Liveblog coronavirus

31 maart 2020, 17.30 uur

Oproep aan jongeren

Burgemeester Iris Meerts en twee handhavers leggen in een filmpje uit waarom ook jongeren zich aan de voorschriften moeten houden. Houd 1,5 meter afstand. 
Music: bensound.com

30 maart 2020, 16.30 uur

Eerste inwoner overleden in de gemeente Wijk bij Duurstede - bericht burgemeester Iris Meerts

Gisteravond ontving ik het verdrietige bericht dat één van onze inwoners is overleden als gevolg van het coronavirus. Dit raakt mij diep. Mijn gedachten gaan uit naar de naaste familie en vrienden, die dit verlies moeten verwerken. Ik wens hen heel veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke periode.

Dit verschrikkelijke nieuws is ook meteen een waarschuwing aan ons allen. Alleen samen kunnen we het virus een halt toeroepen. Daarom blijft het belangrijk dat we ons houden aan de voorschriften van het RIVM: 

 • was uw handen vaak en goed
 • houd 1.5 meter afstand
 • hoest en nies in uw elleboog
 • blijf zoveel mogelijk thuis – zeker als u ziek bent.

Hoe beter we ons hieraan houden, des te minder mensen besmet worden.

Het aantal besmette personen in onze gemeente staat nu officieel op 11 (inclusief de overledene, die nog niet was meegeteld). Sinds enige tijd worden alleen kwetsbare mensen en zorgmedewerkers getest. Het werkelijke aantal besmettingen ligt dan ook een stuk hoger.

Juist in deze onzekere tijd hebben we elkaar allemaal hard nodig. Het maakt niet uit waar u woont, wat u doet en hoe oud u bent: iedereen merkt de gevolgen van deze crisis. Laten we elkaar op een verstandige manier ‘vasthouden’. Via een telefoontje, een kaartje, door een boodschap te doen of te zwaaien naar iemand die wel wat aandacht kan gebruiken. Kijk naar elkaar om en let een beetje op elkaar. Wij vormen met z’n allen een hechte gemeenschap, waarin mensen er voor elkaar willen zijn. Daar zijn wij goed in, daarin zit onze kracht.

Het is prachtig om te zien welke mooie initiatieven de laatste weken zijn ontstaan om elkaar te helpen. Daaruit blijkt de kracht van onze Cothense, Langbroekse en Wijkse samenleving. Wij geven om elkaar. Samen komen we deze crisis door.

Wij kunnen dit!

Iris Meerts
burgemeester

Burgemeester Iris Meerts

27 maart, 17.30 uur

Controle op naleving maatregelen corona

Wie zich op straat niet aan coronamaatregelen houdt, loopt het risico bekeurd te worden. Door de nieuwe noodverordening die vandaag is ingesteld, kunnen Boa’s en politie opletten of iedereen zich aan de aangescherpte regels houdt. Wie dit niet doet, kan rekenen op een boete.

Vermijd sociale activiteiten en houd op straat 1,5 meter afstand van elkaar. Ga niet naar buiten wanneer u hoest of verkouden bent. De maatregelen zijn nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We vertrouwen er dan ook op, dat iedereen zich hieraan houdt.

Alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen, zijn tot 1 juni verboden. De weekmarkt in het centrum van Wijk bij Duurstede mag aangepast doorgaan, omdat deze een essentieel onderdeel vormt van de voedselketen. Ook hier controleren de handhavers en indien nodig delen zij boetes uit. 

27 maart 2020, 17.00 uur

Geduld is op: boetes voor wie in groepen bij elkaar is op Mariënhoeve

Ben jij een van die jongeren die zich niets aantrekt van de strengere maatregelen? Die ondanks de vele berichten op social media, radio en tv geen 1,5 meter afstand houdt? En die ondanks het groeiende aantal zieken en sterfgevallen vindt dat je gewoon door kunt gaan met in groepen buiten chillen? Zelfs als dat gebied nu verboden is? Lees dan even door.

De gemeente en Stichting Wijksport waarschuwen niet meer. Ons geduld is op. Vanaf vandaag controleren de Boa’s en andere handhavers extra op sportpark Mariënhoeve. Als je daar in groepen rondhangt of sport, dan kun je een fikse boete krijgen. En die kan aardig in de papieren lopen: van € 120 tot € 400! Is dat cool dan? Misschien dat je daarna eens nadenkt over hoe je je eigen gezondheid en die van anderen in gevaar brengt.

Houd 1,5 meter afstand

27 maart 2020, 13.30 uur

Inzamelpunt beschermingsmaterialen is veranderd

De afgelopen dagen heeft u hulpmiddelen bij de brandweer in Wijk bij Duurstede kunnen brengen. Dat inzamelpunt is gesloten. U kunt vanaf vandaag beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld mondkapjes,  handschoenen of beschermende kleding in de brievenbus van de bibliotheek aan de buitenkant van het Huis van de Gemeente doen. Het Rode Kruis leegt deze brievenbus elke dag.

Het inzamelpunt in Langbroek blijft gewoon open (huisartsenpraktijk, Brink 11).

Wij danken u hartelijk voor alle spullen die u kunt missen!

Brievenbus bibliotheek

26 maart 2020, 16.30 uur

De aanbiedingsregels voor de milieustraat zijn verscherpt

 • Vanaf nu mogen er nog maar 4 auto's (in plaats van 8) tegelijk op het terrein van de milieustraat aanwezig zijn. (Maximaal 2 personen per auto).
 • Fietsers en voetgangers (met kruiwagens) worden niet meer toegelaten. 
 • Zorg dat u zelf uw afval kan lossen. Onze medewerkers helpen u daar niet bij.
 • Alle overige aanbiedingsregels van 17 maart 2020 zijn ook nog steeds van toepassing.

Dringend verzoek: kom alleen naar de milieustraat als het echt niet anders kan.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

25 maart 2020, 19.30 uur

Eerste weekmarkt met nieuwe regels

De eerste weekmarkt in Wijk bij Duurstede met de nieuwe regels is in afgeslankte vorm goed verlopen. Burgemeester Iris Meerts reageert tevreden: ‘Het was vanochtend rustig op de markt. Fijn om te zien dat de bezoekers zich netjes aan de 1,5 meter afstand hielden. Ook de marktkooplieden hadden de nodige maatregelen getroffen. Iedereen hartelijk dank hiervoor. Met ieders medewerking kan de weekmarkt door blijven gaan.’

In de hele provincie gelden vanaf gisteren nieuwe regels voor de markten. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen etenswaren te koop. Vers bereide producten mogen alleen worden meegenomen en niet ter plekke worden opgegeten. Buiten verspreidt het coronavirus zich langzamer dan binnen, waardoor het veilig is om onze (relatief kleine) markt doorgang te laten vinden. Uiteraard blijft het belangrijk om voldoende afstand te houden en thuis te blijven als u zich ziek voelt en/of koorts heeft.

Weekmarkt 25 maart 2020 in Wijk bij Duurstede
Weekmarkt 25 maart 2020 in Wijk bij Duurstede

24 maart 2020 , 21.00 uur

Houd ook woensdag tijdens de warenmarkt 1,5 meter afstand

Elke woensdag is er markt in het centrum van Wijk bij Duurstede. Burgemeester Iris Meerts wil de markt door laten gaan zolang dat verantwoord is. De reden hiervan is dat de markt -net als de supermarkt- een plek is waar u terecht kunt voor uw levensmiddelen.

Uiteraard is het erg belangrijk, dat u als bezoeker zich houdt aan de 1,5 meter afstand. 
Blijf thuis als u zich verkouden voelt, koorts heeft of hoest.

Deze regels zijn nodig om het risico op besmetting met het coronavirus tegen te gaan

Daarom houden de Boa’s en politie hier morgen toezicht op. Als het nodig is, spreken zij mensen aan op hun gedrag. Als dat nog niet werkt, dan delen ze boetes uit. Maar zover laat vast niemand het komen. Iedereen begrijpt wel dat deze regels er zijn voor de gezondheid van ons allen. De gemeente plaatst borden bij de markt met de waarschuwing om 1,5 meter afstand te houden.

Extra regels voor de markt die goed zijn om te weten:

 • Alleen levensmiddelen mogen op de markt verkocht worden.
 • Vers bereide producten mogen niet op de markt worden opgegeten; meenemen mag wel.
 • Deze regels gelden vanaf 25 maart voor alle gemeenten binnen de Veiligheidsregio Utrecht.

Ook de marktkooplieden hebben extra regels waar ze zich aan moeten houden om het risico op besmetting tegen te gaan.

24 maart 2020, 09.00 uur

Maatregelen van de overheid 23 maart 2020

23 maart 2020, 17.00 uur

Centrale huisartsenpost in Dorpshuis Odijk

Huisartsen in de gemeente Bunnik en in Wijk bij Duurstede en Cothen starten vanaf woensdag 25 maart een gezamenlijke coronahuisartsenpost in het Dorpshuis Odijk. Deze huisartsenpost is speciaal voor patiënten van wie het vermoeden bestaat dat zij besmet zijn met het coronavirus en dusdanig ziek zijn dat een huisarts hen moet onderzoeken. Patiënten kunnen hier alleen terecht na een afspraak via de eigen huisartsenpraktijk.

23 maart 2020, 16.00 uur

Wethouder Eric Balemans heeft een brief geschreven aan alle ondernemers in de gemeente Wijk bij Duurstede. Meer informatie voor ondernemers staat op de homepage van onze website, naast het liveblog over het coronavirus.

23 maart 13.00 uur: Oproep inzameling hulpmiddelen!

Beste inwoners,
De zorg heeft op dit moment onze hulp hard nodig. Zoals u weet, is er een groot tekort aan mondkapjes en latex wegwerphandschoenen. Maar ook andere hulpmiddelen zijn schaars. Het gaat hierom:

 • mondkapjes (Kwaliteit FFP1, FFP2 en FFP3)
 • spatbrillen
 • schorten met lange mouwen (voorkeur) of korte mouwen
 • lange handschoenen
 • wegwerpoveralls.

Heeft u hulpmiddelen liggen, die u kunt missen?

Vooral agrariërs en pluimveehouders gebruiken deze producten veel. Maar misschien heeft u thuis, in uw schuur of op zolder ook nog hulpmiddelen liggen.
Zijn de hulpmiddelen -vanwege de hygiëne- in een gesloten verpakking (dus niet gebruikt)? Levert u dan in wat u kunt missen. Onze helden in de zorg zijn u er enorm dankbaar voor!

In onze gemeente start maandag 23 maart deze inzamelingsactie op 2 plekken:

(1) Brandweerkazerne Wijk bij Duurstede, Hordenweg 4

Hier kunt u de hele week door, dag en nacht, uw hulpmiddelen in een afgesloten rolcontainer stoppen. Deze staat onder het afdak aan de voorkant van het gebouw. 

(2) De huisartsenpraktijk in Langbroek, Brink 11

Hier kunt u doordeweeks van 08:00 uur tot 17:00 uur uw hulpmiddelen afgeven. Tussen 12:30 uur – 13:00 uur zit de voordeur op slot. Dan kunt u aanbellen voor het inleveren van spullen.

Houdt u bij het inleveren 1,5 meter afstand van elkaar.

Alle ingezamelde hulpmiddelen gaan naar de VeiligheidsRegio Utrecht (VRU)

De VRU verdeelt daarna de hulpmiddelen onder de ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorg en andere zorgpunten, waar de nood het hoogst is. 

Alvast enorm bedankt voor uw hulp!

Iris Meerts,
burgemeester

Handschoenen en mondkapje

21 maart 2020, 23.30 uur

Hulpnummer voor iedereen die hulp of steun nodig heeft: 0343-572000

Stichting Binding gebruikt het nummer van Wijk Helpt voor als u hulp nodig heeft. Misschien heeft u boodschappen nodig of een andere vraag. Weet u zich geen raad en hebt u juist behoefte aan een praatje? Ook daarvoor is dit nummer, waarmee u in contact komt met vrijwilligers. Zij helpen u graag! Bellen kan elke dag tussen 9 en 16 uur, dus ook in de weekenden. 

Stichting Binding blijft op telefoonnummer 0343-473070 bereikbaar voor de gewone zorg en welzijnsvragen.

Hulpnummer

Oudere nieuwsberichten:

Maatregelen tegen corona

RIVM

Op de website van het RIVM staat een actuele lijst met vragen en antwoorden. Die lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

GGD Regio Utrecht

Vanaf 27 januari 2020 geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Huisarts

Heeft u gezondheidsklachten en bent u in besmet gebied geweest? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Hier vindt u een paar belangrijke tips:

 • Was uw handen een paar keer per dag met zeep. Was ook goed tussen uw vingers.
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en hoesten.
 • Of u niest en hoest in uw elleboog.
 • Raak zo min mogelijk uw gezicht aan.