Gebundelde krachten resulteren in veiliger gebied
Van 11 tot en met 17 november organiseerden de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeenten Veenendaal, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Renswoude en Utrechtse Heuvelrug, het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), de Belastingdienst en het Platform Veilig Ondernemen (PVO) gezamenlijke activiteiten om ondermijning aan te pakken en het thema onder de aandacht te brengen bij de inwoners. Dit jaar besteedden we extra aandacht aan het buitengebied, vakantieparken en bedrijventerreinen.
Buitengebied als aantrekkelijk gebied
Vanwege de afgelegen ligging is het buitengebied een aantrekkelijk gebied voor criminelen. Politieteamchefs Serena Renes en Jan Verbeek vertellen dat (drugs)criminelen bewoners van het buitengebied benaderen met aantrekkelijke aanbiedingen om hun schuur of loods te verhuren: “Het is erg gevaarlijk om hier ja tegen te zeggen. Voor je het weet zit je eraan vast en raak je verzeild in een milieu waar je niet in terecht wilt komen. ‘Samenwerking’ met criminelen brengt immers grote risico’s met zich mee. Van brand, ontploffingsgevaar en bedreiging tot het opdraaien voor de opruimkosten als er een drugslab in jouw schuur wordt ontdekt. Daarnaast schuwen criminelen geweld niet.” Om bewoners en agrariërs hier bewust van te maken werd een bijeenkomst georganiseerd die drukbezocht was!
Controles op vakantiepark en bedrijventerreinen
Tijdens de week werden meerdere controles uitgevoerd op de vakantieparken en bedrijventerreinen in het gebied, om malafide activiteiten te signaleren. Bij de controle op een vakantiepark in Overberg op donderdagavond 14 november werden twee vuurwapens en verdovende middelen aangetroffen. De politie hield daarvoor een 20-jarige man uit Culemborg en een 21-jarige vrouw uit Wijk bij Duurstede aan. Tijdens de controles op de vakantieparken, bedrijventerreinen en woningen is ook gekeken naar signalen van ondermijning en mensenhandel, zoals arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting. Deze signalen zijn opgehaald en worden verder uitgezocht. In totaal zijn er meer dan 100 bewustwordingsgesprekken geweest met ondernemers op de bedrijventerreinen. Zij hebben allemaal een pakket ontvangen met informatie over het herkennen van signalen van ondermijning.
Horecacontroles en jongeren
Daarnaast werden gedurende de hele week tien horecacontroles uitgevoerd om misstanden zoals witwassen tegen te gaan. In Veenendaal werden bij een controle verschillende misstanden geconstateerd waar de gemeente en douane komende tijd verder op handhaven. In Wijk bij Duurstede is illegale bewoning geconstateerd in een horecagelegenheid. Ook werd vorige week samen met maatschappelijke organisaties extra aandacht besteed aan jongeren. Zo konden jongeren ‘Hunted’ spelen in Doorn. Hier moesten jongeren in de leeftijd van 10-13 en 14-17 jaar uit handen blijven van de politie en boa’s en punten halen. Dit was een groot succes. De kinderen en hun ouders waren heel enthousiast en vonden het leuk om op een positieve manier de politie en boa’s te leren kennen. Door vroegtijdig in contact te komen met jongeren, proberen we de banden aan te halen met hen en ze mee te geven dat ze altijd bij ons terecht kunnen.
Samenwerking zorgt voor resultaat
De samenwerking tussen de betrokken partijen wordt voortgezet in het vernieuwde Integraal Veiligheidsplan (IVP) voor 2023-2026, gericht op een effectieve aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Iris Meerts benadrukt het belang van deze week en de samenwerking: “Ondermijning is een complexe uitdaging die de grenzen van gemeenten overstijgt. Door onze krachten te bundelen en samen te werken, kunnen we veel effectiever optreden tegen georganiseerde criminaliteit. Het is mooi om te zien hoe al deze partners gezamenlijk optrekken om onze regio veiliger te maken.”
Wat is ondermijning?
Bij het uitvoeren van illegale activiteiten maken criminele gebruik van hulp uit de bovenwereld. Door deze vermenging tussen onderwereld en bovenwereld kan iedereen in aanraking komen met ondermijnende, georganiseerde criminaliteit. Hierdoor loopt u het risico om geconfronteerd te worden met overlast, maar ook op intimidatie, afpersing en geweld. Ondermijning tast de rechtstaat aan en brengt de veiligheid van uw buurt direct in gevaar.
Help mee en meld!
Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Ziet u iets verdachts, of heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Meld het via 112! Achteraf kunt u uw zorgen delen met de wijkagent via telefoonnummer 0900 8844(Verwijst naar een telefoonnummer) of via de Politie website(Verwijst naar een externe website). Daarnaast kunt u ook anoniem meldingen maken via de website Meld Misdaad Anoniem(Verwijst naar een externe website) of door te bellen naar op 0800 7000(Verwijst naar een telefoonnummer). Melden heeft altijd zin! In 2023 zijn er op basis van Meld Misdaad Anoniem meldingen ruim 3.000 verdachten opgespoord en meer dan 1.200 wapens van de straat gehaald. Melden draagt direct bij aan een veilige buurt.