Beste motorrijders,

Motorrijden is een fijne hobby, dat is ontegenzeggelijk waar. Elke motorrijder toert graag door het land over mooie stuurweggetjes, zoals over de dijken en wegen rond Wijk bij Duurstede. Dat moet voor iedereen ook zo blijven: voor wandelaars, fietsers, motorrijders en automobilisten. Lage toeren = minder overlast. Het bord dat u als voorbeeld hieronder ziet, is vooral -maar niet exclusief- op motoren gericht. U vindt het rondom Wijk bij Duurstede.

Helaas maakt een groep motorrijders het zo langzamerhand voor alle andere motorrijders moeilijk

Ze rijden te hard, accelereren fors en rijden met illegale uitlaten. Dat irriteert in het hele land steeds meer omwonenden langs de mooie stuurweggetjes. Diverse motorbladen schenken aandacht aan deze overlast, die bewoners aan dijken en andere mooie gebieden ervaren. 

Wees je bewust hoe anderen je motorritje kunnen ervaren 

Motorrijden is leuk. Sportief optrekken is ook leuk, maar dan alleen voor de motorrijder. Voor de omgeving is het minder. Vooral de sportievere motoren hebben een motor die het beste presteert bij hoge toerentallen. Het geluid dat dit voortbrengt, klinkt een motorrijder als muziek in de oren, maar roept in de omgeving grote ergernis op. Een motorrijder hoort alleen zijn eigen motor, maar de omgeving hoort elke motor. Door deze geluidsoverlast wordt de roep van de omgeving om dijken en wegen af te sluiten voor motoren steeds groter.

We zetten borden en handhaving in om diverse motorrijders gas terug te laten nemen

Nu willen jullie niet dat dijken en wegen afgesloten worden. De gemeente Wijk bij Duurstede wil dat evenmin. Dat kunnen we alleen maar voorkomen wanneer de groep die overlast geeft, zich gaat gedragen en gas terug neemt. Om ons punt duidelijk te maken hebben wij borden zoals je bij dit artikel ziet, langs een aantal wegen in Wijk bij Duurstede geplaatst. Daarnaast hebben wij de politie gevraagd bij tijd en wijle te handhaven op het gedrag van motorrijders.

Geluidsoverlast voorkomen is niet zo lastig

Houd je aan deze oproep en houd je rechterhand in bedwang door in een versnellinkje hoger te rijden. Dan zal de overlast stukken minder zijn. Dat vinden omwonenden fijn. Het wordt dan makkelijker de dijken open te houden voor alle gebruikers. Het is aan jullie. Spreek ook de collega- motorrijder aan op zijn gedrag, als dat nodig is.

Als laatste een tip voor toerrijders

Toertochten rijden met een grote groep is leuk en gezellig. Wel kan dit op andere verkeersdeelnemers -vooral op fietsers- heel bedreigend overkomen. Rijd bij voorkeur in kleine groepjes van niet meer dan vijf voertuigen, met een grote afstand tussen de groepjes. Dat is voor anderen op de weg rustiger en het is minder inspannend voor jezelf. 

Motorrijders denk aan je snelheid