TravelXL: Vakanties worden nog niet geboekt

Bij reisbureau TravelXL kunnen ze erover meepraten. Cees Nieuwendijk en Angelique van Mourik hebben in 20 jaar tijd het reisbureau opgebouwd tot wat het was voordat door corona de reiswereld helemaal stil kwam te liggen. Nieuwendijk vertelt dat het een heel slecht jaar is geweest. „Er is het hele jaar niets verdiend, maar wel hebben we hard moeten werken. Wat Angelique en ik vooral hebben gedaan is te zorgen dat de klanten niet gedupeerd werden. Zeker Angelique heeft zich erin vastgebeten om te zorgen dat onze klanten vouchers kregen of hun geld terug. Dat is ook in 95% van de gevallen gelukt. Slechts één klant was niet tevreden.” Niet alleen de klanten, maar ook mensen die via internet een reis hadden geboekt vroegen hulp bij het reisbureau. „Ook hen hebben we geholpen, al was dat in sommige gevallen moeilijk, zoals bijvoorbeeld bij reizen naar Thailand. Dat dit erg gewaardeerd werd is wel duidelijk,” zegt Nieuwendijk. „Mensen kwamen bloemen brengen, taart en bonbons.” Als service voor de klant en voor de gemeente is het reisbureau wel halve dagen open geweest voor het maken van pasfoto’s voor rijbewijzen. „We zien nu dat veel mensen komen voor het maken van pasfoto’s voor paspoorten.” Nieuwendijk benadrukt dat de perikelen rondom D-reizen de reiswereld ook geen goed heeft gedaan.

Langzamerhand worden de coronamaatregelen versoepeld, maar dat merken ze in de reisbranche nog niet

„De run op reizen, zoals te lezen was in de media, is er nog niet. Het is geen storm, maar een briesje,” zegt Nieuwendijk. Vorig jaar bestond Travel XL aan de Klooster Leuterstraat 20 jaar. Daarvoor waren feestelijke dingen gepland. Helaas kon dat niet doorgaan, nu is het financieel niet haalbaar. Nieuwendijk verwacht dat dit jaar alleen reizen in Europa worden geboekt. „Misschien eind dit jaar nog naar Amerika. We zien wel hoe het loopt. Eerst moeten mensen nog komen boeken.” 

Kon er het afgelopen jaar nog wel iets bij winkels en horeca, de reiswereld lag helemaal stil. Toch komt het niet in Nieuwendijk en Van Mourik op om te stoppen. „Opgeven ligt niet in onze lijn. In 20 jaar hebben we dit samen opgebouwd, dat laten we niet zomaar klappen. Maar dat we helemaal niets hebben kunnen doen, dat is wel zuur.” De hoop is dat er snel weer wat meer kan. „Nu kan er weer worden gereisd naar de Canarische eilanden en Spaanse eilanden, maar naar het Spaanse vasteland nog niet. Gelukkig krijgen de landen weer kleurcodes, meer vrijheid is belangrijk. We zien dat veel mensen niet op vakantie willen met alle beperkingen die er zijn. All-inclusive kan natuurlijk wel. Laten we hopen dat de besmettingscijfers snel naar beneden gaan en alles weer open mag. Nu is het nog survivallen.”

Wat helpt is dat de klanten alle begrip hebben gehad. „We hopen ze snel weer te zien, het vertrouwen is er nog, dus we verwachten dat zij weer bij ons terug komen zodra het kan.”