Gemeente vraagt aandacht voor cyberveiligheid

De klassieke fysieke criminaliteit, zoals inbraak en overvallen, verplaatst zich steeds vaker naar digitale criminaliteit. Via het internet proberen criminelen op allerlei manieren uw computer, tablet of mobiele telefoon binnen te komen en persoonlijke gegevens te onderscheppen. Om inwoners te beschermen tegen digitale criminaliteit vraagt de gemeente Wijk bij Duurstede in de ‘Week van de Veiligheid’, van 8 tot 13 oktober, aandacht voor het onderwerp cyberveiligheid.

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zich zorgen maken om hun online veiligheid thuis. Een grote meerderheid van de Nederlanders heeft weleens te maken gehad met cybercriminaliteit. Eenmaal geconfronteerd met een vorm van cybercriminaliteit wordt mondjesmaat actie ondernomen. 

Vormen van cybercriminaliteit

Eén van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit is oplichting door phishing. Bij phishing worden mensen naar een valse website gelokt, die een kopie is van een echte website, om hen daar te laten inloggen met een inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer. 
Het ontvangen van een zakelijke uitnodiging via social media, die besmet is met kwaadaardige software wordt ook toegepast. De grootste risico’s worden door Nederlanders gezien in het openen van een (foute) hyperlink of bijlage in een e-mail, het downloaden van bestanden op internet en het gebruikmaken van een openbare computer. 

Wat kunt u doen tegen cybercriminaliteit?

Wanneer u slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit kunt u direct aangifte doen bij de politie. Dit kan bij ieder politiebureau in Nederland. U kunt ook anoniem melding maken van cybercriminaliteit bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via de website Meld Misdaad Anoniem.

Tips en trucs via social media

Van 8 tot en met 13 oktober 2018 communiceert de gemeente Wijk bij Duurstede via social media over tips en trucs hoe cybercriminaliteit voorkomen kan worden. Kijk voor het volledige landelijke programma op de website Week van de Veiligheid