NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is begonnen en ook de gemeente Wijk bij Duurstede doet mee. De gemeente gaat de strijd aan met zo’n 80 gemeenten in Nederland. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? 

Wat is het NK Tegelwippen?

Vanaf dinsdag 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de tegelstand van de gemeente. De gemeente die voor donderdag 30 september 2021 de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel! Ook bewoners of ondernemers die hun (gevel)tuin veranderen, maken kans op een prijs. Elke maand wordt door een vakjury de 'Wipper van de Maand' uitgekozen. Al deze Tegelwippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Waarom doet de gemeente Wijk bij Duurstede mee?

Het is de ambitie van de gemeente Wijk bij Duurstede om de volgende jaren stappen te maken naar een klimaatbestendige gemeente. De gemeente kan dit niet alleen. Een groot deel van de gemeente is particulier terrein, van inwoners en ondernemers. Een groen Nederland begint dan ook echt in eigen tuin. Inwoners, woningcorporaties, scholen en bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren om Nederland klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Elke tegel telt!

Ik heb tegels uit mijn tuin gehaald. Wat plant ik terug?

Websites als Klimaat-klaar en Steenbreek staan vol met ideeën voor mooie groene en klimaatbestendige tuinen. Wilt u weinig tijd in uw tuin steken, kies dan voor makkelijke planten die eenvoudig te onderhouden zijn. Behalve op internet, kunt u zich ook laten adviseren door een lokale hovenier of het tuincentrum.

NK Tegelwippen

Wat doe ik met de tegels die ik uit de tuin heb gehaald?

Op de website NK Tegelwippen staan voorbeelden en creatieve ideeën wat u kunt doen met de overgebleven tegels. Brengt u de tegels liever weg? Lever ze in bij de gemeentewerf. Als het volume minder is dan ¼ m3, worden geen kosten in rekening gebracht. Een ¼ m3 is vergelijkbaar met de inhoud van een grote kliko van 240 liter. 

Ik heb tegels uit mijn tuin gehaald maar het lukt mij niet deze aan te melden?

De gemeente kan de tegels voor u aanmelden. Maak een foto vóór u de tegels verwijderd en een foto ná het verwijderen van de tegels. Mail ze naar duurzaam@wijkbijduurstede.nl. Vermeld erbij om hoeveel tegels het gaat en van welke omvang.

Ik heb een idee om mijn straat of buurt te vergroenen, waar kan ik terecht?

We zijn benieuwd! Laat het weten per e-mail via duurzaam@wijkbijduurstede.nl.