Ridderhofstad Hindersteyn

Ridderhofstad Hindersteyn ligt centraal in Langbroek, ten zuidoosten van Utrecht. Het ligt in een idyllisch cultuurlandschap dat alom geroemd wordt om zijn afwisselende natuurschoon.

Tuin en park

Tuin en park van Hindersteyn worden gekenmerkt door de middeleeuwse aanleg. De gracht om een bijna vierkant stuk terrein, omzoomd met geboomte, geeft de beslotenheid van de middeleeuwen weer. In die tijd was er geen sprake van een riante aanleg. In de loop van de tijd wordt de omgeving meer vormgegeven door aanleg van lanen en boomsingels.

Ook is er ruimte voor het telen van gewassen. Het aantal gebouwen wordt uitgebreid en bestaande bebouwing wordt vergroot. De woontoren uit ongeveer 1315, staat nog steeds op dezelfde plek en is onveranderd gebleven. In de 19de eeuw breidde de kennis en het gebruik van allerlei uitheemse gewassen zich uit. Een moestuin wordt voor de eigenaar een belangrijk statussymbool. In 1881 ontstaat een herkenbare moestuin op de plek waar die nu ook gelegen is.

Op Hindersteyn zijn thans veel elementen terug te vinden die standaard aanwezig waren op buitenplaatsen. We hebben het dan over de oranjerie, de moestuin, de slangenmuur, de kassen en de doolhof.

(tekst website Ridderhofstad Hindersteyn)

Meer over Ridderhofstad Hindersteyn