Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Verkiezing leden van de gemeenteraad 2018

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad

Met dit formulier wordt verslag gedaan van de zitting waarin de uitslag is vastgesteld van de verkiezing van de gemeenteraad. Dit proces-verbaal heeft betrekking op de verkiezing van de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede op 21 maart 2018.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aantal stemmen per lijst:

• VVD: 2.161
  • GroenLinks: 1.829
  • WNU: 1.777
  • SP: 1.635
  • PCG: 1.586
  • CDA: 1.092
  • D66: 912
  • PVDA: 434

Het opkomstpercentage in onze gemeente was 61,56%. In 2014 was dat 57,94%.

Ter inzage

De processen verbaal van alle stembureaus en de opgaven van de stemtotalen (referendum en verkiezing) liggen ter inzage in het Huis van de Gemeente. Deze kunnen vanaf donderdag 22 maart 12.00 uur worden ingezien tot 29 maart 2018 (op werkdagen van 08.30-16.00 uur).

De verkiezing in beeld (grafiek)

Als u op onderstaand button klikt kunt u zelf aangeven van welke stembureaus en/of partijen u de stem- en opkomstresultaten wilt bekijken.

Aantal zetels

Opkomstpercentages 21 maart 2018

Bekijk de opkomst tussen 10.00 en 20.00 uur.

Huis van de Gemeente
Inwoners in de rij voor het stembureau

Verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen Wijk bij Duurstede 2018 deelnemen

Hieronder vindt u de linkjes naar de websites van de acht politieke partijen die in Wijk bij Duurstede aan de gemeenteraadsverkiezingen 2018 deelnemen. Op elke website vindt u meer informatie over het betreffende verkiezingsprogramma:

9 februari 2018: Kandidatenlijsten

De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede maakt bekend dat voor de op 21 maart 2018 te houden verkiezing de volgende geldende kandidatenlijsten zijn ingeleverd:

6 februari 2018: TER INZAGELEGGING KANDIDATENLIJSTEN

De voorzitter van het centraal stembureau voor de op woensdag 21 maart 2018 te houden verkiezing van de leden van de gemeenteraad maakt bekend dat de op maandag 5 februari 2018 ingeleverde en de op dinsdag 6 februari 2018 door het centraal stembureau onderzochte kandidatenlijsten ingevolge het bepaalde in artikel I 3, lid 1 van de Kieswet, voor een ieder ter inzage zijn gelegd bij team Dienstverlening, Karel de Grotestraat 30.

De ter inzagelegging eindigt op het moment dat het centraal stembureau heeft beslist over de geldigheid van de kandidatenlijsten, de daarop voorkomende kandidaten en de daarboven geplaatste aanduidingen.

De voorzitter voornoemd, de heer T.R. Poppens

Kandidaatstelling

De dag van de kandidaatstelling is op 5 februari 2018. Dan kunnen politieke groeperingen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen een kandidatenlijst inleveren bij het team Verkiezingen in het Huis van de gemeente. Meer informatie over Kandidaatstelling

Stemmen bij volmacht

U kunt een willekeurige kiezer in de gemeente Wijk bij Duurstede machtigen om namens u te gaan stemmen. Meer informatie over stemmen bij volmacht

Stemmen vanuit het buitenland

Per brief stemmen vanuit het buitenland is bij deze verkiezing niet mogelijk. Een kiezer die tijdelijk in het buitenland verblijft kan bij de gemeenteraadsverkiezing alleen bij volmacht zijn of haar stem uitbrengen.

Stemmen in de gemeente Wijk bij Duurstede (locaties)

Als u kiesgerechtigd bent ontvangt u uiterlijk 7 maart een stempas. Op uw stempas staat het adres van het stembureau dat dicht bij u in de buurt is. Maar u kunt met de stempas in elk stembureau in de gemeente Wijk bij Duurstede stemmen. Bekijk de locaties van de stembureaus

Stempas kwijt?

Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u, uiterlijk dinsdag 20 maart 2018, tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen bij team Dienstverlening. Mocht u alsnog uw “oude” stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Hieronder vindt u informatieve websites met betrekking tot verkiezingen:

Bij de gemeente kunt u alle informatie verkrijgen over de verkiezing. Het bezoekadres is Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede. U kunt ook bellen: 0343-595595 of mailen: verkiezingen@wijkbijduurstede.nl.

Toekomstige verkiezingen

• 20 maart 2019: Provinciale Staten / Waterschap