Het verhaal van Theo, Martine en Erik Vernooij

Fruitteeltbedrijf voor appels, peren, bessen en in het bijzonder kersen, Cothen

De natuur houdt nergens rekening mee

Elk voorjaar gaan wij als fruittelers de uitdaging aan met de natuur. Wanneer de sapstromen in de boom op gang komen, worden wij vanaf de eerste dag uitgedaagd. Nachtvorst, droogte, extreme warmte voor de tijd van het jaar, regen, wij weten nooit wat Moeder Natuur ons brengt. Gelukkig hebben we geavanceerde apparatuur om een inschatting te maken wat we kunnen verwachten. Dat vergt wel regelmatig extra inspanning van mens en machine. Hoe dan ook, alles wordt in het werk gesteld om de oogst op een later moment veilig binnen te kunnen halen.

Het coronavirus, een uitdaging erbij

In maart kwam daar een uitdaging bij: het coronavirus. Niet direct van invloed op de fruitteelt, maar wel op andere activiteiten in ons bedrijf. Alle horecagelegenheden en musea gingen op slot, dus ook onze Schenkerij en het Kersenmuseum. Juist in het voorjaar genieten de mensen op ons terras en in onze boomgaard van de eerste zonnestralen en de kersenbloesem. Een plek waar je het gevoel van ultieme vrijheid kunt beleven. Dit voorjaar viel echter alles stil: boomgaard en terras leeg en geen ontvangst van gasten voor arrangementen in ons Kersenmuseum. Gelukkig konden we met een aantal maatregelen de Landwinkel open houden. Veel van onze klanten komen niet alleen voor een boodschap. Hun bezoek is vaak een uitstapje. Ze drinken een kopje koffie en maken graag een praatje. Vooral in het begin bleek het lastig in de praktijk. ‘Waarom mag ik niet in de boomgaard kijken en waarom is het terras niet open? Er is hier toch voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden?’ Dat was juist voor ons in het begin zeker lastig. Maar ook hier gelden de regels van 1,5 meter en staat de gezondheid van onze medewerkers en gasten centraal. Gelukkig waren de mensen na onze uitleg veelal begripvol voor de situatie.

2021: het nieuwe jubileumjaar voor Het Kersenfestival

In de loop van de maand april zagen we ook de bui hangen voor het Kersenfestival. Sinds vorig jaar november waren we volop bezig met de organisatie van de 20e editie. We hadden zelfs voor zondagmorgen een nieuw onderdeel bedacht, de Kersenrun. Dit is een hardloopparcours tussen de verschillende fruitbomen op ons bedrijf. Naarmate de tijd verstreek en duidelijk werd dat grote evenementen deze zomer niet mogelijk waren, hebben we alle betrokkenen laten weten dat er dit jaar geen Kersenfestival zou zijn. Jammer! Maar iedereen heeft toegezegd er volgend jaar gewoon weer bij te zijn! In 2021 vieren we dan alsnog het jubileumjaar voor Het Kersenfestival. Dan zetten we de kers een jaartje later op de taart.

De kersentijd kent vele tradities en deze kunnen we met elkaar blijven behouden

Als ondernemer zijn we de afgelopen periode bezig geweest om in het ‘nieuwe normaal’ toch de authentieke sfeer van de kersentijd te creëren. Dat was nog niet zo makkelijk, want de kersentijd staat vooral bekend om traditie. En dat woord heeft met het coronavirus ineens een andere betekenis gekregen. Toch gaan wij de komende weken onze uiterste best doen om iedereen zoveel mogelijk te laten genieten van de kersen uit onze boomgaard. Als we met elkaar ons gezonde verstand gebruiken, is er voldoende ruimte voor de oude tradities en worden er misschien ook nieuwe geboren. Tot in de kersentijd!

Erik Vernooij

Foto: Erik Vernooij