Gemeente Wijk bij Duurstede moet bezuinigen en staat voor moeilijke keuzes
Vanaf 2026 krijgt de gemeente Wijk bij Duurstede fors minder geld van het rijk. Om financieel gezond te blijven, moet de gemeente de komende jaren flink bezuinigen. De opgave bedraagt structureel ongeveer 2 miljoen euro.
Dit vraagt om ingrijpende keuzes die direct invloed hebben op inwoners en hun leefomgeving. Wethouder Financiën Hans Buijtelaar: “Het gemeentebestuur staat voor moeilijke keuzes. De financiële realiteit dwingt ons om kritisch te kijken naar onze uitgaven en inkomsten, tegelijkertijd willen onze gemeente leefbaar en vitaal houden.”
Inwoners kunnen meedenken
De gemeente hecht veel waarde aan de mening van haar inwoners. Daarom wordt vanaf 15 maart een digitale enquête uitgezet, waarin inwoners antwoord kunnen geven op de vraag: "Wat voor gemeente moet Wijk bij Duurstede zijn?" Daarnaast worden er eind maart gespreksavonden georganiseerd in de drie kernen over diezelfde vraag. De gemeente kan de uitkomsten van de enquête en de gesprekken meenemen in de overwegingen.
Lijst met mogelijke bezuinigingen
Het college van burgemeester en wethouders stelt samen met de inhoudelijk deskundigen een lijst op met mogelijke besparingsmaatregelen. Daarbij wordt breed gekeken naar alle gemeentelijke taken, inkomsten en uitgaven. Deze lijst dient als basis om de gemeenteraad een volledig overzicht van mogelijke bezuinigingsmaatregelen te geven.
Belang van een sluitende begroting
Wethouder Hans Buijtelaar benadrukt het belang van een sluitende begroting: "Als gemeente moeten we onze financiën op orde houden. Als dat niet lukt, grijpt de provincie in en moeten we voor elke uitgave eerst toestemming vragen. Dat vertraagt belangrijke plannen en raakt onze inwoners zo mogelijk nog harder."
Hoe verder?
De gemeenteraad krijgt de lijst met mogelijke maatregelen zodra deze beschikbaar is, maar neemt dan nog geen besluiten. In maart volgt eerst het gesprek met de samenleving. Op basis van alle input legt het college in juni de totale opbrengst voor aan de gemeenteraad, waarna de gemeenteraad zich in oktober buigt over de conceptbegroting om uiteindelijk in november de uiteindelijke begroting vast te stellen. De invoering van de bezuinigingsmaatregelen gebeurt in zorgvuldig overleg met betrokken partners.
Meer informatie
Op wijkbijduurstede.nl/bezuinigingen staat alle actuele informatie over het bezuinigingsproces, de momenten waarop u kunt meedenken met vanaf 15 maart de enquête en de lijst met mogelijke maatregelen zodra deze beschikbaar is.