Het verhaal van Tanja Janmaat

Werkende moeder (ZZP) met jonge kinderen, Cothen

Hoe ik deze tijd beleef? Ik ervaar rust en vrijheid. En dat terwijl er allerlei beperkingen zijn opgelegd om het coronavirus te bedwingen? Juist daardoor ervaar ik rust.

Als ZZP-er en alleenstaande moeder van 3 kleuters weet ik wat het is om je door het dagelijks leven te moeten jongleren. Alle ballen hoog, liefst foutloos en met een glimlach. Het is hard werken en foutloos is het nooit… en dan zit glimlachen er ook niet altijd meer in!

Maar nu? Mijn klanten zitten niet op mij te wachten; de gezinscoach die van huis tot huis hopt. Dus dat gaat nu noodgedwongen telefonisch. Dit betekent geen reistijd, kortere gesprekken en scheelt aan het einde van de dag door beeldbellen. Ik klaar mijn 4-daagse werkweek tegenwoordig in anderhalve dag. Met een ontevreden gevoel, dat dan weer wel. Maar het is niet anders.
Als bewuste en ervaren ZZP-er heb ik een buffer en weinig lopende vaste kosten. Dus dat zing ik nog wel even uit.

Geen gesjees en entertainmentprogramma’s bedenken

En verder? De kinderen hoeven nergens op tijd te zijn: geen school, geen zwemles en geen sportclubjes. En… we zijn ’s avonds gewoon thuis. Niks geen gesjees naar de BSO om ze op te halen en dan allemaal moe thuiskomen, ik nog snel koken, zij aandacht nodig hebben van… oh ja mij! En daarna te moe om te eten en hup nog in bad, verhaaltje en dan oppassen dat ik niet in slaap val, maar zij!

En verder? Ik hoef geen entertainmentprogramma buitenshuis te bedenken, want dat zit er even niet in. Lang leve internet met zijn duizenden recepten voor koekjes, cakes en worteltaart! En dat kan vandaag, morgen, overmorgen, volgende week… We zien wel!

En het maakt niet uit wanneer ik de was doe, opruim of schoonmaak; het kan elke dag! ‘Vroeger’ kwam het aan op de dagen dat ik niet werkte en niet op pad was met de kinders. Dat was best nog wel eens gedoe, want als ik eindelijk een dag thuis was, had ik geen zin.

Gelukkig is het prachtig weer geweest in de afgelopen weken en heb ik heerlijk, in een verder lege speeltuin en met mijn e-reader in de hand, mijn kinderen gezelschap gehouden. Natuurlijk mis ik mijn sociale contacten, mijn familie, normaal boodschappen doen en zo nu en dan een uitje. En natuurlijk maak ik me zorgen om de kwetsbare mensen om me heen.

Meer tijd en ruimte om dingen uit te proberen, deze tijd levert allerlei nieuwe vaardigheden op

En de kinderen? Zij genieten. Zij mogen buiten spelen met andere kinderen, kikkervisjes vangen, hutten bouwen. Het is mooi weer en hun schoolwerk is zo af. We hebben koekjes gebakken, cakejes, worteltaart, ijs gemaakt en heel veel slime 😊. Buiten in het zandkeukentje, lekker prutten. Voor de kinderen voelt het als zomervakantie, ze komen helemaal tot rust en groeien! Er is meer tijd en ruimte om dingen uit te proberen en dat merken we; deze periode van thuisonderwijs levert allerlei nieuwe vaardigheden op, die niet in de schoolboekjes staan!

Het verhaal van Tanja Janmaat