Het verhaal van Klaas IJkema

ZZPer, Wijk bij Duurstede

Deze tijd betekent veel thuiswerk, veel achter mijn beeldscherm. Ik werk als ZZPer die deel uitmaakt van een internationaal instituut. Normaal gesproken ben ik veel op pad. Nu gebeurt er veel zittend op mijn stoel, online. Een voordeel hiervan is dat er moeiteloos allerlei extra bijeenkomsten zijn met collega’s van over de hele wereld. En ik vind het bemoedigend te ervaren hoe iedereen probeert aan het ongemak en de last van deze coronatijd toch betekenis te geven. Een collega uit Rusland zei tegen me: Nu merk je hoe belangrijk de warmte in de werkrelaties is. Kunnen we iets van die warmte meebrengen als we op afstand van elkaar zijn?

Ik zoek ook naar nieuwe mogelijkheden voor de toekomst

De beperkende maatregelen houden in dat ik voor mijn werk een aantal opdrachten niet kan doen, waardoor ik behoorlijk wat inkomsten misloop. Daar baal ik erg van. Hopelijk lukt dat later dit jaar nog. Ik zoek ook naar nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Soms voelt het als ‘overleven’, soms voelt het als een avontuur. Dat wisselt. Maar het blijft onzeker. Mijn partner werkt ook noodgedwongen thuis. Zij heeft een vaste baan en dat zorgt gelukkig voor continuïteit in ons gezamenlijk inkomen. Wij zien elkaar overdag wat vaker en dat is wel leuk.

Ik kijk er naar uit dat we als samenleving rijker uit deze crisis tevoorschijn komen. Zoals bij een brand, waarbij  de natuur zich vaak veel rijker herstelt dan dat ze voor de brand was. En wij mensen zijn meer dan natuur. Wij zijn ook creatieve geesten die zowel op vrijheid als liefde zijn aangelegd in alles. Ik zie er naar uit dat we elkaar hier veel meer op uitdagen en aanspreken.

Een kans op vernieuwing

Heel vervelend dat corona zoveel mensen en mijzelf ook behoorlijk veel hinder oplevert, maar tegelijk beleef ik het ook als een uitdaging, een kans op vernieuwing.

Klaas IJkema