Hoe nu verder met het oude stadhuis?
Is het niet beter om nog wat meer tijd te nemen en de bouwstop te verlengen?
Het einde van de wettelijke bouwstoptermijn van 6 maanden is in zicht. De aannemer wacht op zijn vervolgopdracht. Als de aannemer die niet krijgt, kan hij op grond van de Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV) beslissen om het werk niet verder af te maken.
Dit zou kunnen betekenen dat de gemeente een afkoopsom aan de aannemer moet betalen. En dan moet er ook een nieuwe aannemer worden gevonden. Omdat het om een moeilijke bouwopdracht gaat, die ook al in uitvoering is, geeft dat moeilijkheden, meerkosten en vertraging. Daarom wordt nu het vervolgtraject ingezet om tot afronding te komen.
Uit welke varianten voor afronding van het bouw/restauratietraject kon de raad kiezen?
Er zijn twee varianten mogelijk
Variant 1:
De voltooiing van de restauratie volgens het oorspronkelijke plan. Het pand wordt gerestaureerd en verduurzaamd en aan de achterzijde uitgebreid met een aanbouw en een erker. In de aanbouw komen een lift, een trappenhuis, een toiletgroep en een foyer. De erker is bedoeld om de verschillende gebruikers van de 1e etage goede toegang te bieden zonder dat ze elkaar in de weg lopen. Het gebouw is straks niet alleen goed toegankelijk maar ook beter verhuurbaar.
Variant 2:
Het pand wordt gerestaureerd en verduurzaamd. De geplande aanbouw en erker wordt in deze variant niet gerealiseerd. In deze variant wordt een basis gelegd voor toekomstig gebruik. Ten opzichte van variant 1 kent deze variant minder vierkante meters. De etages zijn bereikbaar via de bestaande historische wenteltrap. Er komt geen toegang via een lift of trappenhuis. Verwacht wordt dat het pand in deze vorm voor minder doelgroepen en doeleinden geschikt is.
Welke variant heeft de gemeenteraad gekozen?
Op 4 juli 2023 heeft de gemeenteraad gekozen voor variant 1. Dit is de variant waarbij het pand voorzien van een volledige verbouwing, restauratie, een uitbouw aan de achterkant met een lift, trappenhuis, toiletten en foyer wordt opgeleverd.
De raad heeft daarbij nadrukkelijk gevraagd om te versoberen waar dit nog mogelijk is om zoveel mogelijk kosten te besparen.
Na de zomer volgen nieuwe afwegingen over het gebruik van het pand: het pand in bezit houden of niet, (commercieel) verhuren en aan wie, op welke wijze de publieke functie behouden of niet, locatie voor museum en/of de VVV Kromme Rijnstreek (hierna VVV) of niet, enzovoort.
Heeft u nog vragen over het oude stadhuis aan markt 24 in Wijk bij Duurstede?
Mail uw vraag naar: communicatie@wijkbijduurstede.nl.