Het verhaal van Jeanette Brinksma en Suzan Wiegers-Vernooij

Jeanette Brinksma, directeur, en Suzan Wiegers-Vernooij, leerkracht Openbare Basisschool Piet de Springer, Langbroek

De coronatijd betekent voor ons ‘stilstaan bij het feit hoe kwetsbaar we als mensen zijn en hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn en voor elkaar te zorgen’. Het is voor ons een tijd van snel schakelen: van onderwijs op afstand via halve groepen, naar volledige bezetting van de groepen. Hierbij zie je ‘hoe de leerkracht ertoe doet’. We zochten op een creatieve manier naar oplossingen, kinderen konden vlot aan de slag en we keken alvast vooruit naar heropening van onze school.

We zijn bijna volleerd online leerkrachten

De school moest dicht, wat betekende dat we de kinderen thuis moesten laten werken. Als team hadden we vrij snel iets op de rit. We maakten per klas een dag- of weektaak met werk dat digitaal gemaakt kon worden en werk dat één keer per week in een tasje werd rondgebracht. In het begin was het erg wennen. Onze school was al goed bekend met het digitaal werken en we hadden binnen twee weken contact met alle kinderen. Gelukkig waren de ouders ook erg actief betrokken bij het werk van de kinderen. We hebben nu zoveel online gewerkt, dat we ons bijna volleerd online leerkrachten kunnen noemen.

We gaan goed onderzoeken wat we voor de toekomst kunnen bewaren

Zonder de kinderen en collega’s is het hart uit de school. Hoewel videobellen echt wel een uitkomst was, misten wij de kinderen enorm. Kinderen hebben toch veel geleerd in deze periode: naast leerstof ook een stukje burgerschap. Zo schreven ze brieven naar opa, oma en oudere buren. Ze bedachten lieve initiatieven, zoals het verkopen van Donald Duckjes om bloemen voor hen te kunnen kopen. Sommige kinderen kwamen volledig tot hun recht in dit thuisonderwijs. We gaan goed onderzoeken wat we van deze periode geleerd hebben en wat we voor de toekomst kunnen bewaren. 

De kinderen doen het fantastisch!

Bij het heropenen van de school staat de veiligheid voorop. Vanaf groep 1 komen de kinderen zonder ouders de school in. We besteden veel tijd en aandacht aan handen wassen, maar hebben vooral ook weer veel plezier met de kinderen en collega’s. De kinderen doen het fantastisch! Ze houden zich perfect aan de afgesproken maatregelen en wijzen ons er zelfs wel eens op! Op 8 juni gaat de school volledig open.

Zoek het geluk dichtbij

Suzan: ‘Ik kijk er enorm naar uit weer persoonlijker les te kunnen geven. Naar de kinderen toelopen en hen extra uitleg geven, zonder 1,5 meter tussen ons in. Ook kijk ik er enorm naar uit om weer lekker uit eten te gaan en op het terras te zitten met vrienden.’

Jeanette: ‘Ik hoop dat mensen het geluk dichtbij blijven zoeken en bewuster omgaan met de wereld om hen heen. Ik kijk uit naar ons schoolreisje naar de Efteling. Dit was een cadeau aan de kinderen vanwege ons 35-jarig bestaan. Ze hadden zich er zo op verheugd. Ik zou het fijn vinden om de vrijheid te hebben en er weer lekker op uit te gaan, met vrienden en familie te eten. Maar ik kijk er vooral naar uit om mijn moeder van 82 een knuffel te geven.’ 

Jeanette
Suzan