Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Waarom mag piepschuim niet bij het PMD-afval?

  • Piepschuim verstoort het sorteringsproces in de scheidingscentrale.
  • Met voedsel vervuilde foamverpakkingen kunnen niet worden gerecycled. Deze verpakkingen moeten daarom bij het restafval.
  • Het overige piepschuim en piepschuimvulmateriaal kan alleen schoon en droog gerecycled worden en mag dus niet vervuild zijn met bij voorbeeld verf, lijm, papier e.d. Dit piepschuim kunt u gratis afgeven bij de milieustraat. Piepschuim of EPS, zoals fastfoodverpakkingen, foamvleesschaaltjes, opvulmateriaal, isolatiemateriaal, maar ook het materiaal waar bij voorbeeld een nieuwe wasmachine of printer in verpakt zit, is een zg. geschuimde kunststof. Dit materiaal bestaat uit gasbelletjes die zijn omgeven met een vaste stof. Daarom is het heel licht materiaal.

Piepschuim is geschikt voor recycling tot een waardevolle grondstof voor nieuw piepschuim en kan tot vijfmaal de leversduur herverwerkt worden. Het kan dus wel gerecycled worden, maar is helaas zeer moeilijk te scheiden van het verpakkingsplastic of PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons)-afval. Dat komt omdat piepschuim zo licht en statisch is, dat het bij verwerkingen zoals het scheiden van de verschillende soorten verpakkingsplastic bij een scheidingscentrale, alle kanten uitspringt.

Bovendien kan piepschuim alleen gerecycled worden als het schoon en droog is. Dat betekent dat foamverpakkingen waar voedsel in gezeten heeft, of piepschuim dat vervuild is met andere materialen, niet te recyclen zijn. Daarom mag piepschuim dus NIET bij het PMD-afval worden aangeboden.

Meer weten over PMD-afval? Kijk dan op de website Doe mee met PMD! 

Waarom piepschuim NIET bij het PMD-afval hoort