel jammer dat er nu helemaal niets meer kan. Je merkt dat de leefstijl verandert. Volwassenen bewegen minder en hebben meer stress. Ik vraag me wel eens af wat we hier mee bereiken. Het middel lijkt zo erger dan de kwaal,” gaat Wijnmaalen verder. „Het is goed om te bewegen, maar ook het sociale contact wordt heel erg gemist.”

Sporty Kids

„Voor de kinderen zijn we bij Het Anker gestart met Sporty Kids. Lekker buiten bewegen, met de hulp van stagiaires van het ROC en in samenwerking met Spelerij Maatjes. We begonnen met 40 kinderen, later werden dat er 100. Eerst drie kwartier sporten, nu is het anderhalf uur. Nu de scholen weer open zijn is het aantal kinderen wat minder, want nu krijgen ze ook op school gymles,” vertelt buurtsportcoach Luc Bernard.

Wijnmaalen: „Iedereen is druk, maar dat gebeurt vooral thuis, achter de schermen. Je merkt toch dat de contacten anders zijn als je elkaar niet ziet. Ik werk liever op kantoor. Als ik thuis werk ga ik af en toe even hardlopen. We zijn met zulke mooie dingen bezig, daar willen we graag mee doorgaan. Het helpt ook mee dat de samenwerking met de gemeente zo prettig verloopt.” Hoe het allemaal gaat lopen de komende tijd is nog onduidelijk. „We hopen dat we in de zomer weer iets kunnen organiseren, bijvoorbeeld het Wijks Kinderspektakel. Als het weer kan moet het aanbod van de verenigingen weer gaan draaien. We moeten dan zeker aandacht geven aan de kwetsbare groepen. Iedereen heeft baat bij structuur en ritme, sporten speelt daar een belangrijke rol in. Maar er komen betere tijden, hopelijk gebeurt dat heel snel.”