220 regentonnen voor inwoners bij geslaagde actie

De gemeente Wijk bij Duurstede en Welkoop Wijk bij Duurstede hebben samen een regentonnenactie georganiseerd. Na een paar dagen hadden ruim 200 inwoners zich aangemeld. Met de actie zet de gemeente in op het voorkomen van wateroverlast. 

β€œDe regentonnenactie is voor ons een hele positieve ervaring. Welkoop Wijk bij Duurstede levert zo een kleine bijdrage om de gevolgen van het veranderende klimaat te beperken. Met de actie laten we zien waar we voor staan,” zegt bedrijfsleider Erwin van Meggelen. 

Vanaf begin november konden inwoners zich via de gemeente aanmelden voor de regentonnenactie. Na bevestiging haalden ze de ton op bij Welkoop Wijk bij Duurstede. Vorige week werd de laatste meegenomen. In totaal deden 220 inwoners mee. 

Tot 70 procent korting

De regenton vangt regenwater op dat anders het riool ingaat. Water dat anders voor overlast zorgt op straat en het riool overbelast. Ook kan opgevangen regenwater in droge periodes gebruikt worden. Bijvoorbeeld om planten water te geven. Zo helpen inwoners om de gemeente klimaatbestendiger te maken. Deelnemers konden kiezen uit drie verschillende regentonnen, met maximaal 70 procent korting. Een aansluitset voor de regenpijp kregen inwoners er gratis bij. 

Duizenden liters

Wethouder duurzaamheid Wil Kosterman: β€œHet is fijn om te merken dat de belangstelling groot is. Met de regentonnen vangen inwoners jaarlijks duizenden liters aan water op.”

Ook in de gemeente Wijk bij Duurstede zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds meer merkbaar. Droogte en zware regenbuien wisselen elkaar vaker af en zorgen voor overlast. Droogte zorgt ervoor dat planten verdorren. Afgelopen zomer gingen in de gemeente veel planten en bomen dood door de droogte.