Het Calypso Theater wint de gemeentelijke vrijwilligersprijs 2017

Op woensdag 31 januari 2018 werd voor de vijftiende keer de gemeentelijke Vrijwilligersprijs uitgereikt door de gemeente en Stichting Binding/Steunpunt Vrijwilligerswerk Wijk bij Duurstede. Het was een zeer gezellige avond met een verrassend muzikaal tintje, mede door de bijdrage van Bleus in Wijk (winnaars van vorig jaar).

De jury heeft de winnaars gekozen op basis van de volgende criteria: toekomstbestendigheid, doelgerichtheid, verbindende/stimulerende factor en de bijdragen aan de lokale samenleving. Daarnaast heeft de jury meegewogen hoe lang de organisatie al actief is. ‘Bijzonder hoe groot de vrijwillige inzet is in onze gemeente, hier ben ik erg trots op,’ zegt wethouder Wmo, Wil Kosterman. ‘Het is mooi dat we dat op deze manier kunnen honoreren, in de wetenschap dat niet iedereen kan winnen. De andere vrijwilligers waarderen we echter niet minder!’
Dit jaar zijn de 50 vrijwilligers van het Calypso Theater gekozen als winnaar! Deze vrijwilligersorganisatie ontving op 31 januari een cheque van € 1.000 . Dat gebeurde in het Theater Calypso.

Waarom Theater Calypso?

Dit jaar bestaat het Calypso Theater 10 jaar, en dit theater is niet meer weg te denken uit Wijk bij Duurstede. Calypso wordt vaak gezien als het dorpshuis van de kern Wijk bij Duurstede. Calypso draait een breed programma, waarin een podium wordt geboden aan bekende Nederlanders, zoals Claudia de Breij en Youp van ’t Hek. Maar Calypso is ook een theater voor lokale vormen van cultuur. Het theater wordt geëxploiteerd door een groep van 50 vrijwilligers, waarvan sommigen al vanaf het begin betrokken zijn. De vrijwilligers zorgen onder andere voor de invulling van het programma, het schoonmaken en de opstelling van de zaal, de techniek, de website, de folders die huis-aan-huis worden verspreid, de bar en garderobewerkzaamheden. Kortom: zonder vrijwilligers geen Calypso!

De tweede prijs van € 250 is gewonnen door: E.H.B.O. afdeling Cothen

E.H.B.O. afdeling Cothen bestaat al meer dan 60 jaar. De vrijwilligers zijn in weer en wind aanwezig bij evenementen/sportbijeenkomsten in Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen. Overal waar iets te doen is, zijn ze belangeloos aanwezig, zoals bijvoorbeeld bij: de Schapenmarkt in Langbroek, het Oogstfeest in Cothen, de Nieuwjaarsduik in Wijk bij Duurstede, de intocht van Sinterklaas, de Driekernenavondvierdaagse, het Kersenfestival, de Koningsspelen en de Superteamwedstrijden. Daarnaast organiseert E.H.B.O. Cothen veel cursussen en voorlichtingsavonden voor een brede doelgroep. Deze vrijwilligers zijn vaak bijna onzichtbaar aanwezig, maar absoluut onmisbaar wanneer het gaat om het verlenen van eerste hulp in onze gemeente.

De derde prijs van € 250 gaat naar het Wijks Shantykoor ‘Tussen Rijn en Lek’

Het Wijks Shantykoor ontvangt deze prijs voor het organiseren van het Shantyfestival. Al 15 jaar lang organiseren ongeveer 20 vrijwilligers het Shantyfestival op de laatste zaterdag van september. Tijdens het perfect georganiseerde festival worden zeemansliederen ten gehore gebracht.
Tijdens het ietwat natte, maar feestelijke derde lustrum van het afgelopen jaar, traden op acht podia vijftien koren op. Naast inwoners van de hele gemeente trekt het festival publiek uit de wijde omgeving en liefhebbers vanuit heel Nederland. Ze genieten allemaal van de muziek, sfeer en uitstraling van ons prachtige stadje. Het Shantyfestival heeft dan ook een grote toeristische waarde.

De Aanmoedigingsprijs van € 250 is gewonnen door P.J.G.U. Langbroek

De Aanmoedigingsprijs gaat dit keer naar een al langer bestaand initiatief, dat zichzelf steeds verjongt en vernieuwt. De P.J.G.U. Langbroek is geen  nieuwe organisatie, maar telkens staan er weer nieuwe jonge bestuurders en vrijwilligers op, die de kar gaan trekken. Oudere jongeren maken dan plaats voor de volgende generatie. Met evenementen weten ze steeds weer een grote groep jonge mensen te vermaken en te betrekken.  Dit zijn onder andere het touwtrekken en de Trekkertrek, het Oudejaarsfeest, een theatervoorstelling, hun tweejaarlijkse bijdrage aan het Oogstfeest en (in 2017) ook de Landdag. De Aanmoedigingsprijs is bedoeld als stimulans om vooral zo door te gaan!

Nieuwe opzet van de prijsuitreiking

De afgelopen veertien keer werd de prijs uitgereikt tijdens de Oudjaarborrel van het Steunpunt Vrijwilligers. Maar nu is gekozen voor een nieuwe aanpak: de drukke decembermaand is verlaten, zodat meer mensen bij de uitreiking kunnen zijn. Verder is besloten de uitreiking te verplaatsen naar het Calypso Theater. 

Uitreiking vrijwlligersprijs 2018 om het Calypso Theater
Uitreiking vrijwlligersprijs 2018 om het Calypso Theater