Het verhaal van Eqlema 

Ex vluchteling uit Afghanistan, Langbroek

Ik vind dat corona een ‘wake-up call’ is (ik hoop niet dat ik nu op Trump lijk). Vrijheid is ‘dat ik zoiets kan en mag zeggen!’ Na drie opgesloten fasen in mijn leven: oorlog, religie en relatie, kan ik met zekerheid zeggen dat corona en oorlog niet met elkaar te vergelijken zijn. Met alle respect voor alle mensen die getroffen of gedupeerd zijn naar aanleiding van het virus en de maatregelen om het te bedwingen.

Er is aandacht, bescherming en oog voor preventie

Natuurlijk zijn beiden een ramp voor mensen persoonlijk en voor de maatschappij. Beide veranderen levensstructuren, belemmeren ontwikkelingen en vormen persoonlijk drama. Beiden zijn ‘vrijheid beperkend’. Hier in Nederland focussen de Overheid en de hele maatschappij zich op veiligheid en gezondheid van mensen, op het staande houden van sectoren, zoals de gezondheidzorg, de economie, de sociaal voorzieningen. Er is hulp, ondersteuning en zorg. Er is aandacht, bescherming en oog voor preventie. Veel mensen kunnen thuis werken. Er zijn ‘keuzes’ te maken voor ieders eigen veiligheid en voor elkaars veiligheid. En … er is informatie, zuivere informatie! In Nederland hebben we ondanks alle beperkende maatregelen nog veel vrijheden (over). 

Oorlog is een soort van corona dat geen quarantaine of maskers kent. Het kan plots opkomen en het is overal; in de kelder van je huis, op de straat, op school en zelfs in de ziekenhuizen. Een land kan maanden op slot blijven, zonder internet, stroom, eten, water of Netflix.  Er is geen informatiebron of media die je vertelt hoe het staat. Oorlog betekent ‘continue onduidelijkheid over alles’. Je weet soms niet wat er verder in de straat gebeurt. Je weet niet eens of jij je vriendinnen of buurmeisjes nog eens gaat zien. Het perspectief is weg en je hebt geen idee voor hoe lang. Je kunt nauwelijks plannen maken voor de toekomst. Helaas, er is geen vaccin tegen oorlog en dat zal er ook nooit komen.

Corona zet ons aan tot bewustwording, creativiteit, solidariteit en improvisatie

Na 75 jaar vrij te zijn van oorlog in Nederland, hebben we gezien hoe snel en alert de Nederlandse Overheid reageert op een ramp als corona; al die informatie, de ‘intelligente’ maatregelen, de steun en de zorg. Hoe trots kunnen we zijn op dat we het zo goed geregeld hebben?! En toch vraag ik me af: denken we er allemaal zo over? Is iedere generatie zich hiervan bewust? Is dit ook een ‘wake-up call’ voor de jeugd? Heeft corona een ‘spiegeleffect’? Gaan we zelf en met elkaar reflecteren op wat we hebben verworven? Ze zeggen wel: “Na iedere klap sta je sterker in je schoenen”. Corona zet ons aan tot bewustwording, creativiteit, solidariteit en improvisatie. Het maakt ons sterker. Het is zelfs een uitdaging om dingen anders te doen.

En als het voorbij is, zullen we dan onze vrijheid meer waarderen? Houden we de opgebouwde solidariteit dan vast? Zullen we dan proberen om minder ongeduldig en kortzichtig te zijn en meer dankbaar? Want hier geloof ik in!

De herdenking op 4 mei was in vele opzichten ‘anders’, de routine was weg. Ik vond het zeer indrukwekkend. Het raakte me nu nog dieper.

Eqlema