Campagne Trommel zonder rommel

Vandaag was de aftrap van de Trommel zonder Rommel-les op basisschool de Regenboog in Wijk bij Duurstede. Tijdens deze bijeenkomst sprak Jan Kuiper, wethouder van Sport en Jeugd, samen met de leerlingen over wat er in hun broodtrommel zit. Hoe gezond of ongezond is de trommel gevuld? 

Een gezonde toekomst begint namelijk bij een gezonde jeugd

Met kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving. Gemeente Wijk bij Duurstede streeft naar een samenleving waarin alle kinderen wonen, leren en recreĆ«ren in een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. 

Ieder kind heeft recht op een gevulde en gezonde lunchtrommel

Echter blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam & Wageningen University & Research dat de inhoud van de lunchtrommels van kinderen op de basisschool verre van gezond is. De onderzoekers bekeken de inhoud van 487 lunchtrommels en zagen dat 19% van de broodtrommels alleen wit brood bevatte en dat 43% van de kinderen alleen suikerhoudende dranken meekrijgen voor tijdens de lunch, terwijl aan de andere kant maar 6% van de kinderen groente en 5% fruit meekrijgt voor hun lunch.

Initiatief Trommel zonder rommel

Daarom is het initiatief Trommel zonder Rommel tot stand gekomen door een samenwerking tussen GGD Zuid-Holland Zuid, JOGG Zuid-Holland Zuid, Jong JGZ en het Voedingscentrum. Vanuit Smaaklessen (Wageningen University & Research) zijn er nu aanvullend Trommel zonder Rommel-lessen ontwikkeld.