Brief van burgemeester Iris Meerts

Burgemeester Iris Meerts in het Kasteelpark in Wijk bij Duurstede
Burgemeester Iris Meerts in het Kasteelpark in Wijk bij Duurstede

Beste inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede,

Vrijdag 12 november jl. zaten velen van ons weer voor de buis tijdens de persconferentie door demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Het coronavirus grijpt opnieuw té hard om zich heen en trekt zich niets aan van wat wij daarvan vinden of wat wij zouden willen.

Ondanks dat velen van ons gevaccineerd zijn, laten de sterk oplopende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames zien, dat we niet ontkomen aan nieuwe maatregelen. Dat is een teleurstelling voor ons allemaal. We dachten en hoopten immers dat -nu een groot deel van de bevolking gevaccineerd is-, het aantal nieuwe besmettingen binnen de perken zou blijven. Dat is, zoals we inmiddels weten, helaas niet het geval. Net als u baal ik daar stevig van.

We staan met z’n allen opnieuw voor een fase, waarbij een stevig beroep wordt gedaan op ons doorzettingsvermogen en onze veerkracht. Sinds de uitbraak van het virus is ons dat gelukt en ook nú gaat het ons lukken. We hebben als gemeenschap laten zien dat we hier samen doorheen kunnen komen en dat we blijven omzien naar elkaar. Ik heb bewondering voor uw veerkracht en de flexibiliteit van onze ondernemers, verenigingen en organisaties.

We hebben simpelweg geen keus omdat steeds duidelijker wordt dat corona, net als griep, een onderdeel zal blijven van ons leven. Dat is een teleurstelling voor ons allen. Het virus kent geen onderscheid. We moeten er met elkaar doorheen, hoe lastig dat soms ook is. Bij de pakken neer zitten helpt niet. Een positieve aanpak, hoe moeilijk soms ook, des te meer.

Gelukkig is er nog steeds veel om van te genieten. Warmte en gezelligheid in huis, zeker richting de feestdagen. Een wandeling of rondje rennen door het prachtige herfstbos. Bij thuiskomst een warme kop koffie, thee of chocomel. Een lekker stoofpotje op het vuur, een mooie zonsondergang. Een verdwaalde boterbloem in de berm die je herinnert aan de lente, die altijd weer komen gaat. Dat perspectief blijft er, altijd!

Kijk naar wat er wèl kan. Lunch bijvoorbeeld uitgebreid of dineer vroeg in een van onze leuke restaurants. Het tijdstip maakt immers voor de gezelligheid niet uit. Veel belangrijker is met wie je dit alles deelt. En ook een voorstelling in het theater of een bezoek aan de bioscoop is nog steeds mogelijk. Doe boodschappen bij onze lokale ondernemers.

Kruip niet in je schulp, maar zie naar elkaar om. Maak een praatje, ook al denkt de ander misschien anders over de coronamaatregelen dan uzelf. Oordeel niet te snel. En niet te hard. Achter iedere voordeur huist een eigen verhaal.

In de huidige omstandigheden bestaat het gevaar dat we van elkaar verwijderd raken door verschil van inzicht. Maar juist nu is het belangrijk om er voor elkaar te zijn en samen een vuist te maken tegen het virus. We kunnen elkaar nog steeds ontmoeten, al is het op afstand.

Kijk in uw eigen straat nóg wat vaker naar elkaar om. Moeten de buren door besmetting binnen blijven? Een boodschap is snel gedaan. En ook een luisterend oor doet veel. Laten we die 1,5 m afstand vullen met nabijheid. Met oprechte belangstelling en aandacht voor elkaar.

Help onze hulpverleners en handhavers. Geef steun, op welke manier dan ook, aan iedereen die in de zorg werkt. Ook nu wordt weer het uiterste van hen gevraagd. We kunnen hen respect tonen door ons te houden aan de maatregelen.

Lieve mensen, het zijn de donkere dagen voor Kerst, maar met een beetje goede wil hoeven ze niet donker te zijn. Focus op wat er wel kan. Kijk naar elkaar om. Een hartelijke kaart of een bloemetje zijn soms al genoeg. Het gaat om samenleven in de breedste zin van het woord. Blijf in gesprek. Ook ik blijf dat met veel plezier doen tijdens de wandelingen, die ik met inwoners maak. Fijn dat u daar zo enthousiast op reageert. Ook al wordt het weer nu wat guur, een afspraak maken kan nog steeds.

Laten we elkaars leven letterlijk en figuurlijk verlichten!

Ik wens u alvast fijne dagen toe.

Iris Meerts,
burgemeester

De tekst van deze brief is uitgesproken in een videoboodschap van de burgemeester op Youtube.

Meer nieuws