Vragen en antwoorden over hoogbouw, appartementen, de binnenstad en diftar

Welke oplossing heeft de gemeente voor het scheiden van afval bij flats, appartementen en bovenwoningen?

Gemeente Wijk bij Duurstede voert per 1 april 2021 diftar in. Vanaf dat moment betaalt u per keer dat u restafval naar de ondergrondse container brengt. Bewoners van een hoogbouwwoning en een deel van de bewoners in de binnenstad kunnen op dit moment nog geen groente-, fruit- en tuinafval (gft) scheiden. 

Daardoor houden zij meer restafval over dan andere inwoners. Dat zorgt voor hogere kosten en dat vindt de gemeente niet eerlijk. Daarom gaat de gemeente afval scheiden voor deze bewoners mogelijk maken. En krijgen zij een korting op de kosten voor het restafval omdat zij geen gft kunnen scheiden. De bewoners voor wie dit geldt, ontvangen in april een brief van de gemeente.

Korting op kosten voor restafval

De bewoners die nu geen gft-afval kunnen scheiden, ontvangen een korting op de kosten voor restafval. De korting bestaat uit een aantal keer gratis restafval naar de ondergrondse container brengen. De gemeenteraad neemt uiterlijk begin juli een besluit over de hoogte van de korting (hoe vaak de bewoners gratis restafval mogen aanbieden). Deze korting wordt verrekend in maart 2022 op de aanslag voor de afvalstoffenheffing. Op dat moment betaalt u namelijk ook voor het aantal keer dat u in 2021 restafval hebt aangeboden. 

Meedenkgroep afval scheiden hoogbouw en binnenstad

Het scheiden van afval in hoogbouwwoningen en in de binnenstad is maatwerk, want iedere situatie is anders. Daarom gaan wij samen met bewoners kijken hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen, passend bij de situatie. De gemeente nodigt bewoners van hoogbouwwoningen en uit de binnenstad uit om mee te denken over afval scheiden. Verschillende bewoners hebben zich hier al voor aangemeld. Wilt u ook meedenken? Stuur dan een mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar afval@wijkbijduurstede.nl