Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Video op YouTube: kransleggingen 4 mei in Langbroek en Wijk bij Duurstede

04-05-2021

Ook dit jaar was er op 4 mei geen Dodenherdenking met publiek. Op eervolle wijze legden veteranen, vertegenwoordigers van het Comité Herdenking 4 mei en collegeleden kransen bij de monumenten. Inwoners konden vanaf 15.00 uur op een eigen moment bloemen leggen bij de plaquette op de Markt om op die manier stil te staan bij de burgers en militairen die omgekomen zijn sinds het uitbreken de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In Langbroek legden Daan van Ee, vertegenwoordiger van het 4 mei Comité, en wethouder Hans Marchal een krans bij het Piet de Springer monument op de begraafplaats bij de Brink. Kinderen van de Piet de Springerschool legden daar bloemen.  

Wethouder Wil Kosterman legde in Wijk bij Duurstede samen met Piet Boonman, vertegenwoordiger van het Comité Herdenking 4 mei, een krans bij het monument op de Singel. Twee veteranen legden kransen en bloemen bij de zeven graven van militairen, die op de Algemene begraafplaats zijn begraven. Daarbij werden ze geassisteerd door kinderen van Scouting. Ook legden zij een krans bij de ingang van de begraafplaats aan de Steenstraat in aanwezigheid van burgemeester Iris Meerts. De burgemeester legde samen met Aukje Boer, lid van het Comité Herdenking 4 mei, en twee veteranen een krans bij de plaquette op de Markt.  

Burgemeester Iris Meerts: “Met Dodenherdenking hoop ik dat we allemaal een moment vinden waarop we alle militairen en burgers eren en gedenken die hun leven op het spel hebben gezet. Voor ons. Voor de vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

Met dank aan fotograaf Barry Bosman.

Iris Meerts op de Markt met kinderen van de Scouting
Kransen bij de Grote Kerk op de Markt in Wijk bij Duurstede