Energie besparen

Minder energie verbruiken is de eerste stap bij verduurzaming. Wat u niet verbruikt, hoeft u namelijk niet op te wekken. Als woningeigenaar kunt u zelf energiebesparende maatregelen nemen. Dat doen wij als gemeente zelf ook.  

Energie besparen kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door uw huis of gebouw beter te isoleren. Maar ook kleine energiebesparende maatregelen maken een groot verschil. Ontdek wat u zelf kunt doen om energie te besparen.

Kleine maatregelen

U kunt op veel verschillende manieren snel en makkelijk energie besparen. Plaats bijvoorbeeld LED-lampen, ga slimmer om met apparatuur en dicht tochtende naden en kieren. Zo bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar.

Grote maatregelen

Een goed geïsoleerde woning is prettig wonen en leven. Het is goed voor het milieu en is goed voor uw portemonnee. Als u uw huis of gebouw goed isoleert, dan bespaart u per jaar honderden euro’s. Vaak kunt u hier ook een subsidie voor aanvragen.  

Zo is er een regeling om het verwijderen van asbest te versnellen en het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Deze subsidie heet: ‘Asbest van het dak af, zonnepaneel erop’. U krijgt de kosten van een inventarisatierapport tot maximaal € 400,- terug.

Bekijk op de website van Milieu Centraal alle landelijke energiesubsidies. 

Elektrische laadpalen

Omdat het aantal elektrische auto’s in onze gemeente toeneemt, plaatsen we de komende jaren extra openbare laadpunten. Zo verminderen we samen CO2-uitstoot.

Het Energieloket

Wilt u weten wat u zelf kunt doen? Vraag een gratis energiegesprek aan via het Energieloket. De energiecoaches vertellen u meer over energiebesparing, aardgasvrij wonen of zelf energie opwekken.  

Neem een kijkje op de website van de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC). Of mail naar energieloketwijkbijduurstede@gmail.com of bel via 06 1249 2247.

Praktische informatie en tips

Energie besparen is makkelijk, als u weet waar u op kunt letten. Met Jouw Huis Slimmer helpen we u op weg. Lees op de website van Jouw Huis Slimmer meer over de mogelijkheden, slimme tips en initiatieven bij u in de buurt.  

Kijk voor meer handige tips ook eens op de website van Milieu Centraal.