Subsidies en leningen

De gemeente stimuleert inwoners en ondernemers van Wijk bij Duurstede om energie te besparen, energie op te wekken en uiteindelijk van het aardgas af te gaan. U kunt daarom subsidies en leningen aanvragen. Kom snel te weten welke subsidies en leningen er bestaan en hoe u ze aanvraagt.

Investeren in energiebesparende maatregelen is wijs. Ze maken uw woning of gebouw duurzamer, verhogen uw wooncomfort en verlagen uw energierekening. Het nemen van energiebesparende maatregelen kost geld. Vaak kunt u hier ook een subsidie of lening voor aanvragen.

De Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR)

De gemeente helpt inwoners financieel bij het verduurzamen van hun woning. Wanneer de woning is verduurzaamd, betalen de inwoners de gemeente zogenoemde baatbelasting.

Het bedrag dat de bewoners betalen aan de gemeente is nooit hoger dan wat ze besparen op de energierekening. In de praktijk hebben de bewoners een comfortabeler en duurzamer huis. Zonder er meer voor te betalen dan voor het aanbrengen van de maatregelen.

Wanneer de huidige bewoner de woning verkoopt, gaat de baatbelasting over op de nieuwe woningeigenaar. Op dit moment is de GVR alleen beschikbaar voor woningeigenaren in de Noorderwaard-Noord. Op korte termijn hoopt de gemeente de regeling open te stellen voor woningen in andere wijken.

Meer informatie over deze regeling

Subsidie Asbest van het dak, zonnepaneel erop

Bent u van plan om zonnepanelen te laten plaatsen en woont u in een huis dat voor 1993 is gebouwd? Dan is het verstandig om te laten onderzoeken of er asbest in het dak van uw woning zit. Asbest werd tot de jaren ‘90 gebruikt om woningen en gebouwen te isoleren omdat het goedkoop is en tegen een stootje kan. Maar het inademen van asbestvezels is levensgevaarlijk. Het verwijderen van asbest is een tijdrovende en dure taak.

De gemeente wil het verwijderen van asbest versnellen én het plaatsen van zonnepanelen stimuleren. Daarom komen we u tegemoet in de kosten voor het onderzoek naar asbest. Heeft u een dak van 35 m2 of groter? Dan kunt u een vergoeding aanvragen voor deze kosten tot maximaal €400,-. Voorwaarde is wel dat u uw dak voor minimaal 1/3 belegt met zonnepanelen. 

Meer informatie over asbest

Landelijke subsidies en leningen

U kunt via de Rijksoverheid subsidies aanvragen voor het isoleren van uw woning of gebouw. Denk bijvoorbeeld aan muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatieglas.

U kunt ook subsidies aanvragen voor zonnepanelen of voor duurzame warmte. Zoals het plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler. Of de aansluiting op het warmtenet.

Lees meer over subsidies en leningen op de website van Jouwhuisslimmer.

Energiesubsidiewijzer

Ziet u door de bomen het bos niet meer en heeft u geen idee welke subsidie of lening op u van toepassing is? Of welke landelijke en provinciale subsidies en regelingen u kunt krijgen voor het verbeteren van uw huis?

Vul de energiesubsidiewijzer van Verbeterjehuis.nl . De energiewijzer geeft u een compleet beeld van alle mogelijke subsidies en regelingen die voor u interessant kunnen zijn, gebaseerd op uw situatie.