Het verhaal van Tobias Wijnmaalen en Giel-Jan Wittenberg

Buursportcoaches stichting Wijksport

Voor ons betekent deze Coronatijd dat alle georganiseerde sportevenementen zijn geannuleerd. Bestaande en nieuwe sport- en beweegactiviteiten liggen stil. Dat is juist waar de buurtsportcoach voor is: zoveel mogelijk mensen in de gemeente stimuleren om voldoende te bewegen. We zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sport, bewegen en gezondheid.

Alle uitvoerende taken zijn weggevallen, we kunnen nog wel werken aan de voorbereiding van nieuwe activiteiten, administratie en de ontwikkeling van ons team. Door de beperkende maatregelen (die gelukkig nu weer wat worden versoepeld) werken wij veel minder op kantoor en meer vanuit huis, dat is gelukkig goed te doen. Het contact en de communicatie met anderen is minder en anders;  gelukkig kunnen wij het onderhouden met (video)bellen.

Weer kunnen sporten- en bewegen, want juist dat is zo belangrijk voor onze gezondheid

Tobias: ‘Het is een erg rare tijd nu. Ik kan moeilijk bevatten dat dit ons is overkomen. We worden beperkt in onze vrijheid en de maatregelen hebben een enorme impact op ons. Verder ben ik er vrij nuchter onder, ik accepteer de situatie en denk in mogelijkheden; dat is voor mij de manier om ermee om te gaan. Ik probeer zoveel mogelijk op de normale werktijden te werken. Dit lukt helaas niet altijd, omdat ik ook rekening houdt met mijn kinderen die niet volledig naar school gaan en mijn vrouw die werkt. Ik help de kinderen in de ochtend help met hun schoolwerk. Het is fijn dat de scholen weer open zijn en de kinderen hun ritme en structuur langzaam oppakken. Ik kijk het meeste uit naar ‘normaal ‘contact met anderen en dat we weer georganiseerd kunnen sporten- en bewegen. Want juist in beweging blijven is zo belangrijk voor onze gezondheid.’

Zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassenen moeten de kans krijgen mee te doen

Momenteel vragen wij bij de basisscholen of zij behoefte hebben aan begeleiding van sport- en spelactiviteiten door de buurtsportcoach. Voor scholen is het vaak een hele klus om alles conform de maatregelen te organiseren. De buurtsportcoach biedt dan een meerwaarde door het aanbieden sport- en spelactiviteiten speciaal voor scholen. De gemeente krijgt ook veel vragen van sportaanbieders. Met de gemeente stemmen wij af waar behoefte aan is en waar de buurtsportcoaches ingezet kunnen worden. We overleggen dus veel en spelen zo goed mogelijk in op de wensen van sportverenigingen en scholen. De bedoeling is dat zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassenen de kans krijgen mee te doen, dus ook als je geen lid bent van een vereniging. We kijken hoe de buurtsportcoaches kunnen helpen om dit voor elkaar te krijgen.

Aanpassen, hoop houden, sterk zijn want wij overleven Corona

Giel-Jan: ‘ik hoop dat deze tijd snel overgaat en wij als buurtsportcoach weer snel ons werk normaal kunnen uitvoeren, zodat iedereen van jong tot oud weer gaat bewegen. We passen ons aan, houden hoop en zijn sterk want wij overleven Corona.
Begin mei heb ik mijn eerste les weer kunnen geven. Ik geef 2 keer in de week Sportmix. Dit is voor kinderen met autisme, maar ook voor kinderen die baat hebben bij veel structuur en minder makkelijk aansluiting vinden bij een sportclub. We proberen de kinderen weer lekker aan het sporten te krijgen. Ik kijk er naar uit om iedereen, jong en oud, met een blij gezicht te zien sporten en dat het sportcomplex Mariënhoeve weer volop wordt gebruikt.’

Tobias Wijnmaalen

Tobias