Het verhaal van Joop Wassink

Reclasseringswerker bij het Leger des Heils, Wijk bij Duurstede

De pandemie heeft zich als een olievlek over de aarde verspreid. Het treft iedereen, hetzij rechtstreeks door ziekte, dan wel door de berichtgeving erover, of de maatregelen die zijn getroffen. En of de beperkingen die dit met zich meebrengt. Ik mag me in de gelukkige omstandigheid prijzen dat ik een partner heb met wie ik het fijn heb. En een huis met een tuin en een hond heb. We hebben geen ouders in verzorgings- of verpleeghuis. Ook die zorg hebben we niet.

Ultieme (fysieke) vrijheid is een illusie!

Met mijn werk  heb ik er meer mee te maken. Ik werk namelijk als reclasseringswerker bij het Leger des Heils en heb dus per definitie te maken met mensen die met justitie te maken hebben met een gedwongen kader. Vaak met (voorwaardelijke) vrijheidsstraf. Mijn cliënten weten wat het is om het niet zo nauw te nemen met persoonlijke, maar ook andermans grenzen.  Wanneer ze ervoor gestraft worden, weten ze ook wat het is om in (fysieke) vrijheid beperkt te worden. Ik trek dit graag breder, want zoals ‘Hurricane” al zei, nadat hij onterecht tot levenslang werd veroordeeld: “mijn lichaam kun je opsluiten, maar mijn geest zweeft over de muren”. Ultieme (fysieke) vrijheid is een illusie! Wij zijn sociale wezens en leven in een beschaafde wereld, we leven in sociaal verband met elkaar en hebben daarvoor regels afgesproken, wat o.a.  inhoudt dat we rekening houden met elkaar. 

Je kunt niet zo maar doen wat je wilt. Fysieke vrijheid heeft zijn grenzen. Ik denk veel liever in termen van vrijheid van meningsuiting. Formeel hebben we die vrijheid, maar we laten ons maar al te makkelijk kooien door de social media (Facebook, WhatsApp, YouTube met allerlei Vloggers) die ons allerlei “moois” voorzetten. Waardoor we in concurrentiestrijd terecht komen met elkaar, want jouw leven ziet er niet zo stralend uit…Het is fake wat we voorgeschoteld krijgen!

Let een beetje op elkaar

Vrijheid van meningsuiting is ook elkaar aanspreken op gedrag wat niet door de beugel kan. Bij de social distance voorschriften vroeg premier Rutte “let een beetje op elkaar”. Ik hoop vooral dat we dat door kunnen trekken naar de tijd na corona  (want die komt). Let een beetje op elkaar, spreek elkaar aan, laat je aanspreken!

Joop Wassink