Het college blogt

Tweewekelijks neemt een van de wethouders of de burgemeester u mee in de ervaringen, bevindingen of ontmoetingen die zij vanuit hun functie hebben. Zo krijgt u als inwoner een inkijkje in hoe het college werkt voor onze mooie gemeente.

In haar blog schrijft burgemeester Iris Meerts over de kracht van Sinterklaas in de gemeente Wijk bij Duurstede.

21 november: Sinterklaas, een magische tijd

Als vijfjarig meisje vond ik het Sinterklaasfeest machtig mooi. De spanning die ik voelde als Sint en zijn Pieten weer in het land waren, was aangenaam en tegelijk bloedstollend. De Sinterklaasliedjes, de lekkernijen, de prachtige versiering… het was een magische tijd. Elke ochtend liepen mijn tweelingbroer en ik op blote voeten heel vroeg naar de woonkamer, waar onze schoenen voor de potkachel stonden. Het koude zeil namen we voor lief. Altijd was het een verrassing of en wat er in onze schoen zat. 

Niet alleen onthalen, maar ook uitzwaaien

Zo enthousiast als Sinterklaas en zijn Pieten in Nederland worden onthaald, zo stil vertrekt hij op 6 december doorgaans weer. Niemand zwaait de goedheiligman uit, niemand wenst hem een goede terugreis, niemand bedankt hem voor zijn bezoek. Dat vond ik als kind altijd maar vreemd. Toen ik in deze gemeente kwam wonen, was ik dan ook blij verrast om te horen dat dat in Wijk bij Duurstede heel anders gaat. Hier worden de Sint en zijn Pieten ‘gewoon’ uitgezwaaid. Zo hoort het!

Het was een prachtige intocht

Op zaterdag 19 november arriveerde Sinterklaas eindelijk weer in de Stadshaven van Wijk bij Duurstede. Er glooide een prachtig zonnetje en dat verzachtte de ijskoude wind een beetje. Alle kinderen stonden dik ingepakt en vol verwachting uit te kijken naar de boot waarmee Sint zou arriveren. De goedheiligman kwam niet alleen; hij had zoveel Pieten bij zich, dat ook het vikingschip en sleepboot Bia moesten bijspringen.
Als burgemeester had ik het voorrecht om Sint in onze mooie gemeente te mogen verwelkomen, samen met heel veel moeders, vaders, opa’s, oma’s en natuurlijk al die blije kinderen. Ook in Cothen en Langbroek was de intocht weer een prachtig feest. Bij iedereen zag ik het vuurtje van het Sinterklaasfeest in de ogen. Het voelde als de mooiste intocht in jaren.

De kracht van Sinterklaas

Er is geen activiteit waarbij het zo duidelijk is, dat we allemaal op zoek zijn naar datzelfde vuurtje. Volgens mij is dat de kracht van Sinterklaas. Sinterklaas is geen eenmansbedrijf, Sinterklaas is een gezamenlijke ‘onderneming‘ die draait op een gigantische hofhouding van vrijwilligers, sponsoren en (groot)ouders. Een onderneming die al maanden in voorbereiding is en waarin door velen veel werk wordt verzet. Dat resulteerde in een intocht waar we trots op mogen zijn!

De komende weken kunt u volop genieten van de Sint

Het eigenWijks Sinterklaasjournaal verzorgt uitzendingen via Facebook, hun eigen website en Regio90, en Kasteel Duurstede is op 26 november te bezoeken als Sinthuis. Op 6 december zwaaien we Sinterklaas uit vanuit Kasteel Duurstede naar de haven, waar we hem afgelopen zaterdag met veel gejuich hebben binnengehaald. Het worden vast weer magische dagen.

Langs deze weg wil ik alle vrijwilligers, sponsoren, scholen en veiligheidspartners hartelijk danken voor hun bijdrage aan het Sinterklaasfeest. Ik wens u een fijne tijd toe!

Iris Meerts
burgemeester