75 jaar vrijheid

In 2019-2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Een belangrijk moment! In Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek stonden tal van activiteiten op stapel in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. Door het coronavirus en de maatregelen om de effecten hiervan in te perken konden de meeste activiteiten helaas niet doorgaan. Deze activiteiten vinden later op een ander moment plaats. Hierbij volgen we de landelijke richtlijnen.

Verhalen delen

Het is belangrijk dat ‘verhalen over oorlog, vrede en vrijheid’ met elkaar worden gedeeld. Het zijn verhalen om nooit te vergeten, verhalen die iedereen verbind! Ook én juist in deze tijd. Vrijheid is meer dan een feestje; het bepaalt ons leven op een fundamentele manier. Door het coronavirus ervaren we dat 75 jaar na dato misschien wel meer dan ooit.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Velen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid – zowel in Nederland als daarbuiten. Zij hebben dit offer niet vergeefs gebracht en wij zijn het aan hen verplicht om dit te blijven gedenken en onze vrijheid te blijven vieren.

Vrijheid heeft je aandacht nodig

Coronacrisis: ervaringen van inwoners

75 Jaar geleden is Nederland bevrijd. WOII werd beëindigd. Uit verhalen over WOII blijkt hoeveel is gestreden en geleden voor onze vrijheid. Onze vrijheid is kwetsbaar en de coronacrisis herinnert ons hieraan. Dit jaar konden we door de coronamaatregelingen niet massaal bij elkaar komen om te herdenken en te vieren dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Vrijheid is ons grootst verworven goed!

Inwoners vertellen hun verhaal over vrijheid en onvrijheid

Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid van iedereen, jong en ouder, ook vandaag de dag en wereldwijd. Nu in deze tijd, waarin iedereen op een bepaalde manier wordt beperkt in zijn/haar vrijheid, beseffen we des te meer hoe belangrijk onze vrijheid is.

In de komende weken vertellen inwoners uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede over hun persoonlijke beleving van vrijheid en onvrijheid in tijden van corona. Vanuit verschillende invalshoeken zijn mensen uit onze samenleving gevraagd om hun verhaal te delen.

Wat betekent deze bijzondere tijd voor u?

De volgende vragen staan onder andere centraal: Wat betekent vrijheid eigenlijk voor u? Wat betekent deze tijd voor u? Hoe gaat u om met de beperkende maatregelen? Waar kijkt u het meest naar uit als de maatregelen straks weer achter de rug zijn?

U leest over de ervaringen, ideeën en gevoelens van onze inwoners:

75 jaar vrijheid Wijk bij Duurstede

5 mei toespraak van burgemeester Iris Meerts

Burgemeester Iris Meerts heeft op 5 mei een digitale 5 mei speech gehouden.

5 mei speech Iris Meerts

Gedicht 'Spelen met Vuur'

Stadsdichter André van Zwieten heeft speciaal voor 75 jaar vrijheid het prachtige gedicht 'Spelen met Vuur' geschreven.

Stadsdichter André van Zwieten

Virtuele tour 'Jong & Bevrijd'

U kunt een virtuele tour volgen van ‘ Jong en bevrijd, ooggetuigen van WOII vertellen’. Tijdens deze virtuele reis komen diverse mensen aan het woord, die elk afzonderlijk de indrukwekkende ervaringen beschrijven over hun jeugd tijdens de oorlog en gedurende de bevrijdingstijd. Waarschijnlijk kent uw familie ook diverse verhalen over oorlog, vrijheid en bevrijding.

Comité 4 en 5 mei

Meer informatie over het landelijke alternatieve programma vindt u op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.