Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Avond over ‘georganiseerde criminaliteit dichtbij’

14-02-2020

Op donderdagavond 13 februari was er een bijeenkomst over ondermijnende criminaliteit. De focus lag deze avond op het buitengebied. Ondermijnende criminaliteit is in feite ‘georganiseerde criminaliteit dichtbij’. Voorbeelden hiervan zijn een hennepkwekerij, een XTC-lab en een malafide bedrijf waar crimineel geld wordt witgewassen. Het doel van de avond was mensen bewust te maken en tips te geven over deze misdaadvorm.

Diverse deskundigen gaven informatie

Diverse deskundigen gaven informatie nadat burgemeester Iris Meerts de bijeenkomst had geopend. Zo vertelden Barbara Bannink van het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum) en Bart van de politie over de verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit dichtbij. Ze gaven informatie over de signalen van ondermijning, de gevolgen ervan en over hoe mensen verdachte zaken kunnen melden. Een slachtoffer van ondermijning vertelde over zijn ervaringen, toen een huurder een XTC-lab in zijn loods had gebouwd.

Na afloop van de bijeenkomst konden de aanwezigen met een boa van de gemeente, een boa van de ODRU (Omgevingsdienst Regio Utrecht) en een fraudespecialist van Stedin informeel met elkaar praten. De aanwezigen vonden het een geslaagde avond.

Samenwerking

De bijeenkomst was een samenwerking van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), het Platform Veilig Ondernemen (PVO), de politie, het RIEC en de gemeente. Daarnaast hebben het LTO en Burgernet in de omgeving van Langbroek geholpen met de uitnodigingen.

Meer weten?

Wilt u zelf meer weten over hoe u georganiseerde criminaliteit dichtbij kunt herkennen? Of over wie u kunt bellen als u vermoedt dat iets niet helemaal pluis is? Kijk dan op de signaalkaart. 

Bijeenkomst ondermijning