Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Gemeente helpt inwoners met beginnende schulden

08-02-2021

De gemeente Wijk bij Duurstede wil voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden. Daarom wordt onder de naam “Vroeg in actie” gestart met het actief benaderen van mensen met schulden.

Vanaf eind januari neemt een team professionele schulddienstverleners contact op met inwoners met de vraag of zij hulp nodig hebben bij geldzaken. Dit gebeurt als er signalen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars komen dat mensen een betalingsachterstand hebben. Hiermee kan worden voorkomen dat achterstanden verder oplopen en inwoners grotere schulden en problemen krijgen. Samen met de inwoner wordt gekeken naar wat er nodig is om de betalingsachterstand onder controle te krijgen, bijvoorbeeld het treffen van betalingsregelingen, budgetcoaching of budgetbeheer. Inwoners mogen zelf bepalen of ze gebruik willen maken van het aanbod.

Vroeg in actie 

Op 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (WgS) aangepast. De wijziging geeft gemeenten de mogelijkheid om betalingsachterstanden van burgers in een vroeg stadium te ontvangen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) voert de WgS uit namens de gemeenten Bunnik, de Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Wethouder Balemans is blij met het initiatief. “Hierdoor krijgen we mensen met schulden tijdig in beeld en kunnen wij schuldhulpverlening en andere ondersteuning aanbieden. De ervaring leert dat het vaak begint met een kleine betalingsachterstand, maar deze al snel kan oplopen tot een hogere schuld. Zonder hulp of ondersteuning kan het moeilijk zijn om hier uit te komen. Daarbij krijgen steeds meer mensen door de gevolgen van het coronavirus te maken met geldproblemen. Het voorkomen van problematische schulden is dan ook extra belangrijk. Het doel is om inwoners waar wenselijk, snel te kunnen helpen.”