Verplicht melden als er een samenkomst is van meer dan 50 personen

Sinds 20 september is het verplicht om groepen (gezelschappen) van meer dan 50 personen te melden bij de gemeente. Dit staat in de nieuwste noodverordening. Het is nogal lastig om te begrijpen hoe die regel nu precies in elkaar zit. Wanneer is iets een groep van meer dan 50 personen en moet u dus het meldingsformulier invullen? En wanneer is het geen gezelschap en mogen er wel meer dan 50 personen bij elkaar zijn? Hieronder staat de uitleg.

Corona nieuwsoverzicht

20 september 2020

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Utrecht 20 september 2020

De plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, burgemeester P.E.J. den Oudsten, heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op zondag 20 september 2020 om 18.00 uur in werking treedt.

De noodverordening is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op aanwijzing van het kabinet heeft de Veiligheidsregio Utrecht evenals vijf andere veiligheidsregio's aanvullende maatregelen genomen. Deze maatregelen zijn gericht op het voorkomen van risicovolle groepsvorming. Ze bevatten ook een verplichte sluitingstijd voor de horeca.

Hieronder staan de extra maatregelen beschreven die in Veiligheidsregio Utrecht gelden. Gemeente Wijk bij Duurstede valt onder de Veiligheidsregio Utrecht. De nieuwe maatregelen gelden dus ook in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

19 september 2020

Ook in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek gelden de extra maatregelen

De uitbraken van het coronavirus in Nederland zijn nu vooral plaatselijk, in regio’s en steden. In een aantal regio’s gelden extra maatregelen. Ook in de regio Utrecht waar gemeente Wijk bij Duurstede onder valt. De maatregelen gaan in per 20 september 2020 om 18.00 uur.

Extra maatregelen

Buiten de eigen woning: gezelschap maximaal 50 personen

Het is niet toegestaan om buiten de eigen woning met meer dan 50 personen aan een gezelschap deel te nemen, behalve als het gaat om:

 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties.
 • Het belijden van een godsdienst of levensovertuiging.
 • Uitvaarten
 • Beoefenen van theater, dans of muziek.
 • Beroep, bedrijf of vereniging.
 • In de eigen woning geldt het dringende advies niet meer dan 6 personen te ontvangen.
 • Een gezelschap is een groep mensen die samen komen met een doel. Als daar zich mensen (spontaan) bij aansluiten, dan horen zij ook bij het gezelschap.

Horeca: dicht om 01.00 uur

Per 20 september 2020, 18.00 uur, geldt voor alle eet- en drinkgelegenheden dat na 24:00 uur geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten. De muziek gaat na middernacht uit. De sluitingstijd is vastgesteld op uiterlijk 01.00 uur ’s nachts.

Voor afhaalrestaurants geldt dat zij tot 2 uur ’s nachts geopend mogen blijven. Na 01.00 uur ’s nachts verkopen zij geen alcohol meer.  

Er is een uitzondering voor eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden na de security check.

Meldplicht voor samenkomsten groter dan 50 personen

Per 20 september, 18:00 uur, geldt er een meldplicht voor organisaties die samenkomsten organiseren voor meer dan 50 personen. Daarbij wordt iemand aangewezen die toezicht houdt. De meldplicht geldt niet voor, onder andere horeca, detailhandel, bibliotheken, dierentuinen, kermissen, betogingen, het belijden van godsdienst of levensbeschouwing.

18 september 2020

Persconferentie 18 september 2020

Vanavond hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie gegeven en nieuwe maatregelen aangekondigd. U ziet ze uitgelegd in onderstaande afbeelding.

Regionale maatregelen tegen het coronavirus

17 september 2020

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Utrecht

De plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, burgemeester P.E.J. den Oudsten, heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld, die vandaag in werking treedt.

De noodverordening is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Van het ministerie van VWS is een aanvulling  ontvangen, om niet te handhaven op het gebod tot het dragen van een niet-medisch mondkapje voor jongeren in het leerlingen- en doelgroepenvervoer. 

1 september 2020

Persconferentie premier Rutte en Hugo de Jonge

Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben vandaag in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo gaven zij aan waar we nu, ongeveer een half jaar na het begin van de uitbraak, staan. Verder stonden zij stil bij wat we doen om een tweede golf voor te blijven.

In onderstaand overzicht staan de coronamaatregelen vanaf 1 september 2020.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Coronamaatregelen per 1 september 2020

28 augustus 2020

Heeft u hulp nodig? Aarzel niet!

Hulp nodig? Aarzel niet! Op deze pagina staat waar u terecht kunt met uw vragen en zorgen.

Hulpoverzicht corona

20 augustus 2020

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Utrecht (VRU)

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op 20 augustus 2020 in werking is getreden.

18 augustus 2020

Maatregelen naar aanleiding van de persconferentie vanavond

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Dat willen we voorkomen. Daarom worden enkele landelijke maatregelen aangescherpt.

Hoe houden we het coronavirus buiten de deur visual van de Rijksoverheid

17 augustus 2020

Zomervakantie in het buitenland: gele en oranje landen

Voor een groot aantal landen in Europa is het reisadvies versoepeld. Het reisadvies voor deze landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, er blijven risico’s).

Let op! Als gevolg van regionale uitbraken kan het reisadvies voor bepaalde gebieden opnieuw worden aangescherpt. Bij grotere uitbraken kan het reisadvies van een heel land weer van ‘geel’ naar ‘oranje’ gaan. Houd daarom het reisadvies goed in gaten!

Thuisquarantaine

Komt u uit een geel gebied in deze landen, dan hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine. Let op! Gaat het reisadvies tijdens uw verblijf terug van ‘geel’ naar ‘oranje’, dan krijgt u het dringende advies om na terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

11 augustus 2020

De noodverordening vinden veel mensen groot en lastig te begrijpen

Daarom staan hieronder de belangrijkste punten uit de nieuwe noodverordening, die 8 augustus is ingegaan:

 • Als u uit eten/ drinken wilt moet u reserveren, aangeven of u gezond bent en naam, mailadres, telefoonnummer en toestemming geven voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Deze gegevens worden na twee weken door de horeca-exploitant vernietigd.
 • Als bij een bepaalde horecagelegenheid besmette mensen zijn geconstateerd, dan mag de voorzitter van de Veiligheidsregio die gelegenheid gedurende maximaal 2 weken sluiten.
 • Bijeenkomsten voor eerstejaars studenten/leerlingen mogen alleen plaatsvinden als het van belang is voor studie/sport. Er mag geen alcohol worden geschonken. De bijeenkomsten moeten klein blijven en ze mogen tot uiterlijk 22.00 uur duren.

8 augustus 2020

Nieuwe noodverordening per 8 augustus 2020

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op 8 augustus 2020 in werking treedt.

6 augustus 2020

Aanvullende maatregelen coronavirus (persconferentie)

Aanvullende maatregelen coronavirus

31 juli 2020 11:30 uur

Studeren met vrienden, eten bij familie of op bezoek bij vrienden en familie voor een kop koffie of drankje? Houd 1,5 meter afstand.

Heb je klachten? Blijf thuis, ga niet naar vrienden en familie en laat je testen.

Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid

Houd 1,5 meter afstand

15 juli 2020 14:30 uur

Nieuwe noodverordening per 15 juli 2020

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op  15 juli 2020 in werking treedt.

30 juni 2020

Nieuwe noodverordening per 1 juli 2020

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op    1 juli 2020 in werking treedt.

24 juni 2020, 19.30 uur

Persconferentie 24 juni 

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

Premier Rutte zei het al: evenementen kunnen dus weer per 1 juli, maar het is aan het lokaal bestuur om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op anderhalve meter in kunnen richten en  of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. Dat kost natuurlijk tijd, dus evenementen starten niet meteen op 1 juli voluit.

De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:    

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • Was vaak uw handen;
 • Werk zoveel mogelijk thuis;
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Die aanpak werkt. De piek aan besmettingen is voorbij, het virus hebben we onder controle gekregen. We kunnen uitgebreid testen en intensief bron- en contactonderzoek doen. Zo zijn we in staat snel en gericht bij te sturen en verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

Maatregelen per 1 juli 2020

12-06-2020, 15.30 uur

Noodverordening per 15 juni 2020

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op 15 juni 2020 in werking treedt.

10 juni 2020, 12.00 uur

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen open per 15 juni 2020

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens mogen per 15 juni weer open. Toiletten voor dagrecreatie bij parken, bossen, stranden, etc. mogen open. Dit geldt ook voor de toiletten op pretparken, dierentuinen en natuurparken.

Stapsgewijs meer ruimte in het openbare leven

10 juni 2020, 10.30 uur

Organiseren van sport en bewegen in openbare ruimte en op sportparken

Als gevolg van de coronamaatregelen zien we dat veel aanbieders van binnensport hun activiteiten graag in de buitenlucht organiseren. Wij staan achter deze ontwikkeling, omdat sport en bewegen in belangrijke mate bijdraagt aan het welzijn van onze inwoners. Daarbij is het wel van belang dat de activiteiten veilig en zonder overlast verlopen.

Sportpark of openbare ruimte

Wilt u een activiteit organiseren, bekijk dan eerst of er mogelijkheden zijn om dit te doen op een bestaande buitensportaccommodatie. Hiervoor kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de betreffende accommodatie. Is een sportpark geen optie en wilt u gebruik maken van bijvoorbeeld een parkeerplaats of grasveld? Dan vragen wij u om uw activiteit bij ons te melden.

5 juni 2020, 11.00 uur

Wat mag er met de nieuwe noodverordening nu wel per 1 juni?

De Veiligheidsregio Utrecht volgt de nieuwe landelijke richtlijnen, waardoor er nu meer open mag en mensen meer ruimte krijgen. Hieronder staat een opsomming van de wijzigingen:

 • In de openbare ruimte, zoals op straten en pleinen, is er geen maximum aan het aantal mensen dat daar samen mag komen. Dat betekent, dat inwoners met elkaar kunnen afspreken in het park om bijvoorbeeld te picknicken of bij te praten. Wel geldt dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar bewaart. Uitzondering op deze regel is dat leden van een gezamenlijke huishouding deze afstand niet hoeven te houden.
 • Restaurants en cafés (horeca) mogen op 1 juni om 12.00 uur weer open (max. 30 personen). Gasten die binnen een café of restaurant willen gebruiken, moeten vooraf reserveren.
 • Dierenparken, natuurparken, musea en monumenten mogen weer open.
 • Bioscopen en culturele instellingen mogen weer open (max. 30 personen).
 • Sportkantines bij buitensportvoorzieningen die wordt geëxploiteerd door een commerciële partij (de verpachte kantine) mogen open. Dit is een uitzondering op het voorschrift over de sportkantines (zie hieronder).
 • Openbare toiletten in natuurgebieden, parken, jachthavens en langs stranden mogen open.
 • Maximaal dertig studenten kunnen vanaf 1 juni weer samenkomen op hun vereniging.

Voor al deze instellingen gelden regels om drukte en afstand te voorkomen. Deze regels staan voor elke sector in deze noodverordening beschreven. Het is de eigen verantwoordelijkheid van deze instellingen om deze regels te kennen en ervoor te zorgen dat bezoekers die naleven.

Neem je verantwoordelijkheid

4 juni 2020, 09.00 uur

Persconferentie 3 juni 2020

Op woensdag 3 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over de zomervakantie 2020 en corona. De belangrijkste dingen leggen we uit.

4 juni 2020, 09.00 uur

Veelgestelde vragen over coronavirus en cultuur

Organisaties en zzp‘ers in de cultuursector kunnen gebruik maken van het kabinetsbrede pakket voor bedrijven en ondernemers. Ook zijn er specifieke maatregelen voor de cultuursector. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat banen behouden blijven, instellingen niet omvallen en er hulp geboden kan worden bij acute problemen.

4 juni 2020, 09.00 uur

Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf. Lees op de website van de Rijksoverheid alle informatie over op vakantie gaan.

3 juni 2020, 18.00 uur

Jaagpad weer open voor publiek

Het Jaagpad langs de Kromme Rijn gaat per 3  juni 2020 weer open voor publiek. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht besloten.
 
Het Jaagpad is een smal wandelpad dat loopt vanaf de Tamboerdijk in Utrecht, door Bunnik, tot aan de Ossenwaard in de gemeente Wijk bij Duurstede. Acht weken geleden, op 3 april 2020, sloot voorzitter Jan van Zanen het Jaagpad met een aanwijzingsbesluit in het kader van de maatregelen tegen het coronavirus. Dit verbod is in het algemeen goed opgevolgd.
 
In overleg met de burgemeesters van Bunnik en Wijk bij Duurstede is besloten om het Jaagpad - na sluiting van geruime tijd - weer te openen voor publiek. De afgelopen tijd zijn mensen steeds meer gewend geraakt aan het houden van afstand. We gaan er vanuit dat wandelaars hun verantwoordelijkheid nemen en het pad mijden bij drukte, afstand tot elkaar houden en elkaar alleen passeren waar dat kan. Daarnaast is een volledige afsluiting van openbare ruimte in deze fase van de coronacrisis niet meer passend.

Bij het Jaagpad worden borden geplaatst om wandelaars te attenderen op de regels. Op deze manier kan de openbare ruimte weer gebruikt worden om te recreëren.

29 mei 2020, 9.45 uur

De stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen is geactualiseerd. Op 1 juli mogen sportscholen en fitnessclubs, sauna's en wellness, sport- en verenigingskantines en casino's en speelhallen open.

Meer informatie over de routekaart en de voorwaarden leest u op de website van de Rijksoverheid

Wat wanneer kan 27 mei 2020

21 mei 2020, 12.30 uur

Binnensporten in de buitenruimte
 

Er ontstaat steeds meer ruimte voor sporten en bewegen en daar zijn we blij mee. Het zorgt echter ook voor een nieuwe ontwikkeling: binnensporten komen naar buiten. We vragen sportaanbieders om rekening te houden met omwonenden. Zijn er sportactiviteiten in uw omgeving, dan vragen wij uw begrip voor deze tijdelijke situatie. Heeft u toch last van een sportactiviteit? Meld dit dan eerst bij de sportaanbieder, zodat deze het direct kan oplossen. 

Binnensporten in de buitenruimte

19 mei 2020, 20.00 uur

Persconferentie 19 mei

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Bekijk alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Wat kan wanneer

19 mei 2020, 16.00 uur

Winkels langer open op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag

Tijdens Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag mogen de supermarkten en winkels langer open blijven. Dit zorgt voor minder drukte en minder kans op besmetting met het coronavirus. De tijden verschillen per supermarkt/winkel! Check de tijden bij uw eigen supermarkt of winkel. Vergeet niet de 1,5 meter afstand tijdens het winkelen en vermijd drukte.

Vermijd drukte

19 mei 2020, 14.30 uur

Op de markt mogen weer non-food producten verkocht worden

Tijdens de warenmarkt op woensdag mochten al levensmiddelen worden verkocht. Nu zijn non-food artikelen hier ook weer toegestaan. In veel gezinnen staat morgen vast een mooi boeket dat op de markt is gekocht. Ook kleding en lingerie zijn weer verkrijgbaar op de markt.

Uiteraard gelden nog steeds de voorwaarden:

 • hou 1,5 meter afstand
 • vermijd drukte
 • kom bij voorkeur alléén naar de markt
 • levensmiddelen: niet eten op de markt, maar neem ze mee naar huis
 • blijf er zo kort mogelijk
 • blijf thuis bij hoesten, niezen of koorts.
Non-food op de weekmarkt

11 mei 2020, 17.30 uur

Nieuwe noodverordening 11 mei 2020

Op maandag 11 mei is de nieuwe noodverordening ingegaan voor onze regio. De nieuwe noodverordening biedt ruimte voor versoepeling. Niet-noodzakelijke contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten zijn bijvoorbeeld weer toegestaan. Hieronder staan een paar onderwerpen uitgelegd. De algemene voorschriften blijven verder gelden, zoals de 1,5 meter afstand.

Sporten

Vanaf 11 mei is buiten sporten en buiten bewegen of gewoon buiten zijn voor iedereen vanaf 19 jaar ook toegestaan (kinderen en jongeren t/m 18 mochten dit al eerder). Nog steeds geldt dit: geen wedstrijden en geen gezamenlijke kleedkamers of douches gebruiken.

Parkeren natuurgebieden en openbare ruimte

Parkeerplaatsen en wegafsluitingen in de openbare ruimte (natuurgebieden) worden zoveel mogelijk weer geopend. Wel blijft het mogelijk om plaatselijk parkeerplaatsen gesloten te houden, als wordt verwacht of geconstateerd dat de maatregelen niet opgevolgd kunnen worden.

Bruggen en sluizen

Per 1 juni 2020 treedt de zomerregeling in werking voor de bruggen en de sluizen. Dit betekent dat de sluizen en bruggen vanaf 1 juni in hun ‘gewone’ regeling overgaan. 

6 mei 21.15 uur

Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte

Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden.

‪Meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden leest u op de website van de Rijksoverheid.

Maatregelen per 11 mei

29 april 22.00 uur

De Veiligheidsregio Utrecht heeft een nieuwe noodverordening opgesteld 

Daarin zijn de (kleine) veranderingen in de corona-aanpak vastgelegd. In het kort:

 • Kinderen mogen weer buiten sporten bij sportverenigingen en onder begeleiding. 
 • Op 11 mei gaan ook de scholen voorzichtig weer open.
 • Alle overige maatregelen blijven voorlopig wel gewoon van kracht, zodat we samen de besmettingsrisico’s zo klein mogelijk houden.

26 april 17.30 uur

Over het algemeen zijn er weinig ervaringen te vinden van mensen die het coronavirus (Covid-19) hebben gehad en hebben overwonnen. Een medewerker van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft het virus gehad en vertelt in een verslagje hoe hij dit heeft ervaren. 

Blijf zoveel mogelijk thuis

26 april 16.00 uur

Samenkomsten zijn nog steeds niet toegestaan, dus helaas niet samen feestvieren en geen vrijmarkten dit jaar. Ook een kleedje in de voortuin is niet de bedoeling.  Voorkom  samenkomsten en een boete.

Samen hebben we er voor gezorgd dat de coronacijfers dalen. Vandaag was het op veel plaatsen al te druk. Als we de maatregelen op Koningdag negeren, kan dit voor een nieuwe piek zorgen. Daarom blijft de oproep: houd vol, heb geduld, en vier Koningsdag thuis.

Koningsdag 2020

23 april 2020, 12.00 uur

De maatregelen in de aanpak van het coronavirus worden verlengd. Wel komt er voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren. Burgemeester Iris Meerts vraagt u om vol te houden en elkaar daar in te steunen. Bekijk het filmpje op YouTube: https://youtu.be/_aBby5VZkGo

Iris Meerts

23 april 2020,10.30 uur

Maatregelen tegen het coronavirus
Maatregelen sport van de Rijksoverheid

21 april 2020, 19.30 uur

Informatie van de Rijksoverheid: maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Met de corona-aanpak gaat het heel langzaam de goede kant op. We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. Medewerkers in de zorg doen hun uiterste best om iedereen de zorg te geven die zij nodig hebben. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, maar de aantallen gaan gestaag omlaag.

Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er nu voorzichtig ruimte. Ruimte die ook nodig is. Bijvoorbeeld bij ouders die hun werk moeten combineren met de schoolbegeleiding van hun kinderen. Ruimte ook voor kinderen en jongeren die hun school, sport en spel missen. Dat is de verdienste van ons allemaal: omdat we ons aan de maatregelen houden, kunnen we kleine stapjes zetten.

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Hieronder een overzicht van wat er wijzigt plus de ingangsdatum. De praktische invulling van onderstaande wijzigingen krijgt de komende tijd verder vorm in samenspraak met betrokkenen.

Meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Maatregelen Rijksoverheid verlengd

14 april 2020, 17.30 uur

Verdrietig bericht

Beste inwoners,

Vandaag ontving ik het verdrietige bericht dat opnieuw een inwoner uit onze gemeente is overleden aan het coronavirus. Ik wens de nabestaanden veel kracht en sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. Zij moeten in deze toch al lastige periode ook nog eens afscheid nemen van hun dierbare. Dat betekent onder de huidige omstandigheden een afscheid in kleine kring, zonder een troostende arm om de schouder of ander direct contact. Dat maakt het extra zwaar. En ik hoop dat de nabestaanden op andere wijze steun vinden bij elkaar om nu met dit verlies om te gaan.

Iris Meerts, burgemeester

Foto van Paardenbloem

10 april 2020, 17.30 uur

Maatregelen Groenewoudseweg per direct teruggedraaid

De tijdelijke aanpassing op de Groenewoudseweg heeft onrust opgeleverd. De genomen maatregel heeft als doel om afstand van elkaar te kunnen houden tijdens deze coronacrisis. Er zijn van diverse kanten bij ons signalen binnen gekomen dat deze oplossing niet als verkeersveilig wordt ervaren. Daarom hebben we besloten om deze maatregel per direct terug te draaien.

We kijken nog naar andere alternatieven, die zowel verkeers- als sociaal veilig zijn. Tot deze maatregel is gevonden: houd alstublieft rekening met elkaar en geef elkaar zoveel mogelijk de ruimte.

10 april 2020, 12.00 uur

Blijf thuis: ook met de Paasdagen

Aankomend weekend is het Pasen. Dat betekent dat veel mensen vrij zijn en normaal gesproken de buitenlucht opzoeken. De gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende gemeenten roepen u ook dit weekend weer dringend op om zoveel als mogelijk thuis te blijven en u te houden aan de coronamaatregelen.

Ga er alleen op uit voor noodzakelijke boodschappen en bij voorkeur alleen. Als u een frisse neus wilt halen, doe dat dan in uw eigen woonomgeving. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht is ervoor gekozen om geen dijken en weggedeelten af te sluiten. Wel is er dit paasweekend extra toezicht en handhaving. Boa’s en politie controleren en delen boetes uit aan inwoners en bezoekers die zich niet aan de regels houden. Er wordt extra gecontroleerd bij bekende hangplekken en op de drukkere locaties. Daarnaast houdt de motorpolitie toezicht op de dijken.

Oproep van burgemeester Iris Meerts voor dit paasweekend

Burgemeester Iris Meerts: ‘Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens aankomend paasweekend. Genieten van het mooie weer doen we nu even in onze tuin of op het balkon. Een frisse neus halen door een stuk te wandelen of fietsen in de eigen woonomgeving is prima, maar ook dan geldt: houd u aan de maatregelen en gebruik uw gezond verstand. Groepen wielrenners en motorrijders op de toeristische routes en de dijken kan nu echt niet. Ik reken erop dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Alleen samen krijgen we corona onder controle.’

Pasen

10 april 2020, 11.00 uur

Beste inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede, 

Al een aantal weken staat onze wereld volledig op z’n kop. We hebben grote en kleine dingen geregeld om tot een tijdelijk nieuw normaal te komen. Met de komende vrije dagen in het verschiet groeit bij mij de behoefte aan rust en reflectie. En terwijl ik dit schrijf komt er een woord in me op dat niet bestaat. Maar dat wel goed mijn wens voor de komende paasdagen weergeeft. Ik wens ons namelijk veel ‘stilvolle’ momenten toe. Waarin we even de tijd kunnen nemen om stil te staan, naar binnen te keren en bij onszelf na te gaan wat deze tijd voor ons betekent. Niet in praktische zin, maar wat het met ons als mens, als ouder, buur, vriend, partner doet. Aandacht geven aan de zorgen en angsten die we hebben of die een ander heeft. En hoe we daarmee omgaan. Misschien bent u aangenaam verrast hoe u de situatie waarin we verkeren het hoofd biedt. Misschien stelt u uzelf teleur, is uw lontje wat te kort of uw humeur niet zo best. Ik wil u vragen wees mild voor uzelf en voor uw omgeving. Het is geen gemakkelijke tijd, maar het gaat over en u staat niet alleen!

Kleine ‘stilvolle’ momenten kunnen van grote betekenis zijn. Binnen het gezin kan een aai over de bol, een klopje op een schouder, een knipoog of een blik van verstandhouding het verschil al maken. Net als wat vaker tot 10 tellen om het lontje wat langer te maken. Zie uw medemens door op straat elkaars ruimte te respecteren of door met een tik aan de pet of een uitbundige zwaai te groeten. Want de ander dat bent u. We doen dit samen en we zijn op de goede weg. 

Met nadruk roep ik u op de maatregelen om het coronavirus terug te dringen op te blijven volgen. Het is verleidelijk om met dit mooie weer de aandacht hiervoor even uit het oog te verliezen. Maar het is en blijft belangrijk om voor elkaar te zorgen door ons te houden aan de 1,5 meter afstand. En zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan als dat nodig is voor werk,  boodschappen, een frisse neus of om iets voor een ander te doen. 

Wees de beste versie van uzelf die u zijn kunt, meer kunt u van uzelf niet vragen. Ik probeer dat ook elke dag te doen. En houd vol!

Met vriendelijke groet,
Iris Meerts, burgemeester

Natuur

Foto: M. van den Brink

UPDATE BERICHT 10 april 2020, 17.30 uur

Maatregelen Groenewoudseweg per direct teruggedraaid

De tijdelijke aanpassing op de Groenewoudseweg heeft onrust opgeleverd. De genomen maatregel heeft als doel om afstand van elkaar te kunnen houden tijdens deze coronacrisis. Er zijn van diverse kanten bij ons signalen binnen gekomen dat deze oplossing niet als verkeersveilig wordt ervaren. Daarom hebben we besloten om deze maatregel per direct terug te draaien.

We kijken nog naar andere alternatieven, die zowel verkeers- als sociaal veilig zijn. Tot deze maatregel is gevonden: houd alstublieft rekening met elkaar en geef elkaar zoveel mogelijk de ruimte.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

9 april 2020, 16.45 uur

Tijdelijke aanpassingen op de Groenewoudseweg

Tijdens de coronacrisis wordt het fietspad op de Groenewoudseweg een voetpad. Alle (brom)fietsen moeten voortaan rijden op de rijbaan. Zo is het mogelijk om afstand van elkaar te houden.

Wij verzoeken de automobilisten om rustig te rijden en rekening te houden met de (brom)fietsers.

fietspad Groenewoudseweg

9 april 2020,14.00 uur

SAMEN STERK! ZORG VOOR ELKAAR!

Wij steken, met deze boodschap, iedereen in Wijk bij Duurstede, Cothen, Langbroek en daarbuiten een hart onder de riem. Wij leven in een moeilijke periode die bij iedereen wel iets losmaakt en waarin veel dingen die ‘eerder nog zo normaal waren’ ineens weg zijn.

Wij denken aan diegenen die ziek zijn en de impact daarvan op de mensen die hen lief zijn. Ook spreken wij onze waardering en dank uit voor al die mensen die vooraan staan in de strijd tegen het Corona virus: zorgverleners, artsen, verplegers, politiemensen, brandweer, winkelpersoneel, chauffeurs, schoonmakers, onderwijzers en al die anderen die ons dagelijks leven mogelijk maken.

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar!

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede

Gemeenteraad

7 april 2020, 18.00 uur

Burgemeester Iris Meerts heeft nog een videoboodschap voor jongeren 

Heel veel jongeren passen de voorschriften goed toe. En dat is erg fijn om te merken! Helaas is er een kleine groep, die nog steeds doet alsof de voorschriften niet voor hen gelden. ZIj kunnen rekenen op een flinke boete, als de politie of handhavers hen betrappen. Want die 1,5 meter afstand en groepjes van maximaal 3 personen, gelden voor iedereen.

Daarbij staat ook het Paasweekend voor de deur. Afgelopen weekend ging het goed, er waren veel minder mensen op de been. Blijf met Pasen ook zoveel mogelijk thuis, trek er niet op uit. Ook niet met de motor. Die zorgen voor veel geluidshinder en het is voor de andere weggebruikers lastig om de 1,5 meter afstand te bewaren. Alleen samen krijgen we corona onder controle. #AlleenSamen

6 april 2020, 17.30 uur

Aangepaste vaartijden veerdiensten in gemeente Wijk bij Duurstede

De maatregelen rondom het coronavirus zorgen voor veel minder autoverkeer. De veerdiensten in onze gemeente merken dat vooral ‘s avonds. De exploitant van de veerdiensten Wijk bij Duurstede - Rijswijk en Beusichem - Wijk bij Duurstede heeft daarop sinds enkele weken de vaartijden aangepast. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede alle begrip voor. 

Veerpont Wijk bij Duurstede

4 april 2020, 12.00 uur

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Utrecht

Er is een nieuwe noodverordening. Op 3 april heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht deze vastgesteld. Aan deze nieuwe noodverordening is een verbod toegevoegd voor sanitaire voorzieningen recreatie. Dat betekent dat alle gemeenschappelijke douche-, was- en toiletvoorzieningen moeten zijn gesloten op of bij:

 • recreatieparken
 • vakantieparken
 • havens
 • kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes
 • parken
 • natuurgebieden
 • stranden

In onze gemeente zijn enkele campings en een jachthaven met deze voorzieningen. De eigenaren kregen van de gemeente informatie over de nieuwe noodverordening. Zij hebben de douche-, was- en toiletvoorzieningen gesloten. De voorzieningen bij de Gravenbol en de Stadshaven zijn ook gesloten.

3 april 2020, 18.00 uur

Jaagpad gesloten van Utrecht naar Wijk bij Duurstede

Op basis van het aanwijzingsbesluit vanuit de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is besloten het volledige Jaagpad van Utrecht naar Wijk bij Duurstede af te sluiten. 

In de gemeente Wijk bij Duurstede betreft dit het wandelpad langs de Oude Kromme Rijn en de Kromme Rijn, tussen de straten Molenspoor, Caspargauw en Ossenwaard in, zoals afgebeeld op onderstaande kaartjes.

Jaagpad afgesloten vanwege corona
Jaagpad afgesloten vanwege corona
Borden geplaatst op Jaagpad
Kaart van afgesloten Jaagpad

3 april 2020, 12.00 uur

Blijf zoveel als kan thuis, ook bij mooi weer! Geniet in huis, tuin of op het balkon

Met het warme en zonnige lenteweer is het nu heel verleidelijk om op pad te gaan, maar doe dat niet. Geniet van het lekkere weer in en rondom uw huis.
Vanwege het coronavirus is het nog steeds belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga alleen voor het hoognodige naar buiten en hou dan anderhalve meter afstand tot anderen. Even een frisse neus halen in uw buurt moet natuurlijk kunnen. Maar blijf weg van drukke plekken en maak geen onnodige reisbewegingen.
Tip: vanaf 15 graden is het in de zon en uit de wind heerlijk om in de tuin of op het balkon te zitten. Achter glas of met het raam open is het al bij lagere temperaturen zalig in het zonnetje. Probeer op dit soort lentedagen zoveel mogelijk thuis uw buitenmomenten te pakken.

blijf zoveel mogelijk thuis

3 april 2020, 10.45 uur

De OLVG corona app is beschikbaar voor alle inwoners in de provincie Utrecht

Inwoners van de provincie Utrecht kunnen digitaal een diagnose krijgen over eventuele besmetting met het coronavirus. Het UMC Utrecht heeft pas geleden de OLVG corona check app in de provincie Utrecht geïntroduceerd. Hiermee kunnen inwoners van de provincie hun gezondheid volgen en krijgen zij snel advies over een mogelijke besmetting met het coronavirus (COVID-19).

In deze app vullen gebruikers dagelijks hun gezondheidsgegevens in, zoals hoesten, kortademigheid of koorts en ontvangen vervolgens een advies van een medisch team van het UMC Utrecht.

De app is gratis

De app is gratis en begeleidt inwoners van de provincie Utrecht digitaal bij hun gezondheid ten tijde van het nieuwe coronavirus.

Meer informatie over deze app en aanmelden

3 april 2020, 10.00 uur

Gravenbol gesloten tot 1 juni 2020 voor dagrecreatie

Iedereen weet het inmiddels wel: blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat nodig is. Door deze boodschap en de bijbehorende coronamaatregelen heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 31 maart een besluit genomen over de Gravenbol. De Gravenbol blijft in elk geval tot 1 juni 2020 gesloten voor dagrecreatie. Besluit het kabinet eind april tot verdere verlenging van de maatregelen? Dan kan dat gevolgen hebben voor de datum waarop recreanten terecht kunnen op de Gravenbol. 

1 april 2020, 10.00 uur

Landelijk publieksinformatienummer 0800-1351

Ook deze week blijft het landelijke callcenter achter het publieksinformatienummer 0800-1351 langer open met openingstijden van 08.00 uur tot 22.00 uur. Bij een wachtrij van langer dan vijf minuten krijgen bellers een keuzemenu met antwoorden op de meest gestelde vragen. Hebben bellers een andere vraag, dan blijven zij aan de lijn en worden ze zo snel mogelijk te woord gestaan. Na sluitingstijd blijven bellers het keuzemenu horen.

31 maart 2020, 20.30 uur

Verlenging maatregelen tot en met 28 april 2020

De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen.

De coronaregels gelden nog minimaal tot en met dinsdag 28 april. Hieronder staat wat de maatregelen tegen het coronavirus inhouden. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Maatregelen tot en met 28 april 2020

31 maart 2020, 17.30 uur

Oproep aan jongeren

Burgemeester Iris Meerts en twee handhavers leggen uit waarom iedereen zich aan de voorschriften moet houden. Oók jongeren! In elk geval gelden die regels tot en met dinsdag 28 april 2020.

Music: bensound.com

30 maart 2020, 16.30 uur

Eerste inwoner overleden in de gemeente Wijk bij Duurstede - bericht burgemeester Iris Meerts

Gisteravond ontving ik het verdrietige bericht dat één van onze inwoners is overleden als gevolg van het coronavirus. Dit raakt mij diep. Mijn gedachten gaan uit naar de naaste familie en vrienden, die dit verlies moeten verwerken. Ik wens hen heel veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke periode.

Dit verschrikkelijke nieuws is ook meteen een waarschuwing aan ons allen. Alleen samen kunnen we het virus een halt toeroepen. Daarom blijft het belangrijk dat we ons houden aan de voorschriften van het RIVM: 

 • was uw handen vaak en goed
 • houd 1.5 meter afstand
 • hoest en nies in uw elleboog
 • blijf zoveel mogelijk thuis – zeker als u ziek bent.

Hoe beter we ons hieraan houden, des te minder mensen besmet worden.

Het aantal besmette personen in onze gemeente staat nu officieel op 11 (inclusief de overledene, die nog niet was meegeteld). Sinds enige tijd worden alleen kwetsbare mensen en zorgmedewerkers getest. Het werkelijke aantal besmettingen ligt dan ook een stuk hoger.

Juist in deze onzekere tijd hebben we elkaar allemaal hard nodig. Het maakt niet uit waar u woont, wat u doet en hoe oud u bent: iedereen merkt de gevolgen van deze crisis. Laten we elkaar op een verstandige manier ‘vasthouden’. Via een telefoontje, een kaartje, door een boodschap te doen of te zwaaien naar iemand die wel wat aandacht kan gebruiken. Kijk naar elkaar om en let een beetje op elkaar. Wij vormen met z’n allen een hechte gemeenschap, waarin mensen er voor elkaar willen zijn. Daar zijn wij goed in, daarin zit onze kracht.

Het is prachtig om te zien welke mooie initiatieven de laatste weken zijn ontstaan om elkaar te helpen. Daaruit blijkt de kracht van onze Cothense, Langbroekse en Wijkse samenleving. Wij geven om elkaar. Samen komen we deze crisis door.

Wij kunnen dit!

Iris Meerts
burgemeester

Burgemeester Iris Meerts

27 maart, 17.30 uur

Controle op naleving maatregelen corona

Wie zich op straat niet aan coronamaatregelen houdt, loopt het risico bekeurd te worden. Door de nieuwe noodverordening die vandaag is ingesteld, kunnen Boa’s en politie opletten of iedereen zich aan de aangescherpte regels houdt. Wie dit niet doet, kan rekenen op een boete.

Vermijd sociale activiteiten en houd op straat 1,5 meter afstand van elkaar. Ga niet naar buiten wanneer u hoest of verkouden bent. De maatregelen zijn nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We vertrouwen er dan ook op, dat iedereen zich hieraan houdt.

Alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen, zijn tot 1 juni verboden. De weekmarkt in het centrum van Wijk bij Duurstede mag aangepast doorgaan, omdat deze een essentieel onderdeel vormt van de voedselketen. Ook hier controleren de handhavers en indien nodig delen zij boetes uit. 

27 maart 2020, 17.00 uur

Geduld is op: boetes voor wie in groepen bij elkaar is op Mariënhoeve

Ben jij een van die jongeren die zich niets aantrekt van de strengere maatregelen? Die ondanks de vele berichten op social media, radio en tv geen 1,5 meter afstand houdt? En die ondanks het groeiende aantal zieken en sterfgevallen vindt dat je gewoon door kunt gaan met in groepen buiten chillen? Zelfs als dat gebied nu verboden is? Lees dan even door.

De gemeente en Stichting Wijksport waarschuwen niet meer. Ons geduld is op. Vanaf vandaag controleren de Boa’s en andere handhavers extra op sportpark Mariënhoeve. Als je daar in groepen rondhangt of sport, dan kun je een fikse boete krijgen. En die kan aardig in de papieren lopen: van € 120 tot € 400! Is dat cool dan? Misschien dat je daarna eens nadenkt over hoe je je eigen gezondheid en die van anderen in gevaar brengt.

Houd 1,5 meter afstand

27 maart 2020, 13.30 uur

Inzamelpunt beschermingsmaterialen is veranderd

De afgelopen dagen heeft u hulpmiddelen bij de brandweer in Wijk bij Duurstede kunnen brengen. Dat inzamelpunt is gesloten. U kunt vanaf vandaag beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld mondkapjes,  handschoenen of beschermende kleding in de brievenbus van de bibliotheek aan de buitenkant van het Huis van de Gemeente doen. Het Rode Kruis leegt deze brievenbus elke dag.

Het inzamelpunt in Langbroek blijft gewoon open (huisartsenpraktijk, Brink 11).

Wij danken u hartelijk voor alle spullen die u kunt missen!

Brievenbus bibliotheek

26 maart 2020, 16.30 uur

De aanbiedingsregels voor de milieustraat zijn verscherpt

 • Vanaf nu mogen er nog maar 4 auto's (in plaats van 8) tegelijk op het terrein van de milieustraat aanwezig zijn. (Maximaal 2 personen per auto).
 • Fietsers en voetgangers (met kruiwagens) worden niet meer toegelaten. 
 • Zorg dat u zelf uw afval kan lossen. Onze medewerkers helpen u daar niet bij.
 • Alle overige aanbiedingsregels van 17 maart 2020 zijn ook nog steeds van toepassing.

Dringend verzoek: kom alleen naar de milieustraat als het echt niet anders kan.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

25 maart 2020, 19.30 uur

Eerste weekmarkt met nieuwe regels

De eerste weekmarkt in Wijk bij Duurstede met de nieuwe regels is in afgeslankte vorm goed verlopen. Burgemeester Iris Meerts reageert tevreden: ‘Het was vanochtend rustig op de markt. Fijn om te zien dat de bezoekers zich netjes aan de 1,5 meter afstand hielden. Ook de marktkooplieden hadden de nodige maatregelen getroffen. Iedereen hartelijk dank hiervoor. Met ieders medewerking kan de weekmarkt door blijven gaan.’

In de hele provincie gelden vanaf gisteren nieuwe regels voor de markten. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen etenswaren te koop. Vers bereide producten mogen alleen worden meegenomen en niet ter plekke worden opgegeten. Buiten verspreidt het coronavirus zich langzamer dan binnen, waardoor het veilig is om onze (relatief kleine) markt doorgang te laten vinden. Uiteraard blijft het belangrijk om voldoende afstand te houden en thuis te blijven als u zich ziek voelt en/of koorts heeft.

Weekmarkt 25 maart 2020 in Wijk bij Duurstede
Weekmarkt 25 maart 2020 in Wijk bij Duurstede

24 maart 2020 , 21.00 uur

Houd ook woensdag tijdens de warenmarkt 1,5 meter afstand

Elke woensdag is er markt in het centrum van Wijk bij Duurstede. Burgemeester Iris Meerts wil de markt door laten gaan zolang dat verantwoord is. De reden hiervan is dat de markt -net als de supermarkt- een plek is waar u terecht kunt voor uw levensmiddelen.

Uiteraard is het erg belangrijk, dat u als bezoeker zich houdt aan de 1,5 meter afstand. 
Blijf thuis als u zich verkouden voelt, koorts heeft of hoest.

Deze regels zijn nodig om het risico op besmetting met het coronavirus tegen te gaan

Daarom houden de Boa’s en politie hier morgen toezicht op. Als het nodig is, spreken zij mensen aan op hun gedrag. Als dat nog niet werkt, dan delen ze boetes uit. Maar zover laat vast niemand het komen. Iedereen begrijpt wel dat deze regels er zijn voor de gezondheid van ons allen. De gemeente plaatst borden bij de markt met de waarschuwing om 1,5 meter afstand te houden.

Extra regels voor de markt die goed zijn om te weten:

 • Alleen levensmiddelen mogen op de markt verkocht worden.
 • Vers bereide producten mogen niet op de markt worden opgegeten; meenemen mag wel.
 • Deze regels gelden vanaf 25 maart voor alle gemeenten binnen de Veiligheidsregio Utrecht.

Ook de marktkooplieden hebben extra regels waar ze zich aan moeten houden om het risico op besmetting tegen te gaan.

24 maart 2020, 09.00 uur

Maatregelen van de overheid 23 maart 2020

23 maart 2020, 17.00 uur

Centrale huisartsenpost in Dorpshuis Odijk

Huisartsen in de gemeente Bunnik en in Wijk bij Duurstede en Cothen starten vanaf woensdag 25 maart een gezamenlijke coronahuisartsenpost in het Dorpshuis Odijk. Deze huisartsenpost is speciaal voor patiënten van wie het vermoeden bestaat dat zij besmet zijn met het coronavirus en dusdanig ziek zijn dat een huisarts hen moet onderzoeken. Patiënten kunnen hier alleen terecht na een afspraak via de eigen huisartsenpraktijk.

23 maart 2020, 16.00 uur

Brief aan ondernemers

Wethouder Eric Balemans heeft een brief geschreven aan alle ondernemers in de gemeente Wijk bij Duurstede. Meer informatie voor ondernemers staat op de homepage van onze website, naast het liveblog over het coronavirus.

23 maart 2020, 13.00 uur 

Oproep inzameling hulpmiddelen!

Beste inwoners,
De zorg heeft op dit moment onze hulp hard nodig. Zoals u weet, is er een groot tekort aan mondkapjes en latex wegwerphandschoenen. Maar ook andere hulpmiddelen zijn schaars. Het gaat hierom:

 • mondkapjes (Kwaliteit FFP1, FFP2 en FFP3)
 • spatbrillen
 • schorten met lange mouwen (voorkeur) of korte mouwen
 • lange handschoenen
 • wegwerpoveralls.

Heeft u hulpmiddelen liggen, die u kunt missen?

Vooral agrariërs en pluimveehouders gebruiken deze producten veel. Maar misschien heeft u thuis, in uw schuur of op zolder ook nog hulpmiddelen liggen.
Zijn de hulpmiddelen -vanwege de hygiëne- in een gesloten verpakking (dus niet gebruikt)? Levert u dan in wat u kunt missen. Onze helden in de zorg zijn u er enorm dankbaar voor!

In onze gemeente start maandag 23 maart deze inzamelingsactie op 2 plekken:

(1) Brandweerkazerne Wijk bij Duurstede, Hordenweg 4

Hier kunt u de hele week door, dag en nacht, uw hulpmiddelen in een afgesloten rolcontainer stoppen. Deze staat onder het afdak aan de voorkant van het gebouw. 

(2) De huisartsenpraktijk in Langbroek, Brink 11

Hier kunt u doordeweeks van 08:00 uur tot 17:00 uur uw hulpmiddelen afgeven. Tussen 12:30 uur – 13:00 uur zit de voordeur op slot. Dan kunt u aanbellen voor het inleveren van spullen.

Houdt u bij het inleveren 1,5 meter afstand van elkaar.

Alle ingezamelde hulpmiddelen gaan naar de VeiligheidsRegio Utrecht (VRU)

De VRU verdeelt daarna de hulpmiddelen onder de ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorg en andere zorgpunten, waar de nood het hoogst is. 

Alvast enorm bedankt voor uw hulp!

Iris Meerts,
burgemeester

Handschoenen en mondkapje

21 maart 2020, 23.30 uur

Hulpnummer voor iedereen die hulp of steun nodig heeft: 0343-572000

Stichting Binding gebruikt het nummer van Wijk Helpt voor als u hulp nodig heeft. Misschien heeft u boodschappen nodig of een andere vraag. Weet u zich geen raad en hebt u juist behoefte aan een praatje? Ook daarvoor is dit nummer, waarmee u in contact komt met vrijwilligers. Zij helpen u graag! Bellen kan elke dag tussen 9 en 16 uur.

Stichting Binding blijft op telefoonnummer 0343-473070 bereikbaar voor de gewone zorg en welzijnsvragen.

Hulpnummer

Oudere nieuwsberichten:

Maatregelen tegen corona

RIVM

Op de website van het RIVM staat een actuele lijst met vragen en antwoorden. Die lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

GGD Regio Utrecht

Vanaf 27 januari 2020 geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Huisarts

Heeft u gezondheidsklachten en bent u in besmet gebied geweest? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Hier vindt u een paar belangrijke tips:

 • Was uw handen een paar keer per dag met zeep. Was ook goed tussen uw vingers.
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en hoesten.
 • Of u niest en hoest in uw elleboog.
 • Raak zo min mogelijk uw gezicht aan.