Een rookvrij Sportpark Mariënhoeve

Stichting Wijksport en de sportverenigingen op Sportpark Mariënhoeve in de gemeente Wijk bij Duurstede streven naar een rookvrij sportpark. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op het sportterrein. 

Daarom vragen Stichting Wijksport en de sportverenigingen op sportpark Mariënhoeve aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee willen de sportverenigingen op sportpark Mariënhoeve kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken. Daarnaast bieden ze graag iedereen een gezonde sportomgeving.

Zien roken doet roken 

Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Buurtsportcoach Roben Schenk: „Sporten en roken passen niet bij elkaar. Wij als sportliefhebbers horen het goede voorbeeld te geven aan de jeugd. Een rookvrij sportterrein draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ en een gezonde sportomgeving voor iedereen.”.

Rookvrije generatie 

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Wethouder Jeugd en gezondheid Jan Kuiper: „Gezondheid en een gezonde leefstijl is een van de hoofdthema’s in onze Maatschappelijke Agenda. Dat jeugd kan opgroeien in een rookvrije omgeving speelt daarbij een belangrijke rol. We zijn dan ook blij om te zien dat nu ook op sportpark Mariënhoeve de beweging wordt gemaakt naar een rookvrije omgeving.”

Goed voorbeeld

Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één te veel. „We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.”