Bouwarchieven overgebracht naar het regionale archief

06-12-2018

Op 4 december 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede besloten om de bouwarchieven van de gemeenten Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede tot 1996 over te brengen naar het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHC). De overbrenging vond plaats op 5 december door de ondertekening van de Verklaring van Overbrenging door burgemeester Poppens, streekarchivaris Van der Eerden en gemeentesecretaris Karssenberg.

Door de dossiers over te brengen worden ze direct openbaar en zijn ze gratis in te zien op de studiezaal van het RHC, gevestigd in het Huis van de Gemeente in Wijk bij Duurstede.

Digitale dosssiers opvragen

Tussen 2016 en 2018 hebben de gemeente en het RHC zich ingezet voor de digitalisering van alle bouwdossiers vanaf 1875. Sinds januari 2018 zijn de digitale bouwdossiers al kosteloos via de website van de gemeente op te vragen. Het RHC zal op korte termijn via haar website ook de mogelijkheid geven om de digitale dossiers op te vragen.  Hierbij wordt het gemak van de inwoners voorop gesteld: het maakt niet uit bij wie de aanvraag wordt ingediend, de gemeente en het RHC gaan er samen voor zorgen dat de bouwdossiers zo snel mogelijk bij de aanvrager terecht komen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente en de website van het RHC

De ondertekening van de Verklaring van Overbrenging. V.l.n.r. Burgemeester Poppens, streekarchivaris Van der Eerden en gemeentesecretaris Karssenberg

De ondertekening van de Verklaring van Overbrenging. V.l.n.r. Burgemeester Poppens, streekarchivaris Van der Eerden en gemeentesecretaris Karssenberg.
Foto door: Barry Bosman