Gemeentelijke Verduurzamings-regeling (GVR)

Grote verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen of vloerisolatie kosten geld. Dat begrijpt de gemeente. Daarom kunnen inwoners van Wijk bij Duurstede gebruikmaken van de GVR. Dankzij de GVR kunnen huiseigenaren hun woning verduurzamen zonder dat de maandelijkse lasten stijgen. 

Wat is de GVR?

De gemeente stimuleert haar inwoners om hun woning te verduurzamen. Er zijn verschillende manieren om uw huis beter te isoleren. Hierdoor wordt uw huis comfortabeler en bespaart u op uw energierekening. Het laten uitvoeren van deze maatregelen is niet goedkoop. Bent u woningeigenaar en woont u in Noorderwaard-Noord? Met de GVR kunt u uw huis verduurzamen zonder dat uw vaste maandelijkse kosten stijgen.

Uitlegvideo over de GVR

Hoe werkt de GVR?  

De Woonpas, de organisatie die de regeling heeft bedacht, komt bij u thuis op bezoek. Zij bekijken welke maatregel(en) het beste passen bij uw situatie. Zij voeren de maatregelen ook uit. De gemeente betaalt alle kosten. Voor het onderzoek en voor de energiebesparende maatregelen.  

Dankzij de energiebesparende maatregelen, gaat de energierekening omlaag en het wooncomfort omhoog. In ruil daarvoor betaalt u de gemeente gedurende 30 jaar maandelijks een baatbelasting. Het bedrag dat u betaalt, is nooit hoger dan wat u bespaart op de energierekening. Wanneer u uw huis verkoopt, gaat de baatbelasting over op de nieuwe eigenaar.

Website De Woonpas

In 2021 zijn de eerste woningen in de wijk Noorderwaard-Noord succesvol verduurzaamd met behulp van de GVR. De gemeente wil de regeling op termijn ook openstellen voor huiseigenaren in andere wijken.

In ruil voor het voorfinancieren van de maatregelen, int de gemeente dertig jaar zogenoemde baatbelasting. Dat is een speciale belasting die alleen de gemeente mag innen. Het is bedoeld om belasting te innen bij bewoners die voordeel hebben bij een bepaalde voorziening. Bijvoorbeeld een parkeerplaats in een wijk waar (bijna) alleen maar wijkbewoners gebruik van maken. Baatbelasting is óók geschikt om woningen te verduurzamen.

De gemeente geeft inwoners informatie over de GVR en betaalt rekeningen van bedrijven die de energiebesparende maatregelen uitvoeren. In ruil daarvoor ontvangt u van de gemeente een rekening voor baatbelasting.  

De Woonpas voert de regeling uit. 

Website de Woonpas

De GVR is bedacht door De Woonpas. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het hele proces.  Dat houdt in:

  • Het aanmelden voor de GVR.
  • Het inspecteren van de woning en het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen (isolatie en zonnepanelen).
  • Contact en nazorg.
Website De Woonpas

Nee. De GVR is een vrijwillige regeling.

In onze gemeente kunnen bewoners van de Noorderwaard – Noord als eerste gebruik maken van de regeling. Op termijn hoopt de gemeente de regeling ook open te stellen voor huiseigenaren uit andere wijken.