Corona nieuwsoverzicht

14 januari 2021

De kinderopvang blijft t/m 7 februari gesloten

Er wordt onderzocht of de kinderopvang eerder open kan, mogelijk vanaf 25 januari. Er is noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.

Visual Rijksoverheid over kinderopvang

13 januari 2021

Onderwijs op afstand tot en met 7 februari 2021

Tot en met 7 februari is het onderwijs fysiek gesloten. Mogelijk kan het basisonderwijs al eerder open op 25 januari. Daarover volgt later meer informatie. Alle scholen en instellingen geven onderwijs op afstand.

Visual onderwijs op afstand tot en met 7 februari 2021

12 januari 2021

Persconferentie 12 januari 2021

We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

Nederland blijft in lockdown tot 9 februari

7 januari 2020

Bericht van de GGD: Uitnodiging voor vaccinatie zorgmedewerkers: informeren kleine zorgorganisaties en zzp’ers

Voor het vaccineren van de eerste groep zorgprofessionals (werkzaam in de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning) krijgen werkgevers die aangesloten zijn bij een koepelorganisatie een uitnodigingspakket doorgestuurd door de koepel. Als eerste komen de zorgmedewerkers in de verpleeghuiszorg aan de beurt. De werkgevers zorgen ervoor dat alle zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen met direct patiëntencontact, inclusief de zzp’ers die zij inhuren, een uitnodiging krijgen voor de vaccinaties.  Werknemers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning kunnen pas worden uitgenodigd indien daarvoor expliciet een signaal wordt gegeven via de koepelorganisaties.

Niet alle zorgorganisaties (vaak kleinere maar ook grotere) zijn aangesloten bij een koepelorganisatie. Zij kunnen het uitnodigingspakket zelf aanvragen bij de koepel voor de branche waar de organisatie onder valt, dus ook als zij daar niet bij aangesloten zijn.

Bent u werkgever?

  • Bent u werkgever, wel aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Neem contact op met uw koepelorganisatie.
  • Bent u werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Dan kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie voor uw branche: ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl), Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) of VGN (corona@VGN.nl).

Bent u zzp’er? 

Neem contact op met de werkgever voor wie u op dit moment werkt. Over de vaccinatie van ZZP’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven.

17 december 2020

Open en gesloten winkels tijdens de lockdown

Op de website van de Rijksoverheid staat welke winkels open en gesloten zijn

15 december 2020

De Tijdelijke wet: wie bepaalt nu het corona-beleid?

Sinds het uitbreken van de corona-epidemie begin dit jaar hebben de inwoners in de regio Utrecht maar liefst 20 noodverordeningen zien langskomen, steeds aangepast naar de situatie van dat moment, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu is er de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19. Wat betekent dat eigenlijk? Hoe komt het beleid nu tot stand en wie zijn daarvoor verantwoordelijk?

14 december 2020

Toespraak van premier Rutte: Nederland in lockdown tot 19 januari 2021

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe.

Visual Rijksoverheid Nederland in lockdown

4 december 2020

Ook zonder klachten testen

Bent u in nauw contact geweest met iemand met corona? Dan kunt u zich ook zonder klachten laten testen. Dit kan als u in een bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komt. Of een melding in de CoronaMelder-app krijgt. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Visual Rijksoverheid zonder klachten testen

1 december 2020

Intrekking Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Utrecht

Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) in werking. Deze wet heeft als doel om de coronamaatregelen een wettelijke basis te bieden. Daarmee is de noodverordening niet langer noodzakelijk.

Daarom heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens de minister van Justitie en Veiligheid, aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s de opdracht gegeven om de noodverordening met ingang van 1 december 2020 in te trekken.

Visual Rijksoverheid over Tijdelijke Wet Maatregelen Covid19

30 november 2020

Mondkapjesplicht per 1 december 2020

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vanaf 1 december het dragen van een mondkapje in winkels, musea, bij de kapper en op veel andere plekken verplicht. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Visual mondkapjesplicht per 1 december 2020
Visual zo draag je een mondkapje

24 november 2020

Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (face shield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies.

4 november 2020

Testen op corona nu mogelijk in Wijk bij Duurstede

GGD regio Utrecht zet een mobiele testunit in om mensen te testen op COVID-19. De mobiele testunit staat woensdagmorgen (vandaag) in Wijk bij Duurstede op het evenemententerrein aan de Hordenweg. Alleen op afspraak kunnen mensen hier worden getest.

Iedereen kan zich hier laten testen

Het is wel nodig dat u vooraf een afspraak maakt via de website Coronatest of belt met het landelijk nummer 0800-1202 of het nummer van GGD regio Utrecht 030-6305400. Op basis van de postcode wordt de afspraak gepland. Of de test kan worden afgenomen bij de testunit in Wijk bij Duurstede is afhankelijk van de beschikbaarheid. Er wordt altijd gekeken naar de dichtstbijzijnde locatie.

De mobiele testunit komt op andere momenten weer in Wijk bij Duurstede

De mobile testunit staat steeds op verschillende plekken in de Provincie Utrecht. Na woensdagmorgen komt de testunit nog een paar keer te staan in Wijk bij Duurstede. Op dezelfde locatie aan de Hordenweg.

Testbus GGD
Testbus GGD

8 oktober 2020

Steunpunt Coronazorgen

Al ruim een half jaar hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Ook mentaal eist deze crisis zijn tol. Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of iemand in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt.

Bij dit online loket vindt u een lijst met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Heeft u hulp nodig? Aarzel niet!

Hulp nodig? Aarzel niet! Op deze pagina staat waar u terecht kunt met uw vragen en zorgen.

Hulpoverzicht corona