Corona nieuwsoverzicht

09-04-2021

Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin?

Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat dit veilig kan omdat risico’s op gezondheidsschade door corona bij 60-plussers veel groter is dan het risico op de gemelde zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later.

Vrijdagmiddag 2 april werd het vaccineren met AstraZeneca van mensen geboren in 1961 of later uit voorzorg al stilgelegd. Bij mensen geboren in 1960 of eerder ging het prikken door.

De Gezondheidsraad adviseert ook dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca, zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.

23-03-2021

Persconferentie 23 maart 2021: geen ruimte voor versoepeling lockdown

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Daarom blijven we tot en met 20 april in lockdown. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. 

Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

Visual van de Rijksoverheid

16-03-2021

Financiële regelingen voor sportaanbieders

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft het kabinet in 2020 en begin 2021 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de amateursport.

Er zijn verschillende financiële regelingen waar u als sportaanbieder gebruik van kunt maken. Op dit moment is de TASO-regeling opengesteld voor compensatie van het 4e kwartaal 2020.

Wat is de TASO-regeling?

De TASO-regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die ten minste 10% omzetverlies hebben gehad in het vierde kwartaal van 2020 (1 oktober t/m 31 december) en financiële schade hebben geleden van ten minste € 1.500. U kunt de tegemoetkoming aanvragen tot en met 5 april 2021. De informatie vindt u op de website Tegemoetkoming amateursport-covid-19 .

15-03-2021

Sporten tijdens de lockdown

Ook volwassenen vanaf 27 jaar kunnen per 16 maart gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Daarnaast zijn zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar toegestaan.

Visual Rijksoverheid over sporten tijdens de lockdown

15-03-2021

Ik kreeg of krijg een AstraZeneca-prik. Wat moet ik weten over de tijdelijke pauze?

Op basis van nieuwe informatie komt de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot het advies om, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het AstraZeneca-coronavaccin te pauzeren. 

Hieronder leest u de belangrijkste vragen en antwoorden over deze tijdelijke pauze voor het AstraZeneca-vaccin.

08-03-2021

Persconferentie 8 maart: geen verdere verruiming lockdown

Vaccinaties bieden perspectief, maar het hoge aantal coronabesmettingen geeft nu geen ruimte voor versoepelingen. Nederland blijft tot en met 30 maart in lockdown. Per 16 maart gelden een aantal kleine aanpassingen.

Visual Rijksoverheid geen verdere verruiming lockdown

25-02-2021

Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart is winkelen op afspraak mogelijk.

  • Winkels mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel hebben. Die moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld.
  • Een winkel met meerdere verdiepingen mag maximaal 2 klanten per verdieping toelaten.
  • De afspraken zijn voor minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.
  • Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.
Winkelen op afspraak

Hulpoverzicht

Veel inwoners hebben te maken met de gevolgen van Corona. Mogelijk komt u zonder werk en inkomen te zitten. Daardoor kunnen geldzorgen ontstaan. Misschien heeft u zorgen over uw gezondheid of die van uw naasten. De gemeente helpt u uw vragen te beantwoorden. Op onderstaande hulpwijzer staat waar u terecht kunt met uw vragen of zorgen. Klik op het pdf-bestand om de hulpwijzer groot in beeld te zien.

Hulpoverzicht

Steunpunt Coronazorgen

Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of iemand in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt.

Bij dit online loket vindt u een lijst met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.