Wetten en regelgeving

De gemeente kan de grond pas onteigenen als dat in het algemeen belang is. Hiervoor is het nodig dat de door de gemeente beoogde vorm van ontwikkeling moet zijn vastgelegd in een:

  • vastgesteld omgevingsplan of
  • verleende omgevingsvergunning voor een Buitenplanse OmgevingsPlanActiviteit (BOPA) of
  • vastgesteld projectbesluit

Op dit moment verwachten we de procedure van een BOPA te gebruiken.

Er zijn buiten de beschermingszone voor de dijk voldoende bouwmogelijkheden.

Het bouwen van woningen zal altijd betekenen dat er sprake is van enige overlast. Dit valt niet helemaal te voorkomen.

Dat moet nog worden gedaan.

Dit moet in een stedenbouwkundig plan bekeken worden. Over die invulling gaan we te zijner tijd met omwonenden in overleg. Het ligt voor de hand dat woningen in op elkaar aansluitende blokjes worden geplaatst.

Deze locatie is ook als zoeklocatie voor woningbouw in Wijk bij Duurstede opgenomen in onze Omgevingsvisie (2021) en daarvoor al in onze Structuurvisie (2010). De gemeente zal bij de bouw van woningen niet garanderen dat er sprake is of blijft van vrij uitzicht. Ook als dat op een bepaald moment (nog) niet concreet is, kunnen omgevingsplannen (voorheen bestemmingsplannen) zo gewijzigd worden dat vrij uitzicht niet zeker is. Bij afwijkingen van het geldende omgevingsplan is er altijd sprake van een procedure waar door omwonenden op een of meerdere manieren op kan worden gereageerd. In de voorbereiding op zo'n wijziging gaan we als gemeente in gesprek met de omwonenden. Op dit moment gaan we uit van het verlenen daarvan op basis van een BuitenPlanseOmgevingsplanActiviteit (BOPA). 

Op dit moment wordt het perceel voor zover wij kunnen overzien niet meer actief te koop aangeboden via Funda. Tot voor kort waren op Funda twee advertentie aanwezig. Het woonhuis maakte deel uit van beide advertenties. Het verschil tussen beide advertentie bestond uit de hoeveelheid grond die mede te koop werd aangeboden. En uiteraard was daarmee ook sprake van een verschil in vraagprijs.