Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten

Eigenaren en huurders van monumentale panden of panden binnen de beschermde stads- en dorpsgezichten verzoeken regelmatig om plaatsing van zonnepanelen. Op dit moment zijn hier geen (spel)regels voor binnen de gemeente Wijk bij Duurstede en wordt per geval een afweging gemaakt. Om hier eenduidig mee om te gaan en om een juiste balans te vinden tussen de wensen van eigenaren en het openbare belang van behoud en bescherming monumenten/stads- en dorpsgezichten en productie van duurzame energie zijn er richtlijnen opgesteld. Met het opstellen van deze richtlijnen is aangesloten bij regels die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, MooiSticht (voorheen Welstand en Monumenten Midden Nederland en de gemeenten Houten en Utrecht hebben opgesteld.

Brochures van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geven antwoord op vragen over zonnepanelen op een monument, waar u op moet letten en welke duurzame alternatieven er zijn.