Expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’

Geweld hoort nergens thuis, ook niet in in de provincie Utrecht. Die boodschap wordt van 16 september t/m 11 oktober verbeeld op het stationsplein in Utrecht met de rondreizende expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ van Stichting Open Mind over huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is een indringende tentoonstelling met persoonlijke portretten en verhalen.

Verborgen geweld

Ieder jaar krijgen in Nederland 1 miljoen mensen te maken met huiselijk geweld. Als slachtoffer, dader of getuige. Huiselijk geweld, waaronder kinder-mishandeling en seksueel geweld, is het grootste geweldsprobleem, dat in alle lagen van de bevolking voor komt maar het meest verborgen is. Betrokkenen trekken zelf vrijwel nooit aan de bel. Vaak schamen slachtoffers en ook daders zich. En de omgeving weet meestal niet wat ze kunnen doen. Daarom geven gemeenten in de provincie Utrecht dit najaar extra aandacht aan huiselijk geweld. Om het taboe te doorbreken en vooral de omgeving alert maken en aan te moedigen om aan de bel te trekken bij Veilig Thuis).

Maak het verschil

Wethouder Eelco Eerenberg van gemeente Utrecht: “Ik ben blij dat wij gaststad zijn voor deze expositie. Want aandacht voor en actie tegen huiselijk geweld is helaas hard nodig. Zodat we elkaar zien en kunnen steunen als dat nodig is. Misschien maak jij wel net het verschil door het gesprek aan te gaan met iemand die hulp nodig heeft. Voor je eigen buurmeisje, je opa, je beste vriend of vriendin. Of binnen je eigen school, werk, familie of zelfs binnen je eigen gezin. Samen kunnen we de cirkel van geweld doorbreken.”

Portretten

De expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ bestaat uit 27 portretten van mensen die te maken kregen met o.a. huiselijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling. Ze poseren samen met diegenen die hen het zetje gaven om hun cirkel van geweld te doorbreken. De expositie is een project van Stichting Open Mind in samenwerking met het landelijk programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis) van het ministerie van VWS. Voor meer informatie over de expositie in Utrecht en Amersfoort en het bijbehorende programma kijk op de website van Stichting Open Mind.

De fototentoonstelling is te zien van 14 september tot en met 1 oktober op het Eemplein in Amersfoort en van 16 september tot en met 11 oktober in Utrecht rond het centraal station en onder het bollendak bij de stationspassage bij Utrecht CS. 

Meer informatie/ wat kun jij doen?

Heeft u nu vermoedens of maakt u zich zorgen om iemand? Neem dan (gratis & anoniem) contact op met Veilig Thuis Utrecht. Samen met u kijken zij wat er nodig is en wat u zelf kunt doen. 

Meer nieuws