Het verhaal van Gerda van Helden

Voorzitter Muziekvereniging Excelsior, Cothen

De vereniging bestaat uit verschillende secties, die regelmatig samen en apart van elkaar naar buiten treden: Twirlteam, Jong Excelsior, Malletband en Fanfare.

Het verenigingsgevoel is zo belangrijk voor Cothen!

Van de een op de andere dag vervielen alle optredens en kon er niet meer samen worden gerepeteerd. Dit betekent voor een muziekvereniging als Excelsior zowel immateriële als materiële schade. Het niet meer met elkaar kunnen repeteren tijdens de wekelijkse oefenavonden, is een zeer groot gemis voor onze leden. Vooral de wat oudere leden ervaren in coronatijd dat sociale contacten verminderen. Zij worden als het ware dubbel getroffen: ze komen minder het huis uit en kunnen hun hobby niet meer samen uitoefenen. Uit een belronde die we onder enkele leden hebben gehouden, kwam dit duidelijk naar voren. 

Dan besef je weer eens hoe belangrijk het verenigingsgevoel is voor een dorp als Cothen! Jongeren en ouderen treffen elkaar in een muziekvereniging als Excelsior en werken samen toe naar een muziekuitvoering of concert. Natuurlijk kun je in je eentje ook je partijen oefenen, maar daar is de lol voor de meesten al snel van af. Je mist de motivatie, de stok achter de deur. Je mist het samenspelen, de harmonie met elkaar, de gezelligheid. En ja, de kosten blijven, maar de inkomsten vallen weg. Het is natuurlijk ook heel vervelend dat we onze vaste krachten niet meer kunnen betalen. Dat is een hard gelag! Zij zijn zo belangrijk!

Niemand heeft de wijsheid in pacht, zoiets maak je voor het eerst mee

Als bestuur probeer je alles optimaal te (blijven) doen. Je probeert de financiën zo goed mogelijk te regelen en in contact te blijven met alle leden. Natuurlijk onderzoek je met elkaar hoe je binnen de coronaregels toch kunt blijven repeteren, hoe je doelen kunt bijstellen, hoe je als groep (muzikaal) verbonden kunt blijven. Niemand heeft de wijsheid in pacht! Zoiets uitzonderlijks maak je als bestuur voor de eerste keer mee. Er zijn geen draaiboeken en iedere vereniging zoekt een eigen passende weg. Dit maakt het extra lastig. De jongere leden kunnen bijvoorbeeld nog wel uit de voeten met online muzieklessen. Maar voor sommige leden is dat een behoorlijke drempel. Het voelt ook allemaal zo afgepast: via een beeldscherm een-op-een instructie krijgen. En hoe creëer je straks weer die zo bijzondere samenklank? Want juist dat samen musiceren, het werken aan een gezamenlijk geluid, is zo’n unieke beleving!

Twirl- en slagwerklessen gaan gelukkig weer van start

Gelukkig zijn de twirlinglessen voor de jongste leerlingen weer begonnen. Ook pakken de slagwerkers binnenkort de repetities weer op. Maar blaasinstrumenten vormen nog een te groot risico, doordat daarbij zoveel adem wordt uitgeblazen. Het is nog onzeker wanneer deze groep muzikanten weer samen aan de slag kan gaan. We volgen de instructies en voorwaarden uiteraard op de voet. Hopelijk komt er snel weer zicht op optredens, klein of groot. In ieder geval ontmoeten meerdere leden elkaar weer en zit er weer muziek in!

Annulering uitwisseling met Bad Uberkingen, een gemis

De jaarlijkse Hemelvaartuitwisseling met muzikanten in het Duitse Bad Uberkingen is helaas niet doorgegaan. Dit gezamenlijke concert is een van de hoogtepunten van het verenigingsjaar. Leden en bestuur kijken hier altijd erg naar uit. En werken er met vereende krachten naar toe, zowel muzikaal als organisatorisch. We konden laatst met een livestreamfilmpje kijken en luisteren naar een uitvoering van een muziekstuk door onze Duitse collega’s. Speciaal voor ons gemaakt en gespeeld in de buitenlucht. Dat was hartverwarmend!

Muziek verbindt en dat zal altijd zo blijven

Ik hoop en verwacht dat we ons er met elkaar wel doorheen slaan. Want Cothen zonder Excelsior, dat is toch ondenkbaar? We zijn niet voor niets de oudste muziekvereniging in de Kromme Rijnstreek! Vanaf 1890 maken we al muziek. Muziek verbindt en dat zal altijd zo blijven! Graag ontmoeten we onze inwoners weer snel bij de zo vertrouwde gelegenheden. Samen in vrijheid weer kunnen genieten van muziek, een mooi vooruitzicht!

Muziekvereniging Excelsior Cothen