Subsidieverordening ‘Asbest van het dak, zonnepaneel erop – Kromme Rijngebied 2018’

Asbestdaken. Het zijn vaak grijze golfplaten, soms met wat aanslag of mos er op. Ze zijn te vinden op schuurtjes in de bebouwde kom, op daken op bedrijventerreinen of op gebouwen en stallen in het buitengebied. Kijk maar eens om u heen. Al die grote en kleine daken vallen in het begin niet zo op. Er zijn er echter nog vele. In onze gemeente ligt er nog zo’n 95.000 m² asbestverdacht materiaal op de daken. Per 2025 gaat het asbestdakenverbod in. Voor die tijd moeten alle asbestdaken zijn vervangen.

De gemeente wil de verwijdering van asbest versnellen en gelijktijdig het plaatsen van zonnecellen in het Kromme Rijngebied stimuleren. Dit doet de gemeente door de kosten van een inventarisatierapport voor asbestverwijdering tot een maximum van €400,- te vergoeden, mits bij de vervanging van het dak minimaal 1/3 van het dak aan zonnecellen worden aangelegd. Dit is vastgelegd in de subsidieverordening ‘Asbest van het dak, zonnepaneel erop – Kromme Rijngebied 2018’. De subsidie kan bij de gemeente worden aangevraagd, zie onderstaande oranje button. 

Op 29 januari 2019 is er een  inloopavond in Wijk bij Duurstede over asbestdaken

De Kromme Rijngemeenten Wijk bij Duurstede, Houten en Bunnik organiseren op dinsdag 29 januari aanstaande van 19.30 tot 21.30 uur in het Huis van de Gemeente aan de Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede een inloopavond over het verwijderen van asbestdaken. Het verwijderen van asbestdaken biedt een mooie kans om tegelijk zonnepanelen te plaatsen. Iedereen die weet of vermoedt dat er asbest op zijn/haar dak ligt, is van harte welkom bij deze inloopavond. 

Aanmelden

Bent u van plan naar deze inloopavond te komen? Meldt u zich dan even aan via de website van de gemeente Houten.

Subsidieregeling voor asbestdaken vanaf 35 m²

Per 2025 zijn asbestdaken in Nederland verboden. ‘Onze inwoners met een asbestdak vanaf 35 m² kunnen een subsidie aanvragen, als ze kiezen voor asbestverwijdering in combinatie met verduurzaming, ’zegt wethouder Hans Marchal. ‘Dus nadat het dak is gesaneerd, kunnen er zonnepanelen op. Afgelopen jaar hebben we daarom -net als de gemeenten Houten en Bunnik- een subsidieregeling vastgesteld.’

Bij wie kunt u bij deze avond informatie krijgen?

Op deze avond  kunt u informatie halen bij energiecoöperaties, agrariër(s), de gebiedscoöporatie O-Gen en uw gemeente.

Welke informatie over asbestdaken en zonnepanelen kunt u halen?

Denk daarbij aan deze onderwerpen:

  • Hoe kunt u het verwijderen van het asbest dak aanpakken?
  • Wie kunnen u daarbij helpen? (Bijv. energiecoöperaties en financieel adviseurs)
  • Met welke regels van de gemeente en landelijke overheid krijgt u te maken?
  • Welke gemeentelijke en belastingtechnische regelingen zijn er?

Waarom nu aan de slag gaan?

Het jaar 2025 lijkt nog ver weg, maar het gaat maar om zes jaar. Er zijn meerdere redenen om juist nu uw dak aan te pakken:

  • Meer kans op gezondheidsrisico’s.
  • U kunt uw asbestdak straks niet meer verzekeren (inclusief gevolgschade).
  • Hoe langer u wacht, hoe duurder het vervangen van uw dak gaat kosten als het bijna 2025 is.
  • Na 2025 moeten de gemeenten boetes uitdelen wegens  het verbod.

Voor (agrarische) ondernemers komt daar nog bij, dat het belangrijk is om vooruit te kijken. Sommige belastingopties moeten goed worden voorbereid met een financieel plan voor de korte termijn. Door er op het juiste moment geld in te steken, kunt u de netto kosten zo laag mogelijk houden. Vraag een financieel adviseur of accountant om advies, dat past bij uw persoonlijke voorkeuren en wensen.