Het verhaal van Gerrit Onink en Edwin Pijpers

Gerrit Onink en Edwin Pijpers, Organisatoren Dance Behind the Wall (DBTW), Wijk bij Duurstede

Dance Behind the Wall 6 juni 2020, Sold Out in 10 dagen!

Een dancefestival in Wijk bij Duurstede, een droom voor enkele Wijkenaren. En dromen kun je waarmaken, zeker in Wijk! Vijf jaar geleden trokken wij de stoute schoenen aan: Thom Huisman, Gerrit Onink (GoProductions), Edwin Pijpers, Tom Pijpers en Joost Vernooij (De Engel). Allen met een andere expertise, ervaring en leeftijd. Samen richtten wij een stichting op. Krachten werden gebundeld, netwerken gesloten en een fantastisch dancefestival was geboren. Het succesvolle concept, voor jongere en oudere liefhebbers, ontwikkelde zich door de jaren heen. Dit jubileum festival op 6 juni zou (opnieuw) een hoogtepunt zijn, een knaller, het spreekwoordelijke dak eraf! De line up was compleet, de uitgebreide veiligheidsplannen lagen klaar, de voorzieningen waren geregeld, de ruim 80 vrijwilligers hadden zich gemeld. Het feest kon beginnen!

Een spanningsveld, zoveel zaken waren onvoorzien

Corona strooide roet in het eten! Twijfels over de voortgang ontstonden direct na de eerste persconferentie van premier Rutte. In feite was het wachten op een totaal verbod. Tot die tijd onderzochten we toch diverse scenario’s. The show must go on! Sponsoren dachten mee, contracten met dj’s werden bestudeerd, verzekeringsvoorwaarden werden nageplozen, gecontracteerde partijen, zoals stagebouwers, leveranciers, enzovoort werden gebeld, kosten en eventuele onkosten werden berekend. Het was voor iedereen even onzeker. Een hele rare tijd! Een spanningsveld ook. Zoveel zaken waren onvoorzien. En dat gold voor iedereen. De hele wereld staat op z’n kop. Die van de culturele evenementen(organisatie) niet uitgezonderd.

In eerste instantie was er de hoop dat op 1 juni alles weer vrij zou zijn. Hierop anticipeerden we dan ook. Hoe gaaf zou het immers zijn als we dan op 6 juni de primeur zouden hebben?! Maar al snel kwam het gevoel: ‘Moeten we dat wel willen? Hoe veilig is het voor iedereen, voor Wijk bij Duurstede, de gasten?’ De tweede persconferentie was dan toch een bevrijding. We wisten wat ons te doen stond: afblazen van DBTW en een plan maken om dit optimaal te regelen!

Slikken en weer doorgaan! Solidariteit, saamhorigheid en energie

Dachten we eerst nog aan alternatieven in 2020, zoals een wintereditie … Een samenkomst met ons vijven in een weiland, op strobalen met 1,5 meter tussen ons in, gaf snel de doorslag: 5 juni 2021 is het beste alternatief! En toen begon het puzzelen. De artiesten konden we verschuiven naar 2021. Zo behouden we dezelfde line up! We doken in de voorwaarden rondom de verkochte kaartjes en zochten allerlei opties uit. Zo kwamen we o.a. uit op het aanbieden van vouchers voor volgend jaar. Er is geen geld teruggevraagd. Er waren zelfs gasten en sponsoren die hebben gedoneerd, als tegemoetkoming in de gemaakte kosten. Dit alles is bijzonder! De solidariteit en saamhorigheid, de energie om iets in gezamenlijkheid op te bouwen en door te schuiven, gewoon omdat dit nodig is, uit onmacht. Dit is echt Wijk! Daar kunnen we met elkaar trots op zijn!

Allemaal Wijkse verbindingen

Dance Behind the Wall is verbindend! Dit blijkt in zo’n situatie des te meer. Met elkaar, in nauwe samenwerking dingen ondernemen is leuk, inspirerend en geeft enorm veel energie! Het is niet zomaar een dagje feesten met elkaar, er komt echt heel erg veel kijken bij de organisatie van zo’n evenement. Thom en Tom leveren muzikale ideeën, Gerrit weet overal een strategische en technische oplossing voor, Edwin zoekt verzekeringen, vergunningen, contractzaken uit en regelt alles tot in de puntjes en Joost voorziet in allerlei faciliteiten op gebied van horeca. Iedereen brengt eigen vakkundigheid en enthousiasme in en dat is zo leerzaam! Hoeveel jongeren zich inzetten bij de opbouw en afbouw van faciliteiten… En de ouders zijn er om aspecten als veiligheid en hygiëne in de gaten te houden. Een gemengde ‘crew’ van vrijwilligers. Dit is zo bijzonder! Het is een groot sociaal gebeuren met allemaal Wijkse verbindingen.

Wat een vrijheid!

In onze gemeente is heel veel mogelijk! Natuurlijk zijn er tijdens de organisatie van DBTW en in de samenwerking belemmeringen/obstakels. Maar ieder jaar weer trotseren we deze met elkaar en leren we nieuwe dingen van en met elkaar. We ontwikkelen ons continu. Dit jaar hebben we een lesje ‘omgaan met onvoorziene zaken’ geleerd, zaken om een volgende keer bewust op te anticiperen. En zo worden we met elkaar steeds wijzer en ervarener evenementenorganisatoren. Ook in de toekomst blijven we ons inzetten voor een bruisend evenement dat ‘Dance Behind the Wall’ heet. We laten ons door corona zeker niet ontmoedigen. Misschien overstijgt het in doen en laten het vrijwillige karakter, voornamelijk gezien de complexiteit en de risico’s, die je met elkaar loopt bij de organisatie van zo’n evenement. Maar omdat je het met elkaar doet en het vertrouwen krijgt van instanties, blijft het leuk! Telkens als wij de foto’s en de aftermovie bekijken, dan herbeleven we het festival opnieuw en hebben we zo’n plezier met elkaar! Dat is voor ons toch een ervaring van vrijheid! Vrijheid om te creëren met elkaar en voor elkaar. Kortom, hier zit voorlopig nog wel muziek in!

Dance Behind The Wall