De gevolgen van een ongelukje met kwik…

In oude thermometers en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk kunt opruimen.

Ze verdwijnen onder vloeren, in spleten en achter plinten. Bolletjes kwik die achterblijven verdampen langzaam tot kwikdamp. 

Kwikdamp geeft meestal niet direct gezondheidsklachten

Maar langdurige blootstelling kan, ook al bij hele lage concentraties, ernstige gezondheidseffecten hebben op het zenuwstelsel en de nieren. Ongeboren baby’s en kinderen zijn extra gevoelig voor kwik, omdat hun zenuwstelsel nog in ontwikkeling is. Een incident bij een jong gezin in huis zorgt daarom voor grote ongerustheid. 

Het opruimen van kwik kan zomaar 10.000 euro kosten. Vaak moet er een speciaal schoonmaakbedrijf komen. Daarnaast moeten besmette materialen worden afgevoerd. Bijvoorbeeld de houten vloer, het vloerkleed, kleding, de stofzuiger of meubels. Dit wordt niet of beperkt gedekt door de verzekering. 

Breng kwikhoudend producten naar de milieustraat

De gevolgen van een ongelukje met kwik zijn vaak enorm, terwijl het zo makkelijk te voorkomen was. Daarom zeggen de GGD’en: ‘Verpak kwikhoudende producten zorgvuldig in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar de milieustraat’. 

Meer info van de GGD over kwik