Corona en zorg

Hulpnummer

Stichting Binding gebruikt het nummer van Wijk Helpt voor als u hulp nodig heeft. Weet u zich geen raad en heeft u juist behoefte aan een praatje? Ook daarvoor is dit nummer, waarmee u in contact komt met vrijwilligers. Zij helpen u graag!

Stichting Binding blijft op telefoonnummer 0343-473070 bereikbaar voor de gewone zorg en welzijnsvragen.

Bent u somber of gespannen door het coronavirus?

Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens. U kunt ook terecht bij het Steunpunt Coronazorgen.

Gevolgen en tips voor mantelzorgers die voor iemand zorgen die in zijn eigen huis woont

Het advies om bezoek aan kwetsbaren en ouderen te beperken zorgt voor mantelzorgers  voor lastige situaties. Toch is het voor de verdere verspreiding van het virus van belang om de richtlijnen van het RIVM te volgen.

 • Beperk/combineer de contactmomenten met de zorgvrager. Ga bijvoorbeeld niet als u de boodschappen gebracht heeft nog gezellig een kopje thee drinken met elkaar.
 • Houd zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand in acht. We realiseren ons dat dit bij sommige zorgvragen, zoals helpen met douchen, lastig is om uit te voeren. Zorg dan in ieder geval dat de zorgvrager en uzelf voor en na het helpen de handen goed wassen.
 • Kijk of het mogelijk is om contact te houden via bijvoorbeeld beeldbellen. Hiervoor zijn niet altijd ingewikkelde programma’s nodig. Via WhatsApp kunt u ook al beeldbellen. Ga hiervoor naar uw WhatsApp op de telefoon. Selecteer de persoon met wil u wilt beeldbellen. Rechtsboven in het scherm ziet u het symbool van een videocamera. Klik hierop en u kunt videobellen. U kunt een zorgmoment gebruiken om dit uit te leggen aan de zorgvrager en een keer oefenen.
 • Er zijn meerdere websites voor hulpmiddelen die wellicht kunnen helpen met het oplossen van de zorgvraag. Bijvoorbeeld de website van de Dementiewinkel. (sommige  hulpmiddelen zijn ook geschikt voor zorgvragers die niet dementerend zijn).
 • Heeft de zorgvrager hulp nodig met herinneren aan dingen? Kijk dan of u via de mobiel /agenda (gesproken) geheugensteuntjes kunt aangeven voor bijvoorbeeld eten, of de aankondiging van het favoriete Tv-programma. Lukt dit niet en moet de zorgvrager mondeling (telefonisch) geheugensteuntjes krijgen? Maak dan vooraf een schema.  En kijk binnen het netwerk (familie/kennissen)  of er ook andere mensen zijn die een dagje de taak op zich kunnen nemen om de zorgvrager te bellen voor de instructies/geheugensteuntjes.

Wat als u als mantelzorger geen of minder zorg kan leveren

 • Maak voor uzelf een checklist met welke taken u altijd doet. Probeer binnen de eigen familie-/kennissenkring of er mensen zijn die taken kunnen overnemen.
 • Gaat het over taken zoals bijvoorbeeld helpen met douchen? Kijk of er een thuiszorgorganisatie is die deze taak kan overnemen. VITRAS of Buurtzorg kunt u zelf bellen.
 • Is er al professionele hulp aanwezig? Vraag of deze mensen één of meer van deze taken tijdelijk over kunnen nemen.
 • Tafeltje-Dek-je levert nog steeds warme maaltijden aan huis.  De kosten per maaltijd zijn ongeveer € 8,70. Meldt u hiervoor aan bij Catering De Witte via 06-12538531.
 • "Wijk Helpt" is in verband met de coronavirus elke dag van de week bereikbaar tussen 9-16 uur via 0343-572000 of info@wijkhelpt.nl. "Wijk Helpt" pakt tijdelijk vooral de zogenaamde cruciale vragen op. Zij doen dus nu even geen klusjes voor in of rond het huis. Maar bieden wel:
  • hulp bij het doen van boodschappen (tot 20 euro) 
  • hulp bij het posten van een brief 
  • hulp bij het uitlaten van de hond
  • een luisterend oor

Mogelijkheden vanuit Stichting Binding

 • De balie van Stichting Binding is gesloten. U kunt dus niet langskomen. Bellen is wel mogelijk via 0343-473070. Of stuur een mail naar info@stichting-binding.nl.
 • Medewerkers van Stichting Binding werken vanuit huis. Zij zijn dus wel telefonisch en via de mail bereikbaar voor overleg. Wilt u dat een medewerker u belt? Geef dat dan door aan Loket Wijk via 0343-473070 of info@stichting-binding.nl.
 • Persoonlijke afspraken met professionals, zowel huisbezoek als afspraken op kantoor, zijn niet mogelijk. Alleen afspraken die echt noodzakelijk zijn kunnen na telefonisch overleg gemaakt worden. Professionals kunnen wel belafspraken maken met cliënten.
 • Alle groepsbijeenkomsten vanuit Binding voor ouderen, mantelzorgers, jeugd en taal-coaching gaan voorlopig niet door. 

Gevolgen en tips voor mantelzorgers die voor iemand zorgen die in een instelling woont

 • Helaas mag u niet op bezoek bij uw naaste. Vertrouw op het personeel van de instelling waar uw naaste verblijft. Zij doen hun  best om de zorg zo goed mogelijk te leveren.
 • Stem met de verzorging af hoe zij u op de hoogte houden van het wel en wee van uw naaste. Maakt de verzorging bijvoorbeeld gebruik van Familienet? Bespreek met de verzorging of er ruimte is om uw naaste te helpen met bijvoorbeeld beeldbellen op vooraf afgesproken momenten.
 • Stuur regelmatig een kaartje.

Mantelzorglijn voor vragen/advies/luisterend oor

MantelzorgNL is de landelijke belangenorganisatie van mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL leest u meer informatie over mantelzorg en het coronavirus. U vindt daar ook de meest gestelde vragen. Heeft u vragen over mantelzorg, het coronavirus of advies of luisterend oor nodig? Neem dan contact op met de Mantelzorglijn via 030-7606055 of mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Informatie van Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD)

Met ingang van 15 juni is de RSD, alléén op afspraak, weer geopend voor klanten en bezoekers. 

In het kader van de veiligheid van bezoekers en onze medewerkers, hebben we een aantal huisregels opgesteld.

Alle klanten die worden uitgenodigd voor een afspraak ontvangen deze vooraf zodat men weet wat zij kunnen verwachten wanneer zij het RSD kantoor in Zeist bezoeken.  

folder RIVM