Blog Jan Kuiper "En weer door...!"

Vanuit het licht stap ik het schemerduister in. De geur van hout en stof bereikt mijn neus. Mijn voetstappen klinken hol in de lege ruimtes. Verspreid over de verdiepingen zie ik opgestapelde bouwmaterialen liggen.

Balken zijn hersteld, zie ik aan het kleurverschil. Ramen zijn deels nog dichtgetimmerd, wat de sfeer een beetje sinister maakt. Op de tafel in de oude trouwzaal vormen bouwhelmen een bijzonder stilleven. Deze plek, waar velen hun ja-woord hebben gegeven, is nu een beetje oneerbiedig een tijdelijke schaftplek geworden.

Onlangs mocht ik een kijkje nemen in het Oude Stadhuis aan de Markt

De reden hiervan is dat de restauratie- en verbouwwerkzaamheden aan dit karakteristieke pand weer zijn gestart. Dat is goed nieuws, nadat dit werk een klein jaar heeft stilgelegen. De oorzaak van deze bouwstop waren de hoge kosten, die nodig waren om allerlei verborgen gebreken aan te pakken. De aannemer kon deze onverwachte gebreken pas zien, nadat een groot deel van het gebouw van binnen was gestript. Toen pas werd de echte staat van het pand duidelijk. De politieke gevolgen kent u.

Kiezen voor het vervolg

De gemeenteraad raadpleegde de inwoners en ondernemers. Het werd duidelijk: we verkopen het Oude Stadhuis niet. Toen dat eenmaal helder was, werd er gewerkt aan twee varianten voor het vervolg van de renovatie en verbouwing. In december vorig jaar besloot de gemeenteraad over de toekomst van het pand. Ruimte voor museum Dorestad en voor de VVV, maar ook: zo sober mogelijk bouwen en de bestemming uitbreiden om het pand financieel gezond te kunnen behouden.

Mag het iets minder zijn?

De raad vroeg het college sober te (ver)bouwen. Wat volgde, waren onderhandelingen met de aannemer. Samen zochten we naar manieren om te besparen. We zijn er tenslotte met de aannemer uitgekomen en het gevolg is dat er weer timmer- en boorgeluiden klinken uit het Oude Stadhuis.

Eind dit jaar moet alles klaar zijn

We kijken reikhalzend uit naar dit moment. Dat geldt niet alleen voor veel inwoners, die soms hoofdschuddend langs het pand liepen de afgelopen tijd. Ook voor de gemeente, Museum Dorestad en de VVV is de oplevering van het gebouw liever gisteren dan vandaag. Met zijn drieën overleggen we nu hoe we de exploitatie van het Oude Stadhuis verder kunnen verbeteren. Er kunnen andere gebruikers in het Oude Stadhuis bij, graag zelfs! We ontvangen ze graag om ideeën uit te wisselen! Rond eind maart wil het college de “stand van plannen” bespreken met de gemeenteraad.

We kijken er naar uit!

Binnenstappen bij de VVV: hé een nieuwe uitgave van “De Kromme Rijn vertelt". Er lopen al bezoekers richting de lift en het museum. Iemand rekent wat streekproducten af. Ik loop naar de eerste verdieping, waar Arie Brouwer klaar staat voor het voltrekken van een huwelijk. Trots om zich heen kijkend: “Kijk Jan, hoe mooi het is geworden. Deze plek, dit licht; en dat ik hier mensen weer in de echt mag verbinden...!” Ik deel Aries trots.

Maar eerst nog even door buffelen naar dat perspectief.

Jan Kuiper