Regeling medisch afval (inclusief incontinentiemateriaal) en luiers

Er zijn mensen die door een ziekte of aandoening veel medisch materiaal gebruiken. En mensen met kinderen in de luiers. Zij bieden veel afval aan. Met diftar zouden deze mensen hogere afvalkosten betalen. Terwijl ze geen invloed hebben op dat deel van hun afvalaanbod. Voor hen is er een speciale regeling, zodat zij het medisch afval en de luiers gratis kunnen aanbieden.

Regeling medisch afval (inclusief incontinentiemateriaal)

Medisch afval is afval dat vrijkomt als gevolg van een (chronische) ziekte of aandoening. Denk aan incontinentiemateriaal, stomamateriaal en materiaal dat vrijkomt bij nierdialyse, thuis beademen of sondevoeding. Deze regeling gaat in per 1 april 2021.

Bewoners met medisch afval kunnen:

• medisch afval gratis brengen naar de milieustraat;
  • gratis een tweede kliko voor medisch afval aanvragen (voor laagbouw);
  • gratis een tweede afvalpas voor medisch afval voor de ondergrondse restafvalcontainer
  • aanvragen (voor hoogbouw). Tot 52x per jaar is het gebruik van deze tweede pas gratis.

Aanvragen tweede kliko of afvalpas voor medisch afval

Bewoners kunnen contact opnemen met Inovim door te bellen naar de servicelijn: 0800 - 333 66 99. Of te mailen naar servicedesk@inovim.eu. Het aanvragen en het gebruik van de kliko of afvalpas voor medisch afval is gratis.

Regeling babyluiers

Bewoners kunnen gebruikte babyluiers:

• gratis brengen naar de milieustraat;
  • gratis brengen naar de speciale luiercontainers in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Inovim moet de afvalpas geschikt maken, voor het gebruik van deze luiercontainers.

Er mag 52x per jaar gebruik gemaakt worden van de luiercontainers. Eén keer per week per kind en per adres. Deze extra mogelijkheid op de afvalpas, stopt na drie jaar.

Worden de containers vaker gebruikt door een adres? Dan wordt het aantal inworpen, dat meer is dan 52x, in rekening gebracht. Dit gebeurt tegen het tarief van het gebruik van de ondergrondse restafvalcontainer (€1,50 per keer).

Gastouders mogen geen gebruik maken van deze regeling. Net als een kinderdagverblijf zijn gastouders een ‘bedrijf’. Zij zijn daarom zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van de luiers.

Aanvragen gebruik luiercontainers

• Inovim maakt uw afvalpas geschikt voor de luiercontainers. Na uw aanvraag, gaat dit automatisch. U krijgt geen nieuwe pas.
  • Tot 52x per jaar per kind is het gebruik van de luiercontainers gratis. Deze extra mogelijkheid op de afvalpas stopt na drie jaar.
  • Heeft u de regeling langer nodig? Vraag deze dan opnieuw aan.
  • Bel voor het geschikt maken van uw afvalpas naar de servicelijn: 0800 - 333 66 99. Of mail naar servicedesk@inovim.eu.

Recycling van luiers beperkt mogelijk

De recycling van luiers staat nog in de kinderschoenen. Nu gaan de luiers nog allemaal in de verbrandingsoven. Vanaf midden 2021 recyclet ARN in Weurt een deel van de luiers uit de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van ARN

Bij ARN is helaas nog niet genoeg plek om alle luiers te recyclen. Een deel van de luiers uit de gemeente blijven we dus verbranden. De verwachting is, dat er de komende jaren steeds meer mogelijkheden komen om luiers te recyclen. De gemeente wil daar gebruik van gaan maken. Zodat in de toekomst alle gebruikte luiers gerecycled worden. Daarom controleren we of er in de luiercontainers alleen maar luiers terecht komen. Voor goede recycling mag er namelijk geen ander afval bij zitten.